Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi prchají před inflací ke zlatu

Zlaté slitky
Pixabay
 ČTK

Češi kvůli ochraně před inflací nejčastěji volí uložení peněz do investičního zlata, termínovaných vkladů nebo realitních fondů, uvádí průzkum agentury Median.

Reklama

Z průzkumu mezi 2000 respondenty, vyplynulo, že čtvrtina (24 procent) preferuje investice do zlata, pětina (21 procent) termínovaný vklad a fondy investující do nemovitostí pak 19 procent Čechů. Zhruba 60 procent lidí vnímá znehodnocení úspor stejně velkým problémem jako zdražování. 

Samotný nákup nemovitosti uvedlo 18 procent lidí, investice do akcií a dluhopisů a investiční fondy by volilo shodně 17 procent respondentů, spořicí účty v bance 11 procent, penzijní připojištění devět a stavební spoření skončilo s osmi procenty, ukázal průzkum. Investice do kryptoměn uvedlo sedm procent lidí.

Průměrná míra inflace podle České národní banky za celý rok 2022 činila 15,1 procenta a byla tak druhá nejvyšší od vzniku samostatné České republiky. Podle Českého statistického úřadu byla vyšší pouze v roce 1993.

Zlaté slitky

Zařadí se zlato v roce 2023 mezi dobré investice? Zeptali jsme se experta

Cena zlata v novém roce skokově roste. Jde o trend nebo chvilkový záchvěv? Odpovídá analytik BHS Timur Barotov. „V roce 2022 byla cena zlata podpořena vysokou inflací, geopolitickými konflikty a pádem kryptoměn. V první polovině letošního roku by se zlatu mohlo nadále dařit, nicméně ve druhém pololetí zřejmě bude ubývat důvodů pro další růst ceny vzácného kovu.“

Přečíst článek

Češi parkují úspory do zlata

Dvě třetiny dotázaných uvedly, že hledají informace a rozhodují se, jak se svými penězi naložit. Pouze 12 procent lidí ví, jak situaci ohledně znehodnocení úspor vlivem inflace řešit. Ochota investovat přitom Čechy neopouští. Necelých 44 procent odpovědělo, že by investovali stejně jako před rokem a 27 procent respondentů je ochotno investovat dokonce více.

„Zájem o nákup zlata v Česku každým rokem roste o desítky procent, tržby Golden Gate meziročně vzrostly o 23 procent. V loňském roce jsme prodali tři tuny zlata, za poslední dekádu už 14 tun zlata,” uvedl manažer péče o klienty obchodníka Golden Gate Pavel Řihák. Investiční zlato je podle něj v hledáčku Čechů na předních místech, ale přemýšlí i o dalších investičních produktech, což je z hlediska diverzifikace při investování velmi důležité.

Spoření do zlata 25 procent oslovených lidí označilo za jednoduché, snadno pochopitelné a s nízkým rizikem, a to i přesto, že si současně uvědomují fakt, že cena zlata kolísá. V současnosti podle údajů společnosti Golden Gate do zlata a stříbra pravidelně spoří desítky tisíc Čechů.

bitcoin, ilustrační foto

I přes vzlety a pády je bitcoin digitálním zlatem i pojistkou, míní experti

Bitcoin vznikl v roce 2009, od té doby mnohokrát jeho cena vystřelila nahoru a zase dolů. Část lidí v něm vidí budoucnost finančního systému a zajištění svobodné společnosti. Pro druhé je to však v lepším případě pouhá spekulace, v tom horším podvod až Ponziho schéma. Tak či onak, kryptoměny již několik let čeří vody světa financí i technologií. Zeptali jsme se finančních expertů na kryptoměny, jak na bitcoin aktuálně nahlíží a jakou mu předpovídají budoucnost.

Přečíst článek

Reklama

Související

Stříbro by letos mohlo zastínit i zlato, tvrdí analytici

Tak snad už letos. Analytici předpovídají dobrý rok drahým kovům, černým koněm je stříbro

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme