Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na Hadím ostrově, proslaveném „nebojácnou prostořekostí“ obránců, bude opět vztyčena ukrajinská vlajka

Na Hadím ostrově byla 4. července 2022 opět vztyčena ukrajinská vlajka, oznámil Kyjev
Фотонак / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
 ČTK

Na strategicky položeném Hadím ostrově v Černém moři, odkud se minulý týden stáhla ruská okupační posádka, bude opět vztyčena ukrajinská vlajka. Oznámila to mluvčí ministerstva obrany v Kyjevě Natalija Humenjuková. Ostrov se proslavil na začátku ruské invaze, kdy ukrajinští obránci reagovali na výzvu ke kapitulaci ze strany velení ruské útočící lodi nebojácným vzkazem „Ruská válečná lodi, jdi do pr...!“.

Reklama

 Na strategicky položeném Hadím ostrově v Černém moři, odkud se minulý týden stáhla ruská okupační posádka, je opět ukrajinská vlajka a území se vrátilo pod jurisdikci Kyjeva. Oznámila to armádní mluvčí Natalija Humenjuková, která podle stanice CNN později upřesnila, že vlajka zatím ještě nebyla vztyčena.

„Ukrajinská vlajka na Hadím ostrově byla vztyčena. Vojenská operace skončila a území bylo vráceno pod jurisdikci Ukrajiny," citovala nejprve ukrajinská média z brífinku Humenjukové.

Ruský rubl

Ruská ekonomika se hroutí. Navzdory tomu, co tvrdí Putin

Pokud jako důkaz dopadů západních sankcí na ruskou ekonomiku nestačí fakt, že rozlohou největší země světa poprvé od bolševické revoluce nezaplatila svůj zahraniční dluh, zpráva o sociálně-ekonomické situaci Ruska nenechá už nikoho na pochybách. Ruská ekonomika se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek.

Přečíst článek

Mluvčí Jižního velitelství ukrajinských sil později na dotaz CNN upřesnila, že ozbrojené síly vlajku na ostrov zatím shodily. „Vlajku na ostrov dopravila helikoptéra. Počká na příjezd vojáků, poté bude vlát," uvedla Humenjuková a podotkla, že její původní prohlášení o vztyčení vlajky je třeba chápat "metaforicky". "Nikdo na ostrově (zatím) nepřistál," sdělila.

Vše o dopadech ruské invaze na Ukrajinu čtěte zde

Stažení ruských jednotek z Hadího ostrova nejprve 30. června oznámila ukrajinská armáda a následně ho potvrdila i ruská strana. Stalo se tak po řadě ukrajinských vzdušných a dělostřeleckých útoků, které ničily dovezenou ruskou techniku a narušovaly snahy Moskvy o zásobování posádky umístěné na ostrově.

žena prochází mezi troskami ruských tanků zbytky ulice v Buči

Ukrajina zítra představí obří plán poválečné obnovy. Financování zajistí hlavně EU

Ukrajina se chystá představit obří plán své poválečné obnovy, svého druhu „Marshallův plán pro Ukrajinu“. Stane se tak na dvoudenní konferenci ve švýcarském Luganu, která začíná zítra, informuje agentura Bloomberg. Plán má zhruba 2000 stránek.

Přečíst článek

Velení ukrajinské armády následně uvedlo, že se chystá převzít nad ostrovem i fyzickou kontrolu, zatímco Rusko tvrdilo, že stažení jeho vojáků je plánované.

Rusko obsadilo malý, ale strategicky významný Hadí ostrov první den invaze na Ukrajinu, která začala 24. února. Ostrůvek ležící zhruba 150 kilometrů jižně od Oděsy se stal symbolem ukrajinského odporu, když tamní posádka nevybíravými slovy odmítla ruské výzvy složit zbraně. Ukrajinští vojáci, kteří po obsazení Rusy padli do zajetí, byli posléze vyznamenání prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Gazprom

Kreml šokuje. Gazprom navzdory tučným ziskům nevyplatí dividendy, akcie firmy prudce padají

Ruská plynárenská společnost Gazprom za loňský rok nevyplatí žádné dividendy. Naposledy se tak rozhodla v roce 1998. Cena akcií firmy, nad kterou má kontrolu Kreml, se v reakci na oznámení propadla o více než čtvrtinu, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Reklama

Související

Kreml, Moskva

Dopad sankcí: Běžný Rus si ekonomického trestu za útok na Ukrajinu moc nevšiml

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme