Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gazprom přitvrzuje. Zvažuje kromě plynu prodávat za rubly i LNG

Gazprom
iStock
 ČTK

Ruský plynárenský gigant Gazprom navrhl rozšířit systém prodeje plynu za rubly o zkapalněný zemní plyn (LNG). Dosud se tento systém, kdy si zahraniční kupci plynu musí založit u ruské banky dva účty, jeden v zahraniční měně a druhý v rublech, používá jen pro platby za plyn dopravovaný plynovody. Uvedla to agentura Interfax s odvoláním na manažera Gazpromu Kirilla Polouse.

Reklama

Návrh přichází poté, co Rusko minulý týden v odvetě za západní sankce převzalo provoz závodu na zkapalněný zemní plyn Sachalin-2. Vznikla tak nová firma, která převzala práva povinnosti firmy Sakhalin Energy Investment. V té vlastnily podíl necelých 50 procent firmy Shell, Mitsui a Mitubishi.

žena prochází mezi troskami ruských tanků zbytky ulice v Buči

Ukrajina zítra představí obří plán poválečné obnovy. Financování zajistí hlavně EU

Ukrajina se chystá představit obří plán své poválečné obnovy, svého druhu „Marshallův plán pro Ukrajinu“. Stane se tak na dvoudenní konferenci ve švýcarském Luganu, která začíná zítra, informuje agentura Bloomberg. Plán má zhruba 2000 stránek.

Přečíst článek

Rusko se na celosvětových dodávkách LNG podílí zhruba osmi procenty. LNG pochází hlavně z projektů Sachalin-2 a Jamal LNG, který vlastní firma Novatek a je největším závodem na LNG v Rusku.

Platit v rublech, nebo nic

Ruský prezident Vladimir Putin v březnu oznámil, že kupující plynu od Gazpromu ze zemí, které Rusko nepovažuje za přátelské, musí platit za dodávky plynu plynovodem v rublech. V praxi to znamená, že si firmy založí v ruské bance dva účty, na jeden složí peníze v zahraniční měně a banka tyto peníze smění za rubly a převede na rublový účet, ze kterého je za dodávky zaplaceno. Řada klientů Gazpromu v Evropě tento systém odmítla a Gazprom jim přestal dodávat plyn.

Na Hadím ostrově byla 4. července 2022 opět vztyčena ukrajinská vlajka, oznámil Kyjev

Na Hadím ostrově, proslaveném „nebojácnou prostořekostí“ obránců, bude opět vztyčena ukrajinská vlajka

Na strategicky položeném Hadím ostrově v Černém moři, odkud se minulý týden stáhla ruská okupační posádka, bude opět vztyčena ukrajinská vlajka. Oznámila to mluvčí ministerstva obrany v Kyjevě Natalija Humenjuková. Ostrov se proslavil na začátku ruské invaze, kdy ukrajinští obránci reagovali na výzvu ke kapitulaci ze strany velení ruské útočící lodi nebojácným vzkazem „Ruská válečná lodi, jdi do pr...!“.

Přečíst článek

Na rozdíl od plynu dodávaného plynovody směřuje většina ruského LNG do Asie. V Evropě odebírá ruský LNG Španělsko.

Před konfliktem na Ukrajině Rusko plánováno zvýšit do roku 2035 produkci až na 140 milionů tun LNG, což je asi čtvrtina současného celosvětového vývozu LNG. Od té doby ale naznačilo, že tento cíl bude muset být zřejmě odložen, napsala agentura Reuters.

Gazprom

Kreml šokuje. Gazprom navzdory tučným ziskům nevyplatí dividendy, akcie firmy prudce padají

Ruská plynárenská společnost Gazprom za loňský rok nevyplatí žádné dividendy. Naposledy se tak rozhodla v roce 1998. Cena akcií firmy, nad kterou má kontrolu Kreml, se v reakci na oznámení propadla o více než čtvrtinu, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Bez ruských dodávek by měl německý průmysl k dispozici pouze polovinu dosavadního objemu plynu, říká studie Prognosu.

Bez ruského plynu spadne Německo do recese. Postihne to miliony pracovních míst, varuje průzkum

Úplné přerušení dodávek zemního plynu z Ruska by ve druhém pololetí mohlo snížit výkon německé ekonomiky o 12,7 procenta. Vyplývá to ze studie, kterou pro bavorskou hospodářskou asociaci vbw vypracoval institut Prognos. Podle hlavního ekonoma institutu Prognos Michaela Böhmera by tak německá ekonomika „sklouzla do hluboké recese“, píše agentura DPA.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Plovoucí zásobník a zařízení pro regasifikaci plynu Hoegh Esperanza během otevření terminálu LNG (Liquefied Natural Gas) ve Wilhelmshavenu, Německo, v sobotu 17. prosince 2022.

Německu kříží cestu k nezávislosti na ruském plynu nečekaná překážka: bomby z dob nacistů

Přečíst článek
Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme