Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lidé nahromadili peníze, teď je zase vrhnou do nemovitostí. Ceny neklesnou, říká Prokop Svoboda

Dalibor Martínek

Lidé, zejména ti movitější, kumulovali poslední dva roky zdroje, říká Prokop Svoboda, majitel a zakladatel realitní společnosti Svoboda & Williams. A teď pomalu přichází čas, kdy tyto peníze opět vrhnou do nemovitostí. „Možná měli pocit, že jim peníze plesnivěly na účtu,“ říká Svoboda.

Reklama

Lidé s penězi podle něj prostředky v posledních dvou letech diverzifikovali do jiných finančních produktů, protože trh s nemovitostmi zamrznul kvůli vysokým úrokovým sazbám. Teď zřejmě zase přicházejí na řadu nemovitosti.

Ve Svobodově firmě zaznamenali za poslední pololetí růst poptávky o 26 procent. Růst samozřejmě vychází z nízkých čísel loňského roku. Takže ani realitní kancelář Svoboda & Williams není na předcovidových, nebo spíše na předválečných číslech. I tak, evidentně přichází změna kurzu.

Hypotékáři i multimilionáři s koupí nemovitosti vyčkávali

Jeho kancelář se zaměřuje zejména na bonitní segment kupujících, kteří často nepotřebují půjčky, mají dostatek hotovosti. I v této části trhu bylo znatelné ochlazení poptávky. Lidé čekali na budoucí vývoj, možná na pád cen. Ten však nenastal. Lidé si podle Svobody dobře uvědomovali, že vysoké sazby jsou pouze dočasnou záležitostí a že peníz dříve či později opět zlevní.

Malý byt

Hypotéky nepatrně zlevnily. Průměrná sazba klesla na 6,01 procenta

Hypoteční trh se nehýbe. Za kosmetický pokles průměrné výše úroků u hypotéky může akční sleva jedné z bank.

Přečíst článek

„Jeden aspekt cen nemovitostí je konstantní, a tím je cena peněz. Ceny nemovitostí se drží, protože si investoři myslí, že sazby půjdou zase dolů,“ míní Svoboda. To se má v Česku změnit již v nadcházejících měsících. Alespoň to tvrdí ekonomové. 

Také prémiová část nemovitostního trhu zažila dvouletý propad. Lidé odkládali rozhodnutí. A to jak o prodeji, tak o nákupu. Poptávka po bydlení v krizové době rezidenčního trhu, která trvá už od podzimu roku 2021, klesla realitním kancelářím o padesát či šedesát procent. „Nebyli jsme výjimkou,“ potvrzuje Svoboda.

Jisté oživení vidí Svoboda i u kupujících, kteří na financování bydlení využívají půjčky od bank. Přestože sazby hypoték se pořád pohybují kolem šesti procent, na trhu je už cítit očekávání poklesu úroků.

„Je to dáno i holubičím hlasem centrálních bankéřů, ať už je to z České národní banky, nebo i v širším celoevropském nebo světovém prostředí,“ domnívá se majitel realitky. Podle něj na trhu silně rezonuje představa, že by centrální banky měly začít již brzo snižovat úrokové sazby. Komerční banky podle něj s touto vizí už pracují. „Už dochází k takovým kosmetickým úpravám sazeb hypoték.“

Tomáš Jelínek, Century 21

Tomáš Jelínek: Lidé se nechtějí smířit s tím, že jejich nemovitost ztratila na ceně. A někde to bylo i o padesát procent

V době covidu se v Česku dalo na realitním trhu prodat cokoliv za jakoukoliv cenu. V posledním roce a půl je však situace úplně jiná. Vlastníci nemovitostí žijí v době minulých cen a nechtějí se zbavit svého snu o vysokém zúročení svého domu či chalupy. Kupující však nyní ceny neakceptují. Nemají na to v době vysoké inflace peníze, a na bankovní financování nedosáhnou. Už se tato situace mění? Vidíme rozmrzání trhu, říká Tomáš Jelínek, šéf Century 21, největší sítě obchodníků s realitami v zemi. Hlavním trendem je nyní nájemní bydlení. „To nyní tvoří dvě třetiny našeho byznysu,“ říká Jelínek.

Přečíst článek

Nájemní bydlení je na vzestupu

Novým trendem, který na trh s bydlením přišel s vysokými úroky a nedostupnými hypotékami, je nájemní bydlení. Podle Svobody se tento trend udrží i nadále. Jak přiznává, jeho byznys na nájemním bydlení vlastně vyrostl. „Dlouho jsme byli takovými advokáty nájemního bydlení. Prodeji jsme se začali věnovat až později.“ Lidé podle něj k nájemnímu bydlení přešli z části z ekonomické nutnosti, nicméně v něm mohou nalézat i některé přednosti. „Můžu si rychle a snadno pořídit standard, který si nekoupím,“ dodává. 

V Česku je nájemné, které meziročně roste i o víc než deset procent, podle Svobody pořád relativně nízké. „Když má pronajímatel výnos dvě a půl, tři procenta, jsou to relativně levné peníze,“ vysvětluje. Ve svém posledním reportu firma tvrdí, že na jejím vzorku, tedy v kategorii luxusnějších nemovitostí, už vychází průměrné nájemné v Praze přes čtyřicet tisíc korun.

Nový díl realitního podcastu Realitní Club, jehož hostem byl Prokop Svoboda, majitel realitní kanceláře Svoboda & Williams, si můžete poslechnout v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts a Apple Podcasts.

Budoucnost českých nájemníků: Drahota. A ani obraz si na stěnu nepověsíte

Pražský trh s nájemním bydlením rychle mění podobu. Přibývají velcí investoři do nájemního bydlení, ať už z ciziny nebo z Česka. Zároveň rychle roste průměrný nájem v novostavbách. Na druhou stranu, zvyšuje se i standard bydlení. To je však obvykle určeno pro mladé lidi na začátku pracovní kariéry. Což znamená, že jde ve většině o malé byty.

Přečíst článek

Natáčení podcastu: zleva Zuzana Chudoba, Dalibor Martínek a Petra Jansová.

Zuzana Chudoba: Budoucností nájemního bydlení jsou do posledního detailu vybavené byty

Byty vybavené do posledního detailu, třeba včetně obrazů nebo dokonce příborů. A hlavně spousta doplňkových služeb. Tak nějak bude brzy vypadat tuzemský trh s nájemním bydlením. Vlastní bydlení v Praze je těžko dosažitelný luxus, lidé nejenže půjdou do nájmů, ale budou čím dál častěji vyhledávat tento jakýsi hotelový koncept nájmu, říká v dalším díle podcastu Realitní Club zakladatelka společnosti BTR Consulting a členka prezidia Asociace nájemního bydlení Zuzana Chudoba.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Prokop Svoboda: Ceny nemovitostí zase porostou. Je nejlepší čas nakupovat bydlení

Přečíst článek

Trh s nájemním bydlením opanují velcí investoři, říká členka prezidia Asociace nájemného bydlení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme