Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínská invaze na Tchaj-wan by zničila světový obchod a polovodičový průmysl, varuje britský ministr zahraničí

Čínská invaze na Tchaj-wan by zničila světový obchod a polovodičový průmysl, varuje britský ministr zahraničí James Cleverly
Profimedia
Dušan Kütner
duk

Spory o nezávislost Tchaj-wanu na Číně možná přijdou mnohým v Evropě vzdálené, ale případná čínská invaze by měla dalekosáhlé důsledky pro celý globální obchod a zničila by polovodičový průmysl, který se již několik let potýká s nedostatečnou výrobou čipů. Prohlásil to britský ministr zahraničí James Cleverly ve svém projevu o vztazích Británie s Pekingem.

Reklama

Čínská invaze na Tchaj-wan by zničila světový obchod a ani velká vzdálenost Evropy by nenabízela žádnou ochranu před nevyhnutelným katastrofálním úderem globální ekonomice, citoval deník The Guardian britského ministra zahraničí a v letech 2019 až 2020 šéfa Konzervativní strany Jamese Cleverlyho z jeho projevu ve sněmovně o vztazích Británie s Pekingem.

Cleverly se liší od Macrona

Britský šéf diplomacie se tak liší od francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který se snaží distancovat Evropu od jakéhokoli případného zapojení USA do budoucího konfliktu o Tchaj-wan. „Žádná země se nemůže ochránit před následky války na Tchaj-wanu,“ prohlásil Cleverly.

Výroba elektrického pohonu pro modely BMW iX a BMW i4.

Čipový hladomor se potáhne až do roku 2026. Hrozí obří propad v produkci aut

Celosvětová výroba automobilů by do roku 2026 mohla klesnout asi o 20 procent, což je zhruba o 18 milionů vozidel, pokud se nepodniknou potřebné kroky k řešení přetrvávajícího nedostatku čipů. Ve své zprávě to uvedlo německé sdružení automobilového průmyslu VDA. Odvolává se přitom na studii, kterou si nechalo vypracovat.

Přečíst článek

Cleverly vyzval obě strany – Čínu i Tchaj-wan – aby nepodnikly žádné jednostranné kroky ke změně statu quo. „Životně důležitými vodami Tchajwanského průlivu každoročně proplouvá asi polovina světových kontejnerových lodí, naložených zbožím směřujícím do Evropy a vzdálených koutů světa. Tchaj-wan je prosperující demokracií a klíčovým článkem v globálních dodavatelských řetězcích, zejména pro oblast pokročilých polovodičů,“ uvedl jako důkaz, jak je Tchaj-wan relevantní pro zájmy Velké Británie.

Škody za biliony dolarů

Tato válka by nebyla jen lidskou tragédií, ale zničila by světový obchod v hodnotě 2,6 bilionu dolarů,“ dodal Cleverly s odkazem na odhad prestižního asijského byznysového deníku Nikkei Asia. Svým postojem se Cleverly odlišil od zastánců nevměšování do čínsko-tchajwanské otázky včetně některých řadových poslanců jeho Konzervativní strany.

První diplomatická roztržka. Čína je protestuje proti telefonátu Pavla a tchajwanské prezidentky

První diplomatická roztržka. Čína „rezolutně protestuje“ proti telefonátu Pavla a tchajwanské prezidentky

Čínské ministerstvo zahraničí je silně nespokojeno s tím, že si zvolený český prezident Petr Pavel telefonoval s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, napsala dnes agentura Reuters. Pavel podle čínské diplomacie ustoupil od svých slov, že je třeba respektovat princip jedné Číny, což podle Pekingu uváděl v době volební kampaně.

Přečíst článek

Připustil, že Čína představuje nemilosrdně autoritářskou vládnoucí tradici, která je v naprostém rozporu s britskou. „Ale vůči budoucím generacím máme povinnost se do problému zapojit, protože jinak bychom selhali ve své povinnosti utvářet a udržovat mezinárodní řád. Vyhnout se této výzvě by nebylo znamením síly, ale slabosti," míní Cleverly.

Reakce Pekingu na Cleverlyho projev byla utlumená. Mao Ning, mluvčí ministerstva zahraničních věcí Mao Ning obvinila Cleverlyho z „nepodloženého“ obvinění a řekla, že cílem čínských obranných aktivit je zajištění její vlastní bezpečnosti. „Nikdy jsme nenapadli žádnou zemi. Čína vždy prosazovala politiku národní obrany, která má defenzivní povahu," uvedla na pravidelné tiskové konferenci.

čínské námořní cvičení v jihočínském moři, snímek ze záběrů čínské státní TV

Dořinčeli zbraněmi. Čínské cvičení kolem Tchaj-wanu po třech dnech končí

Čínská armáda v pondělí ukončila třídenní vojenské cvičení v okolí Tchaj-wanu, jehož cílem bylo podle Pekingu nacvičit "úplné obklíčení" tohoto ostrova. Čínské velení oznámilo, že manévry byly úspěšné a že země je "připravena k boji". Informovala o tom agentura AP. Tchajwanská armáda uvedla, že aktivity Číny v okolí ostrova bedlivě sledovala; stejně jako je monitorovaly Spojené státy.

Přečíst článek

čínský premiér Li Kche-čchiang

Čína bude letos více zbrojit. Armádní rozpočet spolkne takřka čtvrt bilionu dolarů

Nedělní rozpočtový návrh čínského ministerstva financí doplňuje obrázek roustoucího napětí v jihočínském moři a vyostřující se rétoriky vůči Tchaj-wanu: Peking hodlá letos mimořádně navýšit výdaje na armádu, a to o 7,2 procenta na 1,56 bilionu jüanů, zhruba 230 miliard dolarů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínské plány. Země zvýší výdaje na obranu, sjednocení s Tchaj-wanem už nemá být mírové

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme