Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bez ruského plynu spadne Německo do recese. Postihne to miliony pracovních míst, varuje průzkum

Bez ruských dodávek by měl německý průmysl k dispozici pouze polovinu dosavadního objemu plynu, říká studie Prognosu.
ČTK
 ČTK

Úplné přerušení dodávek zemního plynu z Ruska by ve druhém pololetí mohlo snížit výkon německé ekonomiky o 12,7 procenta. Vyplývá to ze studie, kterou pro bavorskou hospodářskou asociaci vbw vypracoval institut Prognos. Podle hlavního ekonoma institutu Prognos Michaela Böhmera by tak německá ekonomika „sklouzla do hluboké recese“, píše agentura DPA.

Reklama

„Náhlý konec dovozu ruského plynu by měl rovněž výrazné dopady na pracovní sílu v Německu,“ uvedl šéf vbw Bertram Brossardt. „Důsledky by celkově postihly zhruba 5,6 milionu pracovních míst,“ dodal.

Robert Habeck

Německo vyhlásilo stav výstrahy. Kvůli plynu

Německo vyhlásilo kvůli nejistotě dodávek plynu z Ruska stav výstrahy, který je druhým ze tří varovných stupňů. Oznámil to ministr hospodářství Robert Habeck.

Přečíst článek

Böhmer upozornil, že průmysl se na celkové spotřebě plynu v Německu podílí 36 procenty. Dodal, že bez ruských dodávek by měl průmysl k dispozici pouze polovinu dosavadního objemu plynu.

Problém jménem Gazprom

Výroba elektřiny sice podle něj může zčásti přejít na jiné zdroje energie, pro některá odvětví, například chemický průmysl, je však plyn nepostradatelný.

Uhlený důl - ilustrační foto

Němci se pokorně vrací k uhlí. Zaplatí za to miliardy

Německý ministr hospodářství Robert Habeck chce v souvislosti se snížením dodávek ruského plynu přijmout další opatření, která by snížila spotřebu plynu, a posílit preventivní opatření. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na pětistránkový dokument, který má k dispozici. Po omezení dodávek ruského plynu je situace v zemi napjatá a Habeck chce reagovat, aby se situace nezhoršila, až začne zimní topná sezona. Podle agentury AP se Německo mimo jiné bude snažit výpadek plynu při výrobě elektrické energie kompenzovat uhlím.

Přečíst článek

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom tento měsíc výrazně omezila dodávky plynovodem Nord Stream 1, který přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Gazprom opatření zdůvodňuje zpožděním při opravě kompresorových turbín německé společnosti Siemens Energy z Kanady.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck však omezení dodávek označil za politicky motivovaný krok, kterým se Rusko snaží vyvolat nejistotu a zvýšit ceny plynu. Německá vláda minulý týden kvůli problémům s dodávkami plynu z Ruska vyhlásila stav výstrahy, což je druhý varovný stupeň.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme