Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hypoteční sazby stagnují pod vrcholem. Co čekat v roce 2024?

Hypoteční sazby stagnují pod vrcholem. Co čekat v roce 2024?
ČTK
 nst
nst

Banky nepatrně snížily sazby kratších fixací hypoték, dlouhodobé fixace ale naopak zdražily. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu tak v závěru roku stagnovala 35 bazických bodů pod únorovým vrcholem. Co čeká hypoteční trh v příštím roce?

Reklama

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu si za poslední měsíc připsala jeden bazický bod a k 4. prosinci činila 6,02 procenta ročně. Vrcholu dosáhla průměrná sazba letos v únoru, kdy se vyšplhala na 6,37 procenta ročně. Od začátku roku se průměrná sazba hypoték snížila o 0,32procentního bodu. V letošním roce se tak hypoteční sazby zásadních změn nedočkaly.

„Pro končící rok 2023 na hypotečním trhu platí, že to, jak začal, tak i končí. Platí to alespoň v oblasti nabídkových sazeb pro hypoteční úvěry. V prosinci se Swiss Life Hypoindex ustálil na hodnotě 6,02 procenta, což je jen o tři desetiny méně než v lednu 2023. Uvidíme, zda Česká národní banka na svém prosincovém zasedání sáhne ke snížení základních úrokových sazeb. Nicméně i pokud dojde k tomuto snížení už letos, je otázkou, zda i jednotlivé banky sníží svoje sazby okamžitě, nebo si to ponechají až na každoroční rozjezd hypotečního trhu – tedy na jaro 2024,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

Swiss Life Hypoindex prosinec 2023 Swiss Life

Měsíční splátka letos klesla o 685 korun

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,02 procenta ročně se v prosinci nepatrně zvýšila, a to o 7 korun na 22 589 korun.

V letošním roce klesla průměrná hypoteční splátka o 685 korun. Nejvyšší byla splátka hypotečního úvěru v únoru, kdy při sazbě 6,37 procenta ročně dosáhla 23 341 korun. V březnu pak hypoteční splátka klesla o desetinu a až do srpna se držela nad hranicí 23 tisíc korun.

Vánoční dárek v podobě snížení úroků nečekejme, říká „táta hypoték“ Jan Sadil

Dva roky se v Česku vede debata, jestli ceny nemovitostí klesnou, nebo budou dál růst. Vše se odvíjí od úrokových sazeb České národní banky. Spousta ekonomů se domnívá, že sazby při letošním posledním měnovém zasedání České národní banky, které se koná 21. prosince, klesnou. Aspoň o čtvrt procentního bodu. To je všeobecné očekávání. Jan Sadil, dlouholetý šéf Hypoteční banky, nyní šéf developerské společnosti JRD, tyto předpoklady nesdílí. Domnívá se, že národní banka posune úrokovou sazbu níže až v příštím roce.

Přečíst článek

Nejvýrazněji zlevnily hypotéky fixované na jeden rok

Nejvýraznější pokles úrokových sazeb zaznamenaly hypotéky fixované na jeden rok. Úrokové sazby hypotéky do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) klesly o desetinu na 6,35 procenta ročně a u hypoték pro mladé do 36 let (LTV nad 80 procent) o 0,09 procentního bodu na 5,95 procenta ročně. Hypotéky pro mladé s fixací na jeden rok jsou tak další, které banky společně tří a pětiletými fixacemi u LTV do 80 procent nabízejí pod hranicí šesti procent.

Tříleté fixace hypoték zlevnily o čtyři bazické body. Hypotéky do 80 procent LTV nabízejí banky v průměru za 5,87 procenta ročně a s LTV nad 80 procent za 6,21 procenta ročně. Nepatrně klesly i sazby pětiletých fixací, a to o jeden bazický bod na 5,8 procenta ročně u hypoték s LTV do 80 procent a na 6,14 procenta ročně s LTV nad 80 procent.

Hypotéky s fixací na deset let zdražily

Úrokové sazby hypoték fixovaných na deset let v průměru vzrostly o 17 bazických bodů a banky je nabízejí mladým za 6,39 procenta ročně a ostatním za 6,05 procenta ročně. Hypotéky pro mladé s fixací na deset let jsou tak v současné době nejdražší na trhu.

Za zdražováním desetiletých fixací stojí mimo jiné zřejmě i nedávné schválení novely zákona o spotřebitelském úvěru. Ta od ledna příštího roku zvýší poplatek za předčasné splácení hypoték. Banky si tak nově budou moci účtovat čtvrt procenta ročně ale maximálně jedno procento nesplacené jistiny. Podle bank není však poplatek dostatečný, aby vykryl jejich rizika. Dá se tak očekávat, že desetileté fixace zažijí v příštích letech výrazný útlum.

Ilustrační foto

Developer: Stejně jako v minulé krizi si pozemky drží cenu nebo zdražují

Ceny pozemků neklesají. Stejně jako v minulé krizi naopak zdražují, tvrdí spolumajitel a generální ředitel skupiny EBM Jakub Vais.

Přečíst článek

Hypoteční trh letos ožil. Na co se připravit v roce 2024?

„Letošní rok byl ve znamení vyčkávání a opatrného zvyšování zájmů žadatelů o nové hypotéky. Tento zvýšený zájem lze přičítat snížení cen nemovitostí, ke kterému došlo v průběhu roku a také k jakémusi „smíření se“ s vyššími sazbami ze strany klientů. Dalším faktorem, který měl za následek oživení hypotečního trhu, je i to, že ti, kteří odkládali koupi své nemovitosti, prostě již déle čekat nemohli,“ shrnuje vývoj letošního roku Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

V příštím roce by měly hypoteční sazby klesat, na úroveň let minulých se ale rozhodně nedostanou. Česká národní banka (ČNB) by mohla ukončit období vysokých sazeb možná již na prosincovém zasedání. Základní sazba by mohla klesnout o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta a v příštím roce se postupně dostat až na 4 procenta. Ten, kdo stále váhá, zda za současné situace řešit vlastní bydlení, by ale neměl příliš čekat, protože spolu s nižšími sazbami půjde ruku v ruce zvyšování cen nemovitostí.

„V roce 2024 dojde na postupné snižování úrokových sazeb hypoték někam mezi 4 a 5 procent, ale na druhou stranu je pravděpodobné, že ceny nemovitostí se pohnou opět směrem vzhůru. Pokud by někdo očekával, že sazby opět zamíří na hodnoty pod dvě procenta, tak máme špatnou zprávu. Dno, na kterém by úroky měly ukončit svůj pokles, by se mělo pohybovat někde mezi 3 a 4 procenta. A tento pokles určitě neproběhne během příštího roku, ale až během následujících několika let,“ uzavírá Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme