Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ženám v Česku stále hrozí chudoba. Investorky radí, jak se jí vyhnout

Ženám v Česku stále hrozí chudoba. Investorky radí, jak se jí vyhnout
iStock
Stanislav Šulc

Přes výrazný posun v rovnoprávnosti v České republice nadále existují výrazné rozdíly v ohodnocení mužů a žen. To se později projevuje v nízkých důchodech, což bude nadále výrazným problémem celé společnosti. Jednou z cest, jak se tomuto problému vyhnout, jsou investice. Ženy však mívají často s investováním problémy, shodují se zkušené investorky, které se o své zkušenosti podělí na akci „Ženy jako investorky: Jak ochránit své peníze“ pořádané již tento čtvrtek byznysovým portálem newstream.cz. 

Reklama

Ženy jako investorky se často zaměřují na investice s pozitivním dopadem. Tedy například na investice do vzdělávání, do takzvaných ESG fondů nebo do umění či charitativních projektů, vysvětluje Andrea Ferancová Bartoňová, zakladatelka fondu ESPIRA Investments, která na akci přijala roli hlavního speakera. 

„Náš fond se krom jiného zaměřuje také na společnosti, v jejichž vedení jsou právě ženy výrazněji zastoupeny. Nejde o to, aby tam dominovaly, ideální společnosti jsou totiž takové, v nichž jsou jednotlivé skupiny zastoupeny rovnoměrně. A takové firmy lépe fungují, více inovují a mají i větší úspěch u zákazníků,“ dodává Ferancová. 

Gender pay gap 

Téma genderové vyváženosti se dostalo v současné době do popředí zájmu. Některé oblasti však stále zůstávají bez významnějších změn, domnívá se výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh ČR Jana Brodani, která se také představí na akci Ženy jako investorky

„Mám na mysli finanční situaci žen, a to především matek. Je paradoxem, že ženy – většinou matky, které přivádějí na tento svět a vychovávají další generace, jsou dle statistik skupinou nejvíce sužovanou chudobou. Je nezbytné, aby i ženy začaly vnímat svou finanční situaci nikoliv jenom z pohledu domácnosti nebo svých dětí, ale i z pohledu sebe samých. Nízké příjmy v produktivním věku a s nimi související nižší příspěvky na důchodové pojištění znamenají minimální výši důchodů,“ připomíná Brodani s tím, že se ženy již v aktivním věku musí zamýšlet nad stářím. 

investování,

Češi jsou uťápnutí investoři. Nejvíc si věří mladá generace, ta ale také nejvíc tratí

Tři čtvrtiny Čechů si nevěří v investicích, ukazuje Index investiční gramotnosti, který sestavuje investiční platforma Portu. Nejvíce sebejistí jsou na poli investic mladší ročníky, jejich smělost je ale neoprávněná, znalosti mají paradoxně nejnižší a při pokusech o zhodnocování prostředků tak nejvíce tratí. Nejlépe umí peníze zhodnotit starší generace.

Přečíst článek

S tím souhlasí také Anna Kortusová z investiční platformy PORTU. „Důležité je umět s vydělanými penězi správně pracovat a ne je pouze odkládat na bankovní účet, kde ztrácí hodnotu,“ upozorňuje. 

Ženy mají nyní výhodu 

Podle Kortusové i dalších členek odborného panelu jsou jednou z hlavních cest, jak si zajistit méně finančních starostí, právě investice. Ačkoli to zní jako stereotyp, ženy i podle zkušených investorek, mívají větší problémy s rizikem a investice považují za příliš nebezpečné. 

„Co se investic týče, mají ženy méně zkušeností a tradičně je vnímají jako doménu mužů. Vychází to i z dat Indexu investiční gramotnosti. Pro získání větší finanční nezávislosti je ale třeba, aby ženy vystoupily z těchto stereotypů a začaly své peníze zhodnocovat, vytvářet si rezervu na neočekávané situace nebo třeba na stáří. A v dnešní době nejde o nic složitého, vše si lze zařídit online a investovat lze od malých částek,“ radí Kortusová. 

Britský velvyslanec Nick Archer

Ženy ve financích: Současná situace zdůrazňuje potřebu energetické nezávislosti

Přečíst článek

Ředitelka financování investiční skupiny DRFG Hana Cajthamlová však upozorňuje, že specifika ženského přístupu k investování mohou být v současné době naopak předností. 

„Protože ženy jsou obecně zdrženlivější investorky, kladou větší důraz na rizika a potenciální ztráty. Takové investiční rozhodování v dnešní době plné nejistoty a volatility může vést kapitálové trhy k určité stabilizaci, která ve výsledku pomůže všem, jak firmám či investorům, tak ekonomice jako celku.“ 

Ilustrační foto

Studie: Ženy investují méně, ale lépe

Ženy sice stále investují méně častěji než muži, zato ale jejich portfolia dosahují vyšší výkonnosti. Jak jsou na tom s investováním Češky?

Přečíst článek

Klub česko – slovenských žen v byznysu 

Akce Ženy jako investorky: Jak ochránit své peníze bude prvním setkáním Klubu česko - slovenských žen v byznysu, jehož mediálním partnerem je byznysový portál newstream.cz. Půjde o pravidelné setkávání žen působících na vlivných místech byznysu, ekonomiky a společnosti v diskusně-networkingovém formátu. Jeho cílem je propojovat české, moravské a slovenské manažerky a podnikatelky z různých oborů. 

První setkání se uskuteční ve čtvrtek 19. května od 17. hodin v showroomu Moser. Akce je na pozvánky. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zapletalová: Největším luxusem a nejdražší investicí je čas. I proto by jej měly začít ženy dávat i sobě

Přečíst článek

Každá další generace je sebevědomější. Vzdělání a podpora vedou ženy k finanční nezávislosti, zaznělo na setkání Klubu žen

Přečíst článek

Andrea Olejárová z Mondelēz: Ženy musí převzít odpovědnost za své finance a investovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme