Reklama

Když nepoteče ruský plyn, razantně se propadne evropská ekonomika. Unie chystá krizový plán

Když nepoteče ruský plyn, razantně se propadne evropská ekonomika. Unie chystá krizový plán
iStock
 ČTK

Save gas for a safe winter. Tak zní slogan chystaného krizového plánu na šetření s plynem kvůli očekávaným propadům v dodávkách cenné suroviny.

Reklama

Zastavení dodávek ruského plynu do Evropské unie by mohlo snížit unijní hrubý domácí produkt až o 1,5 procenta, pokud bude chladná zima a EU nepodnikne preventivní opatření v zájmu snížení spotřeby. Vyplývá to z návrhu dokumentu s novými prognózami Evropské komise, ke kterému získala přístup agentura Bloomberg.

Evropská komise v návrhu rovněž předpovídá, že v případě průměrné zimy by přerušení dodávek snížilo unijní HDP o 0,6 až jedno procento. Komise připravuje pro členské státy EU soubor doporučených opatření k minimalizaci dopadů přerušení dodávek ruského plynu, včetně omezení vytápění, píše Bloomberg.

Drahý benzin

Dalibor Martínek: Pět rad, jak přežít katastrofu drahého podzimu a zimy

Inflace na Maledivách v květnu překročila dvě procenta. A dál roste, už i tam dosahuje globální zdražování. V letošní zimě to však může být proti Česku ráj na zemi. On tedy je neustále, ale už lze na sociálních sítích nalézt návody na drastickou inflaci a potenciální vypnutí plynu: Jeďte na zimu do nějakého tropického ráje. Kde plyn nepotřebují.

Přečíst článek

„Koordinovaná reakce EU před zimou a solidarita mezi členskými státy by omezila negativní dopad na HDP a pracovní místa,“ cituje Bloomberg z dokumentu, jehož titul zní „Save gas for a safe winter (Šetřete plynem pro bezpečnou zimu)“. Dokument předpokládá, že včasné kroky ke snížení poptávky by mohly omezit negativní dopad přerušení dodávek ruského plynu na unijní HDP na 0,4 procenta.

Plynu bude výrazně méně

Omezování dodávek plynu z Ruska se již dotýká 12 členských zemí EU a minulý měsíc přimělo Německo k vyhlášení stavu výstrahy, což je druhý ze tří varovných stupňů krizového plánu pro dodávky plynu. Celkové dodávky z Ruska v červnu podle dokumentu činily méně než 30 procent průměru z let 2016 až 2021, píše Bloomberg.

Uniper

Gazprom zdůvodnil neplnění závazků vůči Uniperu a RWE zásahem vyšší mocí. Nesmysl, tvrdí Němci

Největší německý výrobce elektřiny a rovněž dovozce ruského plynu RWE oznámil, že obdržel od ruské společnosti Gazprom vyrozumění, že ruská firma dál nemůže plnit své závazky z důvodu zásahu vyšší moci. Stejné sdělení dostal od ruského plynárenského gigantu také Uniper, který je největším dovozcem ruského plynu do Německa. To by znamenalo, že se Gazprom snaží vyvázat z odpovědnosti za neplnění závazků vůči Uniperu a RWE.

Přečíst článek

Plynovod Nord Stream 1, který je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do EU, nyní prochází pravidelnou údržbou. Trvat má do čtvrtka, panují však obavy, zda Rusko dodávky tímto plynovodem skutečně obnoví.

Německé energetické firmy Uniper a RWE oznámily, že jim ruský plynárenský gigant Gazprom sdělil, že nemůže plnit své závazky z důvodu zásahu vyšší moci. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes varovala, že Evropa musí spotřebu plynu okamžitě snížit.

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Kanada v neděli poslala po opravě turbínu pro plynovod Nord Stream 1 do Německa, píše list Kommersant s odvoláním na informované zdroje. Pokud nebudou žádné problémy s logistikou a na celnici, měla by podle listu turbína dorazit do Ruska za dalších pět až sedm dní. Nord Stream 1 se proto nerozjede v pátek, jak bylo plánováno, ale asi až o týden později.

Přečíst článek

Tomáš Zima, kandidát na prezidenta
video

Tomáš Zima: Mám schopnost dávat lidi dohromady, spojovat je. A nikdy jsem nedělal křivárny

V druhém díle seriálu Kafe s prezidentem přinášíme rozhovor s bývalým rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou. Ve svých šestapadesáti letech už má za sebou osm let v čele Univerzity Karlovy, největší a nejvýznamnější tuzemské vysoké školy. Je ověnčen tituly jako prof, MUDr, MBA, DrSc. a několika dalšími. V kolika organizacích působí na významných funkcích ani nelze spočítat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Světová ekonomika letos poroste rychleji, než se očekávalo. Výrazné zlepšení čeká Rusko

Přečíst článek
Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová

Jourová: Že mají Češi v EU slabý hlas? To jsou jen mindráky, pojďme se na ně vykašlat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme