Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf české HSBC Richard Keery: Přejít na ESG je povinnost naší generace

Richard Keery
HSCB
Zdeněk Pečený

V České republice je široké povědomí o udržitelnosti, míní šéf tuzemské pobočky banky HSBC Richard Keery. Ta se podílela například na dvou emisích zelených dluhopisů pro jednu realitní společnost, každou v objemu 750 milionu eur. „Zájem na trhu o tento typ finančního instrumentu je obecně velice silný. Na českém trhu je poměrně hodně volných peněz a naši klienti hledají možnosti, jak diverzifikovat své investice. Nákup zelených dluhopisů je pro ně významná příležitost,“ říká Keery.

Reklama

Jak firmám pomáháte s ESG?

Jde o to, co klient chce. Jaký je jeho apetit po ESG a přístup. My se svými klienty často spolupracujeme na rozvoji jejich klimatických plánů. A ještě častěji řešíme jejich plány přechodu na udržitelnější byznys model. Někteří za námi přijdou s tím, že mají plán se třeba přesunout od určitého energetického zdroje nebo chtějí podporovat vývoj v určité oblasti. A potřebují s tím pomoci. My jim pak pomůžeme identifikovat příležitosti. Ať jde o přístup na kapitálový trh nebo něco jiného.

Jsou kapitálové trhy nejrozvinutější, co se týká ESG?

Zatím jsou to kapitálové trhy. Vidíme ale, že se vyvíjí i další produkty navázané na udržitelnost. Třeba půjčky navázané na udržitelnost. Zatím jsou však opravdu nejrozvinutější zelené bondy a bondy navázané na udržitelnost. Investoři stále častěji chtějí vědět, jaké ESG plány naši klienti mají. Je to jedno z hlavních témat diskusí v posledních dvou letech. Co ten či onen klient dělá ohledně ESG, jaké má plány přechodu, plány investic. Investoři vidí, že pokud firmy mají silný ESG závazek, tak dosahují lepších výnosů a často i za cenu nižšího rizika.

>>>>>>Zajímáte se o udržitelné investice? Pak by vám neměl uniknout nás nový magazín. Objednávejte zde<<<<<<<

Premium Guide ESG

Newstream.cz vydává ve spolupráci s A 11 první tištěný magazín věnovaný tématu ESG

Od roku 2023 bude muset velká spousta firem reportovat, jak plní kritéria udržitelné ekonomiky, tedy takzvané ESG. Newstream.cz vydává ve spolupráci s vydavatelstvím A 11 první tištěný magazín věnovaný právě tématu ESG.

Přečíst článek

Říkal jste, že klienti za vámi chodí už připraveným plánem?

Ano, ale musím dodat, že takových firem ještě moc není. Takže tam ještě určitě existuje prostor pro další růst. Těch firem, které mají rozvinuté plány, zase tolik není. My navíc spolupracujeme s firmami, které nezávisle hodnotí firmy v oblasti ESG, konkrétně jejich plány či procesy, a pak firmě dají ESG rating. To je důležité. Nejen pro nás, jako banku, ale je to také užitečná informace pro tu firmu a investory.

Celý svět se chce chovat odpovědněji

Změnila pandemie nějak přístup firem k ESG?

Už v našem loňském průzkumu Sustainable Financing and Investing Survey se ukázalo, že pandemie u firem ještě stvrdila závazek k ESG. Pandemie ukázala v jak moc zranitelném systému žijeme a jak moc závislí jeden na druhém jsme.

V letošním průzkumu Sustainable Financing and Investing Survey se 58 procent firem – oproti 47 procent minulý rok – vyjádřilo, že hlavní důvod, proč se zajímají o ESG, je starost o naši planetu a společnost. Existují nějaká očekávání regulátorů, ale primárně jde o očekávání celé společnosti, že se budeme chovat odpovědněji. Za posledních čtyři až pět let jsme v tomto směru zažili značný posun. Koukněte se na svět kolem nás. Zažíváme extrémní výkyvy počasí, polarizovanou společnost, stále vidíme zranitelné skupiny obyvatel, kterým se nedostává podpory, jakou potřebují. Dostáváme se do bodu, kdy širší část naší společnosti říká, že se něco musí udělat.

Martin Křivánek z KPMG

„Uhlíkové účetnictví” nemusí být sci-fi, míní expert na udržitelnost Křivánek

Výhodnost investice se zatím stále drží klasickou účetní závěrkou a finanční analýzou. To se však v nejbližších letech může výrazně proměnit, protože do hry vstupují takzvaná ESG kritéria. Ta u firem nehodnotí jen tržby a zisky, ale také udržitelnost jejich byznys modelu v kontextu globálních klimatický i společenských změn. Jak takové uhlíkové účetnictví bude vypadat a jak se na ně firmy mají připravovat, prozrazuje v rozhovoru pro newstream.cz Martin Křivánek, odborník na ESG v poradenské společnosti KPMG, která s touto problematikou radí předním tuzemským bankám a dalším firmám. „Do udržitelnosti jdou nyní obří finanční prostředky a další jsou přislíbené, takže logicky aktuálně výnos takových investic jde rychle nahoru,” připomíná Křivánek.

Přečíst článek

Jak dlouho to potrvá?

Jak jsem zmiňoval, radíme firmám s přechodem. A to je klíčové slovo. Jde o proces. Nemůžeme čekat, že lusknutím prstů budou všichni zelení nebo mít nejvyšší ESG rating. Dnes se všichni shodují na tom, že musíme podporovat všechny včetně firem, které zatím nemají zatím žádné ESG plány. Pokud se podíváme na produkty navázané na udržitelnost, třeba dluhopisy, vidíme, že firmám rozhodně nabízejí přístup k levnějšímu financování. Investoři to chtějí a potřebují být součástí nějakého příběhu udržitelnosti. Tyto produkty se stávají stále populárnějšími, protože jsou přitažlivé pro široké publikum. Konec konců je to správná a odpovědná věc.

Nikdo nechce vidět krachovat firmy kvůli ESG

Celý tento proces, o kterém se bavíme, ale přeci není zadarmo. Jak se to firmám zaplatí?

Záleží to na jednotlivých sektorech a konkrétních firmách, jaké budou nakonec jejich náklady. Já bych to možná obrátil a zmínil cenu toho, když to firmy neudělají. Existuje silná podpora tohoto trendu. Podporují to vlády i Evropská unie. Není v ničím zájmu vidět firmy bankrotovat. Rozhodně ten přechod bude něco stát. Jde o to, se podívat na to, jak banky, finanční instituce nebo vlády mohou pomoci. Jak dlouho to potrvá, co je potřeba udělat a tak dále. Opravdu si myslím, že zásadní otázkou je, jakou cenu zaplatíme, pokud to neuděláme.

Jak si vede český trh v ESG ve srovnání se zbytkem Evropy a světa?

My jsme si v Česku udělali průzkum, abychom zjistili, jak na tom místní trh je, a brzy jej zveřejníme. Výsledky jsou zatím předběžné a řekl bych, že je to trochu všehochuť. Zdá se, že plánování ESG je u nás v rannější fázi, než bych čekal. Počet firem s rozvinutými ESG plány je opravdu nízký. To znamená, že na trhu jsou příležitosti.

Veganská alternativa burger.

Analýza: Veganství je megatrend. Investice jsou zatím na začátku

Etické a udržitelné jídlo je považováno za megatrend, tedy něco, co v dalších letech přinese změnu a vyrobí miliardový byznys. Investiční příležitosti teprve vznikají.

Přečíst článek

Myslím, že udržitelnost leží místním na srdci. Česká republika je v žebříčku Environmental Performance Index 20. nejekologičtější zemí na světě. Podle webového magazínu Samosebou.cz patří Češi mezi špičku v třídění odpadu, 99 procent z nich má možnost třídit odpad do určených sběrných nádob a 73 procent to skutečně dělá. To mi říká, že tu existuje široké povědomí a zájem o udržitelnost. My toho musíme jen využít a přenést to do byznysu. Česko je součástí globálního dodavatelského řetězce. Ať je to skrz výrobu, nebo služby. Dá se čekat, že naši partneři na nás a naše firmy budou mít určitá očekávání ohledně závazků přesunu k udržitelným řešením.

Můžete zmínit příklady vašich ESG obchodů v Česku?

HSBC v České republice například připravila dvě emise zelených dluhopisů pro jednu realitní společnost, každou v objemu 750 milionů eur. Zájem na trhu o tento typ finančního instrumentu je obecně velice silný. Na českém trhu je poměrně hodně volných peněz a naši klienti hledají možnosti, jak diverzifikovat své investice. Nákup zelených dluhopisů je pro ně významná příležitost.

Jaké společnosti a sektory z ESG zatím nejvíce profitovaly?

Řekl bych, že co se týká sektorů, tím nejprominentnějším je určitě automobilový. Viděli jsme zrod elektromobilů a na silnicích jich potkáváme stále více. Také tu máme závazky velkých firem přejít plně na elektromobily. V příštích dvou letech má na trh přijít 350 nových modelů elektromobilů. K září byly jejich prodeje meziročně o 80 procent vyšší. Ten růst elektromobilů je opravdu úctyhodný. Ano, ještě se musí hodně zapracovat na infrastruktuře. Chtělo by to, aby výrobci spolupracovali s vládou, městskými částmi a obcemi v tomto ohledu. Dalším sektorem je energetika. Máme tu spoustu vládních závazků okolo přesunu k zelenějším zdrojům.

Škoda Auto, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Ženy od neděle pracují zadarmo. Nebo je vše jinak?

Na neděli připadl den, od kterého až do konce roku ženy pomyslně pracují zadarmo. Ve skutečnosti samozřejmě nebudou pracovat zadarmo. Jde o statistickou figuru, která má upozornit na fakt, že ženy mají v průměru mnohem menší platy než muži. Rozdíl činí v Česku 22 procent a 24. října je tedy pomyslný den, od kdy muži ještě vydělávají, zatímco ženy již ne.

Přečíst článek

Uhlíková neutralita je i naším cílem

Chystáte v HSBC kvůli ESG nějaké změny? Potřebujete přijímat nové zaměstnance či zřizovat nová oddělení?

Zavázali jsme se k přechodu na globální uhlíkově neutrální ekonomiku, a to nejen tím, že v něm sehrajeme svou roli jako banka, ale že pomůžeme ve vedení k této změně. Přistupujeme k tomu takto v celé bance od provozu a dodavatelského řetězce až po podporu našich zákazníků.

I když je ESG tématem už pár let, řekl bych, že jsme zatím jen klouzali po povrchu. Vidíme spoustu vládních závazků, a to nejen pouze u Evropské unie, Velké Británie či Spojených států. Také Čína má ambice na bez emisní ekonomiku. Já se na to těším.

Do roku 2030 chceme v HSBC po celém světě dosáhnout uhlíkové neutrality v našem provozu a dodavatelském řetězci a žádáme naše dodavatele, aby učinili totéž. Podle všeho jsme na správné cestě, za posledních deset let jsme snížili provozní emise téměř o polovinu.

Pavlína Kalousová, členka představenstva Plzeňského Prazdroje

Pavlína Kalousová: Lidé budou pít víc pivo s přáteli či sousedy

Pandemie změnila spoustu návyků, některé trendy se akcelerovaly. „Vidíme spoustu pop-up podniků, nebo že si lidé dělají barbecue akce se sudem, sousedské akce, oslavy, tam určitě toto bude fungovat, hrají v tom roli i sociální média ve smyslu, jak se nyní lidé svolávají, jak probíhá socializace. Plus vidíme u mladší generace, že preferuje jiné typy drinků,” vysvětluje členka představenstva Plzeňského Prazdroje Pavlína Kalousová.

Přečíst článek

V souladu s cíli Pařížské dohody jsme se zavázali ke snížení našich tzv. „financovaných emisí“, tedy uhlíkových emisí klientů v našem portfoliu, na čistou nulu do roku 2050. Abychom toho mohli dosáhnout, je naším cílem do roku 2030 poskytnout klientům na tento přechod finanční prostředky a investice ve výši 750 milionů až 1 bilionu dolarů.

Od 1. ledna 2020 jsme dohromady poskytli a zprostředkovali 87 miliard dolarů prostřednictvím udržitelného financování a investic. V první polovině roku 2021 jsme klientům zprostředkovali financování prostřednictvím tzv. GSSS (Green, Social, Sustainability, Sustainability-linked) dluhopisů v objemu větším než za celý rok 2020. Z těchto prostředků putovaly finanční prostředky na zelené projekty, nové technologie a iniciativy, které otevírají nové příležitosti a cesty k dosažení uhlíkové neutrality.

Jsme pouze na začátku, co se týká ESG? Jaká bude budoucnost?

I když je ESG tématem už pár let, řekl bych, že jsme zatím jen klouzali po povrchu. Vidíme spoustu vládních závazků, a to nejen pouze u Evropské unie, Velké Británie či Spojených států. Také Čína má ambice na bez emisní ekonomiku. Já se na to těším. Myslím, že historie bude naši generaci hodnotit podle toho, jak se s tímto vyrovnáme. Ty vládní cíle jsou velice dlouhodobé. Evropská unie mluví o bezemisní ekonomice do roku 2050, Čína do roku 2060 a Velká Británie chce do roku 2030 snížit emise CO2 o 70 procent. Ta změna se musí udát teď. Nejde o plán pro několik generací. Jen pro tu naší.

Richard Keery

Kariéru v HSBC začal v roce 1997 v Severním Irsku. Zastával různé pozice v oblasti strukturovaného financování aktiv, korporátního bankovnictví, financování obchodu a řízení rizik. Další mezinárodní zkušenosti získal na trzích v Evropě, Asii a na Středním východě. Před svým příchodem do České republiky pracoval Richard více než tři roky jako ředitel pro komerční bankovnictví v Kataru. Generálním ředitelem HSBC Česká republika je již čtyři roky.

Škoda Auto, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Ženy od neděle pracují zadarmo. Nebo je vše jinak?

Na neděli připadl den, od kterého až do konce roku ženy pomyslně pracují zadarmo. Ve skutečnosti samozřejmě nebudou pracovat zadarmo. Jde o statistickou figuru, která má upozornit na fakt, že ženy mají v průměru mnohem menší platy než muži. Rozdíl činí v Česku 22 procent a 24. října je tedy pomyslný den, od kdy muži ještě vydělávají, zatímco ženy již ne.

Přečíst článek

Zelené peníze

Evropský Green Deal: Jaké jsou jeho příležitosti i rizika

Evropská unie se chce stát lídrem v transformaci ekonomiky na takzvaně bezemisní. Připravila k tomu celou řadu regulí a cílů. Co to přinese jí samotné a třeba také jednotlivým občanům?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme