Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Člen NERVu: Levné peníze se vrátí rychle. Už díky demografii a technologickému pokroku

Člen NERVu: Levné peníze se vrátí rychle. Už díky demografii a technologickému pokroku
poskytnuto Dominikem Stroukalem
Zdeněk Pečený

Ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Dominik Stroukal si nemyslí, že ČNB ke snížení sazeb sáhne ještě do Vánoc. „Radní se obávají lednového přecenění. Firmy budou chtít rostoucí náklady alespoň z části přenést na spotřebitele. Riziko, že inflace nabere na razanci, tu je,“ říká. Kam podle něj zamíří ceny realit? A má vůbec smysl čekat na levnější hypotéku? Dočtete se v rozhovoru.

Reklama

ČNB bude za dva týdny letos naposledy rozhodovat o úrokových sazbách. Přijde předvánoční snížení?

Nemyslím si, ale je to hodně nejisté. I když takoví jestřábi, jako jsou Holub s Fraitem, chtěli sazby snižovat už v listopadu. Ale pokud bych si musel vsadit, tak bych si stejně jako v listopadu vsadil na ponechání sazeb.

Ten hlavní argument pro ponechání sazeb, který akcentovali i samotní radní, je, že přetrvává obava z lednového přecenění. Lednová inflace bývá zpravidla vyšší kvůli tomu, že firmy obvykle mění ceníky. A teď jim na notu zdražování hrají ještě změny v konsolidačním balíčku a rostoucí ceny energií, které se pokusí alespoň z části přenést na spotřebitele. Toho se bankovní rada bála už v listopadu. A v prosinci se na tom nic nemění.

Prokop Svoboda, majitel realitky

Lidé nahromadili peníze, teď je zase vrhnou do nemovitostí. Ceny neklesnou, říká Prokop Svoboda

Lidé, zejména ti movitější, kumulovali poslední dva roky zdroje, říká Prokop Svoboda, majitel a zakladatel realitní společnosti Svoboda & Williams. A teď pomalu přichází čas, kdy tyto peníze opět vrhnou do nemovitostí. „Možná měli pocit, že jim peníze plesnivěly na účtu,“ říká Svoboda.

Přečíst článek

Blíží se již období levnějších peněz? 

Nepochybně ano, ostatně je to součástí snad všech solidních prognóz. Dlouhodobě míříme zpět k levnějším penězům a pomalejšímu růstu. Zatím tam ale ještě nejsme. Dlouhodobé úrokové sazby (tj. ty, za které si na trhu půjčují banky - pozn. red) příští rok padnou zhruba o půl procenta a dostanou se tak pod čtyři procenta. To je dobrá zpráva pro všechny, kteří čekají na hypotéky. Ale pořád je to daleko tomu, co jsme ještě nedávno mohli dostat.

To, co jsme ještě předloni mohli dostat, se už ale pravděpodobně nevrátí? Nebo?

Jsem přesvědčen, že vrátí. A relativně rychle. Stárnoucí populace a technologický pokrok snižují přirozenou úrokovou míru. Oboje vede k nižším úrokovým sazbám. To je ta bájná japonizace ekonomiky či japonská cesta. Samozřejmě v dnešní divoké době nikdo nemůže nic ani trochu predikovat, ale zrovna stárnutí světa a technologický pokrok jsou věci, ke kterým nepotřebujete křišťálovou kouli, ale selský rozum.

Havrlant z J&T: Zvýšené sazby nejsou pro ekonomiku nutně překážkou

Havrlant z J&T: Zvýšené sazby nejsou pro ekonomiku nutně překážkou

Nominální úrokové sazby kolem pěti procent i kladné reálné sazby jsme v americké ekonomice již viděli. Nepředstavují zásadní překážku ani pro ekonomický růst ani pro střednědobou výkonnost akciového trhu. Naopak, nadměrné množství levných peněz v ekonomice utváří podklad pro perzistentní pokles efektivity a tvorbu nerovnováh v podobě vysoké a trvalé inflace. Fed se z nedávné inflační epizody nejspíše poučil a má silnou motivaci držet úrokové sazby na zvýšené úrovni dlouhodobě, komentuje pro Newstream ekonom J&T David Havrlant.

Přečíst článek

Pokud přijde pokles sazeb, kam až se mohou příští rok dostat? 

Předvídat něco na rok dopředu v této divoké době je naprosto nereálné, ale abych se nevyhýbal otázce, tak prognózy ukazují, že pokud se nic významného nezmění, tak by dvoutýdenní repo sazba ČNB mohla být na konci roku pod pěti procenty. Protože je ale pokles sazeb z velké části očekávaný a zaceněný, tak to není pro spotřebitele zas tak zásadní zpráva. Navíc spotřebitele zajímají spíš dlouhodobější sazby, které se mu propíšou do úvěrů. Že tyto sazby mají nakročeno klesat, o tom nikdo nepochybuje.

Jak ovlivní nižší úrokové sazby hypoteční trh a potažmo realitní trh? 

Není to poprvé, kdy se zájemci o vlastní bydlení dostávají do kleští a řeší, zda je lepší počkat na nižší sazby i za cenu dražší nemovitosti, anebo vzít současnou cenu ale s vyššími sazbami. Staré poučky říkají, že když je dobrá lokace, nedává smysl spekulovat ani na sazby ani na ceny. Ale rozumím tomu, že se to snadno řekne a hůř dělá. Ostatně sám jsem v takové situaci kdysi byl.

Současný výhled sazeb, inflace a výkonu ekonomiky to nemá příliš jak změnit, ale opět, jsme v turbuletní době, může se leccos změnit. Sázka na výraznější než očekávaný pokles sazeb i cen nemovitostí je dnes ale velká spekulace.

Mohly by nemovitosti ještě zlevnit? Nebo se u realit v metropolích nedá čekat?

Důvody pro zlevnění jsou dva. První už vidíme dnes, tedy vysoké úrokové sazby v porovnání s minulostí i u delších fixací hypoték. I proto už nyní ceny nemovitostí klesají, takže tady by trend mohl jednoduše pokračovat. Není to žádný zázrak, i pokles o desítky procent vrátí ceny jen o pár let zpátky. V době vyšších úroků se ale nedá dívat jen na cenu, ale musí se pracovat i s úrokem. Druhý důvod je jednodušší, a to je nižší DPH od 1. ledna 2024. Konsolidační balíček snížil DPH na výstavbu o tři procentní body na 12 procent. To není málo a v ceně by se to projevit mohlo.

Hypoteční sazby stagnují pod vrcholem. Co čekat v roce 2024?

Hypoteční sazby stagnují pod vrcholem. Co čekat v roce 2024?

Banky nepatrně snížily sazby kratších fixací hypoték, dlouhodobé fixace ale naopak zdražily. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu tak v závěru roku stagnovala 35 bazických bodů pod únorovým vrcholem. Co čeká hypoteční trh v příštím roce?

Přečíst článek

Jiří Pácal,Ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí

Jiří Pácal: Stát dlouhodobě, co se týká bydlení, selhával a selhává. Motá se ode zdi ke zdi

Stát v podpoře nájemního bydlení dlouhodobě selhává. Ať už komunální nebo vrcholoví politici mluví o jeho výstavbě, ale 20 let podporovali jen to vlastnické, říká v rozhovoru pro Newstream Jiří Pácal. Výrazně by podle něj pomohla například změna občanského zákoníku.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sazby hypoték klesají k pěti procentům. Psychologická hranice brzy padne. Čekat, nebo už jít do banky?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme