Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Korunu nečeká růžová budoucnost, shodují se ekonomové. ČNB se zapotí

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha
iStock
Stanislav Šulc

Vysoké devizové rezervy České národní banky jsou skvělý nástroj, jak udržovat kurz na současné výši navzdory razantní inflaci. Potvrdili to ekonomové na konferenci Quo vadis, CZK?, kterou pořádala investiční společnost EMUN a jejíž mediálním partnerem byl byznysový server newstream.cz. Dlouhodobé držení eur však začíná mít i negativní dopady. „Koruna se kvůli tomu chová maniodepresivně a ČNB stojí velké úsilí ji kočírovat,“ uvedl jeden ze speakerů konference a přední český odborník na měny Petr Krčil z Art of Finance.

Reklama

Koruna se v posledních měsících dostává pod značný stres. Dílem za to může enormní inflace, která je nejvyšší v regionu, dílem se přidávají vlivy války na Ukrajině, kvůli které se z české měny stává rizikové aktivum. I proto kurz koruny krátce po začátku ruské invaze značně oslabila a Česká národní banka vstoupila na trhy a intervenovala na podporu tuzemské měny. I díky této aktivitě centrálních bankéřů a otevřené ochotě v intervencích pokračovat se tak kurz stabilizoval na úrovni kolem 24,50 koruny za euro.

„Jednou z příčin tohoto stavu jsou právě velké devizové rezervy, které ČNB nakoupila již v době zvýšené inflace a jež drží příliš dlouho. Kvůli rostoucí inflaci a vyšším sazbám ČNB zejména oproti Evropské centrální bance se koruna chová značně maniodepresivně. Když se daří, nakupuje ohromné množství lidí a kurz posiluje, při sebemenší negativní zprávě ale rychle vyprodávají. ČNB to pak stojí velké úsilí, aby kurz udržela,“ uvedl na investiční snídani společnosti EMUN s názvem Quo vadis, CZK? Petr Krčil z Art of Finance.

Kurz? Kolem 25 korun za euro

Navíc tomu nepomáhá skrytý nákup eur, který se děje prostřednictvím evropských fondů. Podle Krčila tak je saldo stále kladné a ČNB reálně za rok víc eur nakoupí, než prodá. „Domnívám se, že centrální banka nakonec bude muset zrychlit výprodej eur. S tím počítá i můj model vývoje kurzu koruny,“ dodal Krčil. Ten přitom počítá s prolomením hranice 24 korun za euro ještě letos, konkrétně na 23,80. Pro příští rok pak počítá s kurzem 23,2 koruny za euro, pro rok 2024 pak dokonce 22,70.

S tím nesouhlasí hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler, který v nejlepším případě sází na stagnaci koruny.

„Můj výhled na korunu vůči euru není pozitivní. Trh počítá s nějakými šesti procenty na českém úroku, ale do toho přijde růst sazeb Fedu, nejspíš začne zvyšovat sazby i ECB, což by na korunu dost tlačilo. Ostatně i velké instituce oslovené Economistem korunu dlouhodobě vidí někde na současné úrovni kolem 25 korun. Tedy v případě, že ČNB nebude intervenovat ve prospěch koruny,“ uvedl Seidler.

Podle něj zároveň právě hranice 25 korun je nový bod zlomu pro ČNB. Zatímco v březnu začala centrální banka podporovat korunu až těsně pod hranicí 26 korun za euro.

česká koruna, bankovky, růst, mzdy

Kam kráčíš, koruno? Přední ekonomové budou řešit budoucnost české měny

Euro za míň než 24 korun? I to je možné! O vývoji kurzu koruny budou již tuto středu diskutovat ekonomové na Investiční snídani pořádané společností EMUN. Vystoupí mimo jiné přední odborník na měny Petr Krčil z Art of Finance nebo bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. Byznysový server newstream.cz je mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

Kurz není dobrý nástroj v boji s inflací

Proč ČNB nyní intervenuje ve prospěch koruny, když před několika lety činila pravý opak a kurz uměle držela na 27 korunách? Důvodem je podle ekonomů právě vysoká inflace. Centrální bankéři se snaží kurzem snižovat cenu dovezeného materiálu i zboží a věří, že se to projeví i v koncových cenách, což by nastartovalo snižování inflace. Podle ekonomů na investiční snídani pořádané společností EMUN však tento nástroj centrální banky obecně využívají spíš méně často, protože má řadu úskalí.

„Nemám nic proti využití kurzu koruny na snižování inflace, sám jsem pro to volal. Kdy jindy než během války to udělat? To ale neznamená, že využití tohoto nástroje je nějak bezbolestné. Jde o nějakou formu přerozdělení,“ upozornil během akce bývalý viceguvernér České národní banky a člen Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl.

rubl

Ruský rubl rekordně posílil, vrátil se na úroveň před válkou

Rubl posiluje vůči oběma světovým měnám. K euru je nejsilnější za poslední dva roky. Pomáhá mu poptávka ruských exportérů, kteří musí směnit zahraniční měnu, aby mohli uhradit daně.

Přečíst článek

Štěpán Křeček, ekonom BHS

Štěpán Křeček: Mnohé firmy podnikající v Rusku podcenily rizika. Teď to pro ně bude bolestivé

V Rusku se dlouhou dobu ignorovala politická rizika, myslí si Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities. „Ta se nyní projevila ve své plné síle. Hrozí dokonce, že továrny zahraničních vlastníků budou zestátněny,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz Křeček. Západ by podle něj neměl přistupovat na jednostranné požadavky Ruska na platby v rublech.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česká národní banka, Praha, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: ČNB všechny překvapila. Firemní úvěry i hypotéky výrazně zdraží

Přečíst článek
Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně

Lukáš Kovanda: Inflace je mírně vyšší, než trh čekal. Koruna proto zpevnila

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme