Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fiala: Uniklé materiály ke změnám DPH nejsou relevantní, finální verzi úspor zveřejníme za měsíc

Fiala: Uniklé materiály ke změnám DPH nejsou relevantní, finální verzi úspor zveřejníme za měsíc
ČTK
 ČTK

Konečné návrhy na snížení schodku státního rozpočtu sdělí premiér Petr Fiala (ODS) jménem vlády zhruba za měsíc. V dnešním tiskovém prohlášení uvedl, že do té doby nelze žádné pracovní materiály pokládat za relevantní. Odmítl v té souvislosti, aby se uniklé pracovní podklady prezentovaly jako finální návrhy.

Reklama

Česká televize (ČT) v pondělí informovala o návrhu ministerstva financí (MF) zavést dvě sazby daně z přidané hodnoty (DPH) místo nynějších tří. Nynější snížené sazby DPH deset a 15 procent by se podle dokumentu, který má ČT k dispozici, měly sloučit na 14 procentech, zároveň by se měly některé položky přesunout ze snížených sazeb do základních.

Ministerstvo financí v úterý ale upozornilo, že úpravy DPH budou muset ještě posoudit předsedové koaličních stran společně s dalšími opatřeními pro konsolidaci rozpočtu. Podle Fialy se neveřejné analytické materiály mylně prezentují jako finální návrhy MF. „Tuto interpretaci musím odmítnout. Nelze dělat seriózní závěry z uniklých interních pracovních podkladů, jež jsou zveřejňovány bez patřičného kontextu a vysvětlení,“ uvedl. Stejná situace podle něj nastala i nedávno v případě změn věku odchodu do důchodu.

předseda vlády Petr Fiala (ODS)

Lukáš Kovanda: Fialova vláda si zrušením nejnižší sazby DPH „přihraje“ 24 miliard, zdraží ale vodu a léky

Chystané změny daně z přidané hodnoty, které aktuálně zvažuje vláda, jsou vlastně zvýšením daně, v rozporu s původními sliby vládních stran. Ministerstvo financí má pravdu v tom, že zamýšlené snížení počtu sazeb DPH, ze tří na dvě, představuje zjednodušení daňového systému. To je kýžené. Jenže způsob, jakým ke snížení počtu sazeb vláda hodlá dospět, bude v celkovém efektu daň lidem navyšovat, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

ČT s odvoláním na údaje MF uvedla, že by navržené změny DPH přinesly státu zhruba 24 miliard korun. Podle hlavního ekonoma Cyrrusu Víta Hradila je to uvěřitelný odhad, bez přesnějších podkladů ho ale nelze ověřit. Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek k tomu uvedl, že za předpokládaným nárůstem inkasa DPH bude fundovaný odhad ministerstva financí, který se dá těžko rozporovat.

Ekonomové: Sjednocení sazeb zvýší inflaci 

Sjednocení snížených sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) na 14 procentech a přesun části položek do základní sazby 21 procent by mohlo jednorázově zvýšit inflaci o půl až jeden procentní bod, uvedli oslovení analytici. 

„Nemyslím si, že by symbolické snížení dolní sazby o jeden procentní bod někdo zaznamenal v nižších cenách, avšak přesun některých položek z desetiprocentní sazby do základní už poznat bude. Ale samozřejmě zboží a služeb v současné desetiprocentní sazbě rozhodně není málo, takže na cenách bude taková změna vidět docela dobře i v případě přesunu do 14procentní sazby,“ uvedl Dufek. „Celkově může být inflační efekt přesunů mezi sazbami přes půl procentního bodu,“ dodal.

Hradil upozornil, že čistě ekonomicky působí růst daní protiinflačně, protože se do ekonomiky dostává méně peněz. „Cenovky konkrétního zboží dotčeného zvýšením DPH by sice v momentě účinnosti těchto změn narostly, ovšem z širšího pohledu by se inflační tlaky naopak snížily. Očekával bych tedy nárůst celkové inflace o méně než jeden procentní bod v momentě účinnosti, ale o to rychlejší následný pokles,“ uvedl.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Dalibor Martínek: Máme snad nad větším výběrem daní jásat?

Stát vybral za první pololetí rekordně peněz na daních, 280 miliard korun. Daňové příjmy rostly jak za fyzické osoby, tak za firmy, a také z DPH. Nelze ve sdělení ministerstva financí, které navazuje na den starý údaj o rekordním čtvrtletním schodku rozpočtu, vnímat jakýsi pokus o satisfakci. Podívejte, nejsme tak špatní.

Přečíst článek

Petr Fiala a Miroslav Kalousek na archivním snímku

Stanislav Šulc: Chystá se Fialova vláda zopakovat proslulou Kalouskovu chybu?

Vláda hledá peníze na zalátování děravého státního rozpočtu. A jednotlivé strany se předhánějí v nápadech, kde by bylo možné zdroje najít. Jednou z cest by údajně mohlo být zvýšení základní sazby daně z přidané hodnoty z 21 na 23 procent. Co by v nějakých dobách snad i mohlo mít smysl, přichází v časech, kdy by tím vláda docílila jediného: vlastní zkázy. Podobně jako se to stalo Nečasově vládě poté, co zvýšila DPH a do půl roku šla s ostudou od válu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Proč se vláda zdráhá snížit DPH na potraviny, když ji máme jednu z nejvyšších v EU?

Lukáš Kovanda: Proč se vláda zdráhá snížit DPH na potraviny, když ji máme jednu z nejvyšších v EU?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme