Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Exguvernér ČNB Zdeněk Tůma v Realitním Clubu: Nemovitosti jsou pořád perspektivní byznys

Zdeněk Tůma
ČTK
 nst
nst

V další epizodě podcastu Realitní Club přivítá Dalibor Martínek z newstream.cz možná trochu překvapivě bývalého guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu. Ten se však v posledních měsících plně věnuje developerské činnosti a podílí se také na projektu nové budovy Pražské filharmonie. Poslouchejte nový podcast již v pondělí na stránkách newstream.cz a všech podcastových platformách.

Reklama

Zdeněk Tůma proslul jako bankéř a v dráze finančníka také pokračuje jako šéf dozorčí rady ČSOB. Přesto se v poslední době věnuje i jiné branži – developmentu.

„Jsem v tom pořád víc a víc. Vedle působení v IRQ Funds se nepřímo podílím například na opravě budovy English College in Prague a také jsem členem týmu, který připravuje projekt nové budovy Pražské filharmonie,“ prozrazuje Zdeněk Tůma v nové epizodě podcastu Realitní Club, který byznysový portál newstream.cz uvede již zítra.

„V IRQ jde o klasický development rezidenčních nemovitostí. Část bytů v každém projektu prodáme, ale chceme si nechat zhruba 40 procent na nájemní bydlení,“ dodává Tůma.

Podle něj se v době aktuální skokové inflace nemovitosti pořád zdají jako velmi dobrá investice. „Lidé si skoro neuvědomují, že ceny nemovitostí také mohou klesnout. A pak je potřeba také vnímat to, že nemovitosti jsou mimořádně nelikvidní aktivum,“ upozorňuje Zdeněk Tůma.

Jaké příležitosti nyní realitní trh nabízí? A lze očekávat skutečný pokles cen domů a bytů? Poslechněte si nejnovější epizodu podcastu Realitní Club na newstream.cz a všech podcastových platformách již v pondělí 3. října.

Roste poptávka po nemovitostech v zahraničí, meziročně stoupla až o 25 procent

Doma je draho. Češi tak kupují domy v zahraničí, je to výhodnější

Mezi Čechy stoupá zájem o nemovitosti v zahraničí. Podle realitních kanceláří vzrostl objem nákupů starších i nových apartmánů či domů meziročně asi o 20 až 25 procent. K oblíbeným destinacím patří především Španělsko a Chorvatsko, ale například i Albánie. Návratnost investice je podle společností vyšší než v Česku.

Přečíst článek

miliardář Marcel Soural, šéf developerské společnosti Trigema

Soural v podcastu Realitní Club: Krize přijde v zimě, na jaře bude možná líp

Nastává na realitním trhu krize? Kdy se přežene? Jak se s ní popasují čeští developeři? Nejen tato témata probírali moderátoři Petra Jansová a Dalibor Martínek v dalším podcastu Realitní Club s  developerem, zakladatelem a majitelem společnosti Trigema Marcelem Souralem.

Přečíst článek

Dušan Kunovský, Central Group

Dušan Kunovský v Realitním Clubu: Příští rok hrozí největší propad zájmu v dějinách Česka

V další epizodě podcastu Realitní Club přivítá Petra Jansová a Dalibor Martínek z newstream.cz nejbohatšího tuzemského developera Dušana Kunovského. Poslouchejte nový podcast již v pondělí na stránkách newstream.cz a všech podcastových platformách. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Německo, Sasko

V Německu zuří opravdová realitní krize. Ceny bytů a domů spadly na šedesátileté dno

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme