Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krvavé ruské diamanty za miliardy. Sankcím pořád unikají, protože by se narušil trh

šperky
iStock

Představitelé skupiny sedmi ekonomicky vyspělých zemí G7 jednají o možnosti uvalit sankce na vývoz ruských diamantů. Analytici nicméně varují, že takové opatření by mohlo potenciálně zvýšit ceny této luxusní komodity a narušit globální trh se šperky, uvedl server CNBC. Navíc se diskutuje, jak sankce nastavit, aby je nebylo možné obcházet. Což se děje třeba s ropou. Nicméně Putinovo Rusko pořád z prodeje drahých kamenů získává miliardy.

Reklama

Rok a čtvrt od začátku ruské agrese na Ukrajině byl vývoz diamantů z Putinovy říše víceméně ušetřen mezinárodních sankcí. A to navzdory výzvám Ukrajiny a některých evropských zemí k zavedení zákazu.

Protiruské sankce pomohly Botswaně k rekordnímu prodeji diamantů

Protiruské sankce pomohly Botswaně k rekordnímu prodeji diamantů

Prodej surových či nebroušených diamantů z Botswany dosáhl v loňském roce rekordu, prodalo se jich za 4,5 miliardy dolarů (98,3 miliardy korun). Západní kupci se totiž kvůli sankcím vyhýbají ruským drahokamům, celosvětová poptávka po diamantových špercích je přitom stabilní. Informuje o tom dnes BBC.

Přečíst článek

V roce 2021 získalo Rusko z vývozu diamantů zhruba 4,7 miliardy dolarů (101,7 miliardy korun), vyplývá z údajů Observatory of Economic Complexity. Rusko tak bylo osmým největším vývozcem diamantů na světě. S diamanty se běžně neobchoduje jako s ropou nebo se zlatem, představují ale velký trh, který přesahuje výrobu šperků, píše CNBC. Drahé kameny se používají mimo jiné i k výrobě vrtáků, v zubním lékařství nebo v počítačích.

Diamant, ilustrační foto

Nedotknutelné diamanty. Belgie kameny dál nakupuje v Rusku, morálnímu tlaku navzdory

Evropská unie přestala dovážet ruské uhlí, postupně omezuje dodávky ruské ropy a přestala nakupovat mnohé ruské zboží, včetně zlata, kaviáru nebo vodky. Diamanty ale ze sankčního seznamu opakovaně vypadly. Jejich absence je o to překvapivější, že sankce by dopadly na jediný unijní stát, Belgii, která v minulosti uvedla, že by zákaz neblokovala.

Přečíst článek

Některé země, jako je například Belgie, která nakupuje značné množství ruských diamantů, se stavějí proti zavedení zákazu jen v EU, který by je nepřiměřeně poškodil. Volají po globálním přístupu k sankcím na diamanty. „Debata již nějakou dobu probíhá, protože existuje zřetelné riziko, že by Rusko mohlo jednoduše přesměrovat svůj export do nezúčastněných zemí,” řekl CNBC ekonom společnosti Capital Economics Edward Gardner.

Něco podobného se děje s ruskou ropou, která pravděpodobně přes třetí země proudí i do Evropy.

Češi někde tankují litr nafty i pod třicet korun. A bude to i míň

Pračky špinavé ruské ropy jedou naplno. Češi tak tankují litr nafty i pod třicet korun

Nafta v Česku už stojí i 29,90 koruny za litr. A půjde ještě dolů. Obrovské zlevnění je ale podle ekonoma Lukáše Kovandy výsledkem toho, že do EU stále proudí ruská ropa, a to přes země typu Číny, Singapuru či Turecka, kterým se přezdívá „pračky špinavé ruské ropy“.

Přečíst článek

Diamantový průmysl v Evropě se obává dvou věcí: odklonu obchodů s kameny na jiné trhy, například do Dubaje. A potom situace, že by se sankce obcházely, diamanty by zdražily a ruské příjmy by se nijak nesnížily.

Skupina G7 proto jedná také o tom, jak využít technologie k dohledání původu těchto kamenů.

V příštím balíčku. Nebo v tom dalším

šperky

Diamantová panika ustupuje. Sankcionovaný ruský těžař v tichosti obnovil export

Panika, která letos zachvátila diamantový svět, se začíná mírnit, protože sankcionovaný ruský těžařský gigant Alrosa v tichosti za pomoci indických bank oživil export na téměř předválečnou úroveň. Alrosa představuje asi třetinu celosvětové nabídky surových diamantů, upozornil server Bloomberg.

Přečíst článek

V březnu Spojené státy a Evropská unie oznámily, že Rusko nadále získává miliardy dolarů z obchodů s diamanty. Podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat byly do EU loni dovezeny ruské diamanty za 1,4 miliardy eur (33 miliard korun). Dovoz klesl z 1,8 miliardy eur v roce předchozím.

Ruská státní těžební společnost Alrosa naposledy oznámila, že za leden 2022 prodala surové a leštěné diamanty za 325 milionů dolarů a mluvila o vysoké poptávce po této komoditě. Od té doby ale další výsledky nezveřejnila. Loni v dubnu americké ministerstvo financí rozšířilo předchozí sankce vůči Alrose a podobná opatření přijala i Británie a dále Kanada a Nový Zéland.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová tento týden hovořila o 11. balíčku sankcí proti Rusku, ale nezmínila, že v něm budou figurovat diamanty.

Místo toho se příští soubor opatření zaměří na „potlačení obcházení“. Nicméně sankce na ruské diamanty jsou obecně považovány za otázku času. Když nebudou v chystaném balíčku, tak se objeví v tom dalším. 

Stačil jeden rok. A z Ruska je malý hráč ve fosilních palivech

Stačil jeden rok. A z Ruska je malý hráč ve fosilních palivech

Nejpozoruhodnější evropskou odpovědí na ruskou agresi na Ukrajině nebyly jen dodávky zbraní a další pomoci za miliardy eur. Byla to také bezprecedentní rychlost, kdy Evropa během jediného roku téměř odstranila závislost na ruských fosilních palivech, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko může přijít o obří balík peněz. USA navrhují zabavit aktiva země na půdě G7

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme