Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČNB buduje „zlatý poklad”. Spolu s „pračkami špinavé ruské ropy“ se zásobuje zlatem nejvíc na světě

Lukáš Kovanda: ČNB buduje „zlatý poklad”. Spolu s „pračkami špinavé ruské ropy“ se zásobuje zlatem nejvíc na světě
iStock
Lukáš Kovanda

Česká národní banka nadále rozšiřuje své rezervy ve zlatě. Koncem letošního března měla v sejfech 13,5 tuny žlutého kovu. To je o 1,54 tuny více než na začátku letošního roku. Rychleji své zlaté zásoby rozšiřují ve světě podle zprávy Světové rady pro zlato už jen Singapur, Čína, Turecko a Indie. Vesměs toto kvarteto zemí přitom patří k těm, jež jsou označovány za „pračky špinavé ruské ropy“, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Pračky špinavé ruské ropy“ představují země, které zajišťují dovoz ruských ropných produktů do EU a obecněji na Západ. Země EU a skupiny G7 totiž loni a ještě letos na přelomu roku v rámci svých sankcí zakázaly nebo zásadně omezily dovoz ruské ropy a ropných produktů.

Ve společnosti Číny nebo Turecka

Ve skutečnosti ale i přes tyto sankce proudí ruská ropa ve velkém na Západ dále. A to ve zpracované podobě – třeba jako motorová nafta. A skrze třetí země jako je ponejvíce právě Singapur, Čína, Turecko a Indie. Ve velkém tak dochází právě k „praní špinavé ruské ropy“. To zjišťuje studie finského Střediska výzkumu energií a čistého ovzduší, zveřejněná letos v dubnu.

zlaté slitky - ilustrační obrázek

Centrální banky nakupují zlato jako divé, ČNB není výjimkou

Statistiky Světové rady pro zlato hlásí rekordní nákupy drahého kovu z centrálních bank po celém světě. Oproti 10 let starému rekordu se v prvním letošním čtvrtletí pořizovalo ještě o 34 procent více a to celkem 228 tun. Největší kupci jsou pak mezi centrálními bankami v Asii. Zásoby zlata si o dvě tuny doplnila i ČNB a hodlá nakupovat podle guvernéra Aleše Michla ještě mnohem více.

Přečíst článek

Česko se tak v rychlosti nákupu zlata letos ocitá právě bok po boku těchto „praček špinavé ruské ropy“. Přitom tyto „pračky“ nakupují zlato v poměrně rychlém tempu, neboť chtějí snížit svoji závislost na dolaru a dalších západních měnách coby devizových rezervách.

Více o dění kolem ČNB čtěte zde

Obávají se totiž, že by se mohly dostat „do křížku“ se Západem, zejména Spojenými státy, třeba i právě pro svoji činnost „praček ruské ropy“, čehož následkem by byly v krajním případě zmrazeny jejich devizové rezervy. Tak jako se to stalo Rusku loni v únoru, krátce po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu

Cílem je zvýšit zásoby devětkrát

Guvernér ČNB Aleš Michl by přitom rád rozšířil zlaté rezervy Česka ještě až přibližně devítinásobně, na více než 100 tun. Má se tak stát během několika let. Michl to uvedl už loni, v létě krátce po svém nástupu do funkce.  Do zlata zamýšlí takto rozsáhle investovat, neboť vývoj ceny drahého kovu má podle něj nulovou vazbu na vývoj cen akcií. Také podíl právě akcií v devizových rezervách chce guvernér dále navýšit. 

Tomáš Holub, člen bankovní rady ČNB

Česká ekonomika se dostává do inflační spirály, ČNB by měla opět zvýšit úrokové sazby, tvrdí ekonom Holub

Inflaci v Česku stále přiživují rostoucí mzdy, Česko se tak dostává do mzdově inflační spirály. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl člen bankovní rady České národní banky Tomáš Holub. Centrální banka by proto podle něj měla opět brzy zvýšit úrokové sazby. S tím naopak nesouhlasil ekonom a ředitel centra IDEA CERGE-EI v Praze Jan Švejnar, podle něj je problémem pokles HDP.

Přečíst článek

Ke konci loňského června, tedy těsně před Michlovým usednutím do guvernérského křesla, disponovala ČNB zlatem v objemu 360 tisíc troyských uncí. To odpovídá zhruba 11,2 tuny.

Největší zásoby v historii ČR

Pokud by tedy centrální banka, jak zamýšlí guvernér, navýšila od loňska své zlaté rezervy zhruba desetinásobně, mohou činit 110 až 120 tun. Centrální banka by tak vlastnila až o více než 100 tun kovu více než nyní. Česko by tak disponovalo suverénně největším objemem zlata v celé historii.

Češi prchají před inflací ke zlatu

Češi loni nakoupili tuny zlata, nejvíc těsně po invazi, ukazují data prodejců

Obchodníkovi s drahými kovy Golden Gate stouply v roce 2022 meziročně tržby o 23 procent na 6,5 miliardy korun. V loňském roce jeho zákazníci nakoupili tři tuny zlata a 36,8 tuny stříbra. Od vzniku firmy v roce 2011 prodej zlata přesáhl 14 tun zlata a 202 tun stříbra. Nárůst obchodu zaznamenala i konkurenční společnost Zlaťáky.cz.

Přečíst článek

Na sklonku éry socialismu, v srpnu 1989, disponovala tehdejší Státní banka československá celkem 119 tunami zlata. Po rozpadu Československa disponovala Česká republika až zhruba 65 tunami kovu. Mezi lety 1997 a 1999 se však ČNB podstatné části zlata zbavila. Z 65 tun kovu jí tak v rezervách zbylo necelých 14 tun.

Od té doby objem zlatých rezerv ČNB dále klesal, až do května 2020, kdy se snížil na necelých osm tun. Od té doby ovšem ČNB zlato postupně dokupuje, v rozsahu zatím tedy celkově nižších jednotek tun.

Přelomový a smělý krok

Pokud by ČNB rozšířila „český zlatý poklad“ o zhruba 100 tun, půjde tedy o přelomový krok. Navíc poměrně smělý. Ne všechny centrální banky ekonomicky vyspělých zemí zlato v rezervách mají. Například Norsko nebo Kanada žádné zlato nemají. Třeba Norsko dává jednoznačnou přednost akciím. České devizové rezervy jsou v poměru k HDP stále jedny z největších na světě, takže diverzifikace jejich podstatnější části do zlata může dávat smysl.

Zlaté slitky

Češi prchají před inflací ke zlatu

Češi kvůli ochraně před inflací nejčastěji volí uložení peněz do investičního zlata, termínovaných vkladů nebo realitních fondů, uvádí průzkum agentury Median.

Přečíst článek

Za uplynulých deset let, tedy od 29. května 2013, zlato zhodnotilo v dolaru, v němž se ve světě obchoduje, o 38,7 procenta, ročně průměrně o 3,3 procenta. Po přepočtu do korun se dočkalo zhodnocení o 56,3 procenta, ročně průměrně o 4,6 procenta.

Kdo ovšem 29. května 2013 investoval v souladu s hlavním indexem amerických akcií, Standard & Poor’s 500, ten má s dividendami v korunách k dnešnímu dni výnos 241 procent. Hlavní index pražské burzy, PX, vynesl za stejné období i s dividendami zhruba 119 procent.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde

šperky

Krvavé ruské diamanty za miliardy. Sankcím pořád unikají, protože by se narušil trh

Představitelé skupiny sedmi ekonomicky vyspělých zemí G7 jednají o možnosti uvalit sankce na vývoz ruských diamantů. Analytici nicméně varují, že takové opatření by mohlo potenciálně zvýšit ceny této luxusní komodity a narušit globální trh se šperky, uvedl server CNBC. Navíc se diskutuje, jak sankce nastavit, aby je nebylo možné obcházet. Což se děje třeba s ropou. Nicméně Putinovo Rusko pořád z prodeje drahých kamenů získává miliardy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme