Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tchajwanci se chystají k urnám. Volíte mezi mírem a válkou, zní z Pekingu

Tchaj-wan se připravuje na sobotní prezidentské a parlamentní volby
ČTK
 ČTK

Na Tchaj-wanu se v pátek uskutečnily za účasti stovky tisíc lidí poslední mítinky a shromáždění před sobotními prezidentskými a parlamentními volbami. Hlasování se podle agentury AFP odehraje pod rostoucím tlakem Pekingu, který ho označil za volbu mezi mírem a válkou. Stejná agentura dále informovala, že čínský tisk, který je pod vládní kontrolou, o nadcházejících volbách neinformoval vůbec či jen minimálně.

Reklama

Pevninská Čína se ostře vymezila proti viceprezidentovi a kandidátovi vládní Demokratické pokrokové strany (DPP) Williamu Lajovi. O prezidentský post se uchází také dva opoziční představitelé - Chou Jou-i z uskupení Kuomintang (Národní strana) a bývalý starosta Tchaj-peje Kche Wen-če z podstatně menší Tchajwanské lidové strany (TPP). Opoziční strany by hospodářské či kulturní vztahy s Čínou chtěly zlepšit.

DPP je na Tchaj-wanu u moci od roku 2016 a opozice argumentuje, že nastal čas na výměnu na vládních postech. Vládní strana zastává názor, že jen lidé na Tchaj-wanu mohou rozhodnout o osudu ostrova, a odmítá jakékoliv snahy pevninské Číny, která považuje Tchaj-wan za vzbouřeneckou provincii, ovlivňovat dění na Tchaj-wanu. DPP a její příznivci tvrdí, že si přejí mír a že Tchaj-wan je fakticky nezávislým státem. „Pokud se znovu přiblíží k Číně, tak Tchaj-wan ztratí své výhody, a zahraniční investice budou pozastaveny či zrušeny,“ řekl kandidát na prezidenta DPP na posledním předvolebním mítinku.

Z Číny vyplula do Evropy první nákladní loď se sedmi tisíci elektromobily

FOTOGALERIE: Z Číny do Evropy vyplula obří nákladní loď, veze 7 tisíc elektromobilů BYD

Z Číny vyplula do Evropy první nákladní loď určená speciálně pro vývoz automobilů. Plavidlo schopné přepravit 7000 automobilů si pronajal čínský výrobce elektromobilů BYD, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na příspěvek firmy China International Marine Containers Group (CIMC), která loď vyrobila, na sociální sítí WeChat.

Přečíst článek

Kuomintang uvádí, že chce zlepšit hospodářské a kulturní vztahy s Pekingem, za což si jeho kandidát na prezidenta vysloužil kritiku, že je pročínský. To však Chou Jou-i odmítá. „Veřejné mínění chce, abychom zachovali status quo (současný stav),“ uvedl politik Kuomintangu. Podle něj hrozí, že při zvolení Laje prezidentem nastane v oblasti chaos. Kche Wen-če z TPP tvrdí, že je jediným přijatelným kandidátem pro obě země, jež mají největší vliv na Tchaj-wan - USA a Čínu. Podle něj je důležité nastavit spolupráci s USA tak, aby nenarušila vztahy s Pekingem.

Tchaj-wan se připravuje na sobotní prezidentské a parlamentní volby ČTK

Hlasování na Tchaj-wanu podle analytiků doprovází zvýšený zájem ze zahraničí. „Ve srovnání s rokem 2020 se geopolitický kontext velmi změnil,“ řekl agentuře AFP francouzský odborník na Čínu Marc Julienne. Podle něj se zvýšil politický, vojenský i informační tlak Číny na ostrov.

Hlasování na Tchaj-wanu ostatně Peking označil za volbou mezi mírem a válkou a obyvatele ostrova vyzval, aby se správně rozhodli. Zvolení Laje do prezidentského úřadu by podle čínských činitelů představovalo „vážné nebezpečí“. Čínská armáda dnes vydala prohlášení, ve kterém tvrdí, že je připravena „potlačit jakékoliv snahy o nezávislosti Tchaj-wanu pod jakoukoliv podobou“.

Rusko a Čína se smějí západním sankcím. Vzájemný obchod jen kvete

Čínský export v prosinci meziročně vzrostl o 2,3 procenta, což je více než se čekalo. Podle agentury Reuters to vyplývá z údajů čínského celního úřadu. Spotřebitelské ceny se ale ve srovnání se stejným měsícem loni o 0,3 procenta snížily. Klesají už třetí měsíc po sobě a nižší byly i výrobní ceny, uvedl čínský statistický úřad. Vyhlídky druhé největší světové ekonomiky tak zůstávají nejisté, uvedla agentura DPA. Na nový rekord se ale loni opět vyšplhal obousměrný obchod s Ruskem, který dosáhl 240 miliard dolarů (5,4 bilionu korun).

Přečíst článek

Čínský tisk volby ignoruje

Čína se v posledních dnech hlasitě vyjadřovala k sobotním prezidentským a parlamentním volbám na Tchaj-wanu, čínský tisk, který je pod vládní kontrolou, však o hlasování neinformoval vůbec či jen minimálně. Píše to agentura AFP. Minimální prostor tato média věnovala poltickému dění na Tchaj-wanu i v předchozích týdnech.

Ačkoliv čínská diplomacie věnovala volbám na ostrově, který Peking považuje za vzbouřeneckou provincii, řadu ostrých vyjádření, oficiální čínský tisk, který je pod kontrolou komunistické strany, se hlasování věnoval jen v minimální míře. Oficiální média, jako je agentura Nová Čína, televizní stanice CCTV či Lidový deník, dnes, tudíž den před hlasováním, věnovaly volbám jen stručné zprávy. Podobně se podle agentury AFP zachovaly i zpravodajské portály, které jsou rovněž pod kontrolou úřadů.

V uplynulých měsících oficiální média věnovala dění na Tchaj-wanu několik zpráv, jež kritizovaly kandidáta za DPP, kterého Peking považuje za separatistu, či zdůrazňovaly údajnou hospodářskou závislost Tchaj-wanu na Číně.

Nad krvavými diamanty z Ruska se stahují mraky. G7 zvažuje sankce

EU zatočila s krvavými diamanty z Ruska

Evropská unie přidala na sankční seznam ruskou společnost Alrosa, která největším celosvětovým producentem diamantů, a jejího šéfa Pavla Marinyčeva. Viní je z jednání, které narušuje či ohrožuje „územní celistvost, suverenitu a nezávislost Ukrajiny“, uvedla ve středu Rada EU, tedy členské státy unie.

Přečíst článek

Na sociálních sítích, které jsou rovněž pod kontrolou cenzury a úřadů, podle agentury AFP převažují názory, které kopírují oficiální postoje Pekingu. Uživatelé například kritizují Laje či tvrdí, že Tchajwanci ve skutečnosti nemají ve volbách moc změnit politiku své vlády. „Ať už bude zvolen jakýkoliv kandidát, tak se z něj nemůže stát nic jiného, než gaučový psík Spojených států,“ cituje agentura AFP jeden z příspěvků.

Vedle prezidenta Tchajwanci zvolí také nové složení místního parlamentu, kde v současnosti má DPP většinu.

Volební místnosti se na ostrově otevřou v sobotu v 01:00 středoevropského času a zavřou v 09:00. První výsledky se očekávají v sobotu odpoledne středoevropského času. V prezidentských volbách zvítězí kandidát, který dostane nejvyšší počet hlasů.

Reklama

Související

Současný viceprezident Tchaj-wanu William Laj

Ve volbách na Tchaj-wanu zvítězil William Laj, kterého Peking považuje za „vážné nebezpečí“

Přečíst článek
Na Tchaj-wanu se konají prezidentské volby, určí vztahy s Čínou na další roky

Tchajwanci volí nového prezidenta. Jsme připraveni potlačit snahy o nezávislost země, zní z Číny

Přečíst článek
Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínské plány. Země zvýší výdaje na obranu, sjednocení s Tchaj-wanem už nemá být mírové

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme