Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace vzala Čechům chuť spořit. Nejvíce utrpělo penzijko

Spořící prasátko (ilustrační foto)
Pixabay
 ČTK

Obliba spoření ve třetím čtvrtletí roku prudce klesla. Češi citlivě vnímají, zda mají na investice a spoření. Pokles obliby postihl téměř všechny nástroje, jedinou výjimkou se staly termínované vklady. Vyplývá to z Barometru obliby spoření, který sestavuje Asociace českých stavebních spořitelen.

Reklama

Hodnota barometru klesla v porovnání se druhým čtvrtletím o tři procentní body na 32,6 procenta. Je to třetí nejhlubší propad za jeho historii od roku 2016, od kdy se pravidelně sleduje, kterou možnost ukládání nebo spoření peněz považují Češi za zvlášť zajímavou bez ohledu na to, jak sami v danou chvíli spoří.

Za poklesem stojí prudce rostoucí inflace, při které se podle asociace těžko hledá spořicí produkt, který by jí byl schopen odolat. A dále pak patrně i to, že některým Čechům se zmenšují disponibilní finance, které by mohli spořit.

Drahé kovy ztrácejí lesk, ale drží se na špici

Výrazný pokles o čtyři procentní body zaznamenaly i drahé kovy, které si i přesto udržely v barometru dlouhodobou pozici s 55procentní oblibou. Na druhou příčku barometru se dostala další likvidní forma spoření. Po zlatu obsadila druhou příčku s hodnotou 44 procent spořicí konta, která ve třetím čtvrtletí zaznamenala nejmenší pokles obliby (o jeden procentní bod).

Těsně za spořicími konty se s 43procentní oblíbeností umístilo stavební spoření, které se dlouhodobě drží na prvních třech místech barometru. "Zhodnocení kolem šesti procent sice v dnešní době nepokryje inflaci, nicméně musíme mít na paměti, že jde o spoření se střednědobým horizontem, a tak je nutné k němu i přistupovat," uvedl tajemník asociace Jiří Šedivý.

Penzijko trpí

K nejvýraznějšímu propadu v oblíbenosti spoření došlo u penzijního spoření, a to o osm procentních bodů. Dostalo se tak na 38 procent, což je nejméně od počátku měření barometru v roce 2016.

Nervozita spojená se ztrátami na kapitálovém trhu se promítla do poklesu obliby investic do podílových fondů a do akcií či obligací. Obě tyto formy investic na kapitálovém trhu klesají od počátku letošního roku potřetí v řadě, a to navzdory poučce, že z dlouhodobějšího pohledu jsou schopny vzdorovat inflaci právě tyto investiční nástroje.

Na nejnižší hodnotě v historii se ocitlo životní pojištění, které kleslo na 27 procent. Na stejné příčce jako životní pojištění, tedy 7. až 8., skončily také s 27procentní oblíbeností termínované vklady. Ty se však na této pozici drží dlouhodobě. Termínované vklady byly v tomto čtvrtletí jediným produktem, který zaznamenal růst oblíbenosti, a to o dva procentní body.

Kryptoměny mají s 18procentní oblíbeností téměř stejnou úroveň atraktivity, jakou má pro Čechy spoření doma. To skončilo se 17 procenty na posledním, desátém místě Barometru. Češi se od spoření doma odklánějí dlouhodobě. Současná hodnota jeho oblíbenosti je na stupnici barometru nejnižší od počátku roku 2016.

peníze, ilustrační foto

Češi kvůli inflaci znovu objevují téměř zapomenutý bankovní produkt

Téměř zapomenutý bankovní produkt zažívá v posledním roce renesanci. Termínované vklady lákají Čechy na vyšší úrok, než jaký nabízejí spořicí účty.

Přečíst článek

stavební spoření

Lukáš Kovanda: Stavební spoření má smysl při podpoře 35 tisíc, a ne dva tisíce

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes bude řešit zrušení státní podpory stavebního spoření. Byl by to smysluplný krok. Aby mělo „stavebko“ smysl jako dříve, musel by dnes státní příspěvek činit 35 tisíc korun, a ne dva tisíce, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Češi si na důchod spoří, ale málo. Investování se bojí, raději spoléhají na štěstěnu a sází

Češi si na důchod spoří, ale málo. Investování se bojí, raději spoléhají na štěstěnu a sází

Přečíst článek
spoření, energie

Kdo dá víc. Velké srovnání termínovaných účtů. Rekord je devítiprocentní sazba

Přečíst článek
Jaké zhodnocení slibují termínované vklady v listopadu?

Jaké zhodnocení slibují termínované vklady v listopadu? Tady je přehled

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme