Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace v březnu prudce zpomalila, je nejnižší za poslední rok

Inflace v březnu prudce zpomalila, je nejnižší za poslední rok
ČTK
Dušan Kütner
duk

Inflace v březnu prudce zpomalila o 1,7 procentního bodu na 15 procent. Meziměsíčně vzrostly o 0,1 procenta. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle stravování a ubytování, uvedl Český statistický úřad.

Reklama

Spotřebitelské ceny již podruhé za sebou zmírnily svůj meziroční růst. Ten v březnu dosáhl 15 procent, což byla nejnižší hodnota od loňského dubna. Většina tohoto zpomalení je však ovlivněna vývojem loňské vyšší srovnávací základny. Ceny v oddíle doprava dokonce meziročně klesly, a to především díky klesajícím cenám pohonných hmot,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

V Česku se bude rekordně stavět. Inflace není pro stát žádnou překážkou

V Česku se bude rekordně stavět. Inflace není pro stát žádnou překážkou

Zatímco běžní Češi přemýšlejí, za co utratit peníze, případně kam je investovat, zda jet na dovolenou nebo si něco nového pořídit do domácnosti, stát tyto problémy neřeší. Jeho příjmy nadále rostou, a stejně tak výdaje. Poradenská společnost Ceec vydala čtvrtletní zprávu, ve které hodnotí český stavební trh. Přestože se v letošním roce čeká mírný pokles aktivity, peněz bude na výstavbu stále dost.

Přečíst článek

Analytici očekávali, že meziroční inflace v březnu zvolní až o dva procentní body z únorových 16,7 procenta. Podle nich ke zpomalení inflace přispívají nižší ceny pohonných hmot i potravin. „Sestupný trend inflace, pozorovaný globálně, se nevyhýbá ani Česku. Pokles meziroční inflace v březnu na 15 procent byl v souladu s očekáváním na trhu. Meziměsíčně se ceny ovšem nadále zvyšovaly, a to ve většině oddílů spotřebního koše. Je tedy zřejmé, že relativně velké zpomalení inflace v meziročním srovnání má na svědomí hlavně vysoká základna z loňska,“ uvedl ekonom UniCredit Patrik Rožumberský.

zdroj:newstream, ČTK

Za zpomalením je doprava a bydlení

Zpomalení meziročního cenového růstu bylo podle statistiků ovlivněno zejména cenami v oddílech doprava a bydlení. V oddíle doprava přešly ceny pohonných hmot a olejů z únorového růstu o 0,4 procenta v pokles o 19 procent v březnu. V oddíle bydlení ceny zemního plynu zmírnily svůj růst na 60 procenta (v únoru 74,3 procenta). Oboje částečně i vlivem jejich meziměsíčního zvýšení v březnu 2022.

Surový cukr na světových trzích dál zdražuje.

Cukr nad zlato, jeho cena je nejvyšší od roku 2012. Jsou za tím obavy, zda ho bude dost

Surový cukr na světových trzích dál zdražuje, termínový kontrakt s dodáním v květnu se dnes dopoledne vyšplhal až nad 24,60 centu (5,27 koruny) za libru (asi 0,45 kg), což je nejvíce od roku 2012. V přepočtu je to zhruba 11,65 koruny za kilogram. Ukazují to záznamy z globální komoditní burzy ICE. Za růstem jsou podle analytiků obavy, zda bude kvůli slabší produkci v některých částech světa cukru dostatek.

Přečíst článek

Na meziroční růst cenové hladiny měly v březnu opět největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde kromě nákladů vlastnického bydlení vzrostly ceny nájemného z bytu o 6,7 procenta, výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu o 16,4 procenta, vodného o 16,3 procenta, stočného o 30,3 procenta, elektřiny o 29,6 procenta, tuhých paliv o 53,7 procenta a tepla a teplé vody o 44,6 procenta.

Ceny potravin stouply o třetinu

Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde byly vyšší zejména ceny rýže o 32,9 procenta, mouky o 32,6 procenta, vepřového masa o 34,0 procenta, polotučného trvanlivého mléka o 45,2 procenta, vajec o 75,5 procenta, margarínu a ostatních rostlinných tuků o 36,3 procenta, zeleniny o 29,9 procenta a cukru o 97,6 procenta.

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Průměrná roční inflace letos vystoupá téměř na 11 procent, tvrdí odhad MF. Energie zlevní, potraviny ne

Ministerstvo financí (MF) v jarní prognóze zhoršilo výhled inflace pro letošní rok. Průměrná roční inflace by se podle rezortu měla udržet jen těsně pod 11 procenty. Oproti lednové prognóze ministerstvo zlepšilo odhad vývoje české ekonomiky. Namísto poklesu ministerstvo očekává mírný růst.

Přečíst článek

V oddíle stravování a ubytování se zvýšily ceny stravovacích služeb o 21,5 procenta a ceny ubytovacích služeb o 19,1 procenta. V oddíle rekreace a kultura vzrostly ceny dovolených s komplexními službami o 24,6 procenta. Na meziroční snižování cenové hladiny působily v březnu ceny v oddíle doprava (pokles o 0,6 procenta).

V nadcházejících měsících odborníci předpokládají další zpomalování inflace. Ve druhé polovině roku by podle nich mohla klesnout na jednocifernou úroveň. „Primární úlohu v poklesu bude stále hrát vysoká základna, již v menší míře u pohonných hmot, ale ve větší míře u potravin, imputovaného nájemného a energií. Nadále předpokládáme, že kolem poloviny roku se inflace vrátí do jednociferných čísel,“ míní Rožumberský.

Fiala: Uniklé materiály ke změnám DPH nejsou relevantní, finální verzi úspor zveřejníme za měsíc

Konečné návrhy na snížení schodku státního rozpočtu sdělí premiér Petr Fiala (ODS) jménem vlády zhruba za měsíc. V dnešním tiskovém prohlášení uvedl, že do té doby nelze žádné pracovní materiály pokládat za relevantní. Odmítl v té souvislosti, aby se uniklé pracovní podklady prezentovaly jako finální návrhy.

Přečíst článek

„Tomu může dopomoci vedle vysoké základny i slabší poptávka domácností a silnější koruna. Přerušit či zmírnit klesající trend by v budoucnu mohly navrhované změny v DPH, jejichž inflační efekt odhadujeme na zhruba plus 0,5 procentního bodu. To bude ale otázka spíš až začátku příštího roku,“ dodal.

Březnová inflace podle něj nepřinesla zásadnější překvapení ani pro ČNB, která ji odhadovala ve výši 14,8 procent. Pozornost ČNB se tedy bude spíš dál soustředit na mzdový růst v ekonomice, který by případně mohl oživit úvahy o zvýšení úrokových sazeb, míní Rožumberský.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme