Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průměrná roční inflace letos vystoupá téměř na 11 procent, tvrdí odhad MF. Energie zlevní, potraviny ne

Ministr financí Zbyněk Stanjura
ČTK
 ČTK

Ministerstvo financí (MF) v jarní prognóze zhoršilo výhled inflace pro letošní rok. Průměrná roční inflace by se podle rezortu měla udržet jen těsně pod 11 procenty. Oproti lednové prognóze ministerstvo zlepšilo odhad vývoje české ekonomiky. Namísto poklesu ministerstvo očekává mírný růst.

Reklama

V nové prognóze ministerstvo financí očekává růst hrubého domácího produktu (HDP) o 0,1 procenta. V lednové predikci předpokládalo pokles o 0,5 procenta. U inflace ale rezort výhled zhorřil o půl procentního bodu na průměrnou roční inflaci 10,9 procenta.

Podle ministerstva letos v prvním čtvrtletí ekonomika mezikvartálně klesla o 0,2 procenta. Od druhého čtvrtletí ale úřad očekává mezikvartální růst HDP, který se bude postupně během roku zvyšovat. V příštím roce by HDP měl vzrůst o tři procenta.

U inflace ministerstvo pro letošní rok zhoršilo výhled, v příštím roce by se ale růst cen měl přiblížit dvouprocentnímu inflačnímu cíli České národní banky (ČNB). Na počátku příštího roku ministerstvo očekává meziroční inflaci na úrovni tří procent, za celý rok 2024 průměrně 2,4 procenta.

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Česko si letos povede nejhůř ze zemí V4. Zvyšte sazby, radí MMF bankovní radě ČNB

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky v letošním roce klesne o 0,5 procenta, zatímco loni vzrostl o 2,4 procenta. V příštím roce však ekonomika opět oživí a HDP se zvýší o dvě procenta. Uvedl to ve své jarní prognóze Mezinárodní měnový fond.

Přečíst článek

Nová predikce MF se na první pohled jeví v souladu s tím, jak se poslední měsíce vyvíjí jak světová, tak tuzemská ekonomika. Proti předešlé predikci je tak mírně optimističtější ohledně vývoje HDP, naopak čeká v letošním roce oproti starším odhadům mírně vyšší inflaci a růst mezd,” řekl  analytik České bankovní asociace Jakub Seidler. Růst HDP o 0,1 procenta předpověděl ve své prognóze i Svaz průmyslu. Mezinárodní měnový fond v úterý odhadl, že český HDP v letošním roce klesne o 0,5 procenta.

Předseda vlády Petr Fiala (vlevo) a generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj Mathias Cormann.

Mírná recese a vysoká inflace. OECD také Česku doporučuje šetřit

Česko letos čeká mírná recese, hrubý domácí produkt (HDP) klesne o 0,1 procenta a země se bude potýkat s vysokou inflací, která bude činit 13 procent. Uvádí to zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), kterou představili premiér Petr Fiala (ODS) a generální tajemník OECD Mathias Cormann na tiskové konferenci v Praze. Zpráva Česku také doporučuje rozpočtovou konsolidaci. Podle Fialy chce vláda ročně snižovat strukturální deficit o jedno procento HDP, tedy zhruba 70 miliard korun.

Přečíst článek

Ředitel odboru hospodářské politiky ministerstva financí David Prušvic uvedl, že pokud nenastanou nové turbulence v cenách energií, není důvod se domnívat, že by inflace neměla zpomalovat. V nejbližších měsících sice hodnoty meziroční inflace zůstanou dvouciferné, ale trendy meziměsíční inflace potvrzují zvolňování růstu cen. Zatímco ceny energií budou postupně klesat, u potravin to ministerstvo nepovažuje za pravděpodobné.

Ministr navrhuje omezit dotace

V důsledku pokračujícího napětí na trhu práce poroste letos podle ministerstva objem vyplácených mezd a platů o 7,5 procenta. Růst ale nedosáhne hodnoty inflace, v reálném vyjádření tak mzdy poklesnou. Ministr financí Zbyněk Stajnura (ODS) také upozornil, že růst potáhne soukromý sektor. Podle něj se tak sníží rozdíl mezi příjmy zaměstnanců státu a soukromého sektoru, který v minulých letech rostl.

Ministr Stanjura také naznačil, jak chce zlepšit kondici rozpočtu. V rámci konsolidace navrhuje snížit objem vyplácených dotací o desítky miliard korun. Omezení dotací je podle Stanjury možná reakce na zdražování potravin, pokud se potvrdí vysoké zisky jejich producentů. Zdůraznil ale, že dotace by nechtěl omezovat pouze v zemědělství. „Původně dotace vznikaly k tomu, aby snižovaly regionální nebo jiné rozdíly. Dnes je z toho regulérní odvětví průmyslu,” řekl.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Lukáš Kovanda: Tři kroky k ozdravení českých veřejných financí

Stav českých veřejných financí není utěšený. Na druhou stranu všechna ta kritická tvrzení o tom, že jdeme „řeckou cestou“, jsou notně přestřelená. Často jen přiživují frustraci části polarizované společnosti, která do dané problematiky nemá dostatečný vhled, ale strach ze státního bankrotu – jakkoli neopodstatněný – umocňuje její již tak značnou úzkost a tíseň.

Přečíst článek

Snížení objemu státních dotací bude podle Stanjury součástí konsolidačního balíčku, v rámci kterého chce snížit strukturální schodek rozpočtu o 70 miliard korun. „Moje ambice je, abychom to snížili o několik desítek miliard pro příští rok,” řekl. Očekává ale intenzivní politickou debatu, protože se příjemci dotací budou bránit.

Dohodu o konečné podobě balíčku očekává Stanjura za čtyři týdny. Z jeho pohledu by většinu opatření pro snížení deficitu mělo představovat omezení výdajů, nevyloučil ale úpravu některých daní. Už v minulosti uvedl, že současná vláda snížila celkové daňové zatížení zhruba o 30 miliard korun, ve stejném rozsahu by mohla výběr daní zvýšit.

Prognóza ministerstva financí

(v závorce uvedeny odhady z lednové predikce)

  2022 2023 (odhad) 2024 (odhad)
Růst HDP 2,5 0,1 (-0,5) 3
Inflace 15,1 10,9 (10,4) 2,4
Nezaměstnanost (VŠPS) 2,3 3 (3,2) 2,8

Zdroj: Ministerstvo financí

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nová prognóza bankovní asociace snížila pro letošek odhad růstu HDP na 1,2 procenta

Česká ekonomika letos poroste jen pozvolna, doléhá na ni špatný stav té německé

Přečíst článek
Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme