Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

První diplomatická roztržka. Čína „rezolutně protestuje“ proti telefonátu Pavla a tchajwanské prezidentky

První diplomatická roztržka. Čína je protestuje proti telefonátu Pavla a tchajwanské prezidentky
ČTK
 ČTK

Čínské ministerstvo zahraničí je silně nespokojeno s tím, že si zvolený český prezident Petr Pavel telefonoval s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, napsala dnes agentura Reuters. Pavel podle čínské diplomacie ustoupil od svých slov, že je třeba respektovat princip jedné Číny, což podle Pekingu uváděl v době volební kampaně.

Reklama

Mluvčí čínské diplomacie Mao Ning prohlásila, že Čína proti telefonátu rezolutně protestuje. Zpochybnila také Pavlovu důvěryhodnost.

Pavel zranil city čínského lidu

(Telefonát) představuje vážné vměšování do vnitřních záležitostí Číny a zranil city čínského lidu," podotkla Mao. Prahu vyzvala, aby „okamžitě přijala účinná opatření, která by eliminovala negativní dopady tohoto incidentu a zabránila nenapravitelnému poškození čínsko-českých vztahů".

Nově zvolený český prezident Petr Pavel.

Pavel se chce setkat se Zemanem a rozmluvit mu jmenováni šéfa Ústavního soudu

Na složení svého týmu, programu či na přípravě výjezdů do regionů chce ode dneška začít pracovat nově zvolený prezident Petr Pavel. V nejbližší době absolvuje jednání s ústavními činiteli a předsedy politických stran. Ve středu se Pavel zřejmě sejde s premiérem Petrem Fialou (ODS), šéfkou sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).

Přečíst článek

Cchaj Jing-wen se zvoleným českým prezidentem hovořila v pondělí, její kancelář telefonát označila za diplomatický průlom. Pavel tchajwanské prezidentce řekl, že Tchaj-wan a Česká republika sdílí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budou dále posilovat partnerství.

Čína demokratický Tchaj-wan považuje za svou nedílnou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Peking dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Dosluhující prezident Miloš Zeman.

Zeman: Volby byly referendem o Andreji Babišovi. Pavel má silný mandát

Prezident Miloš Zeman si myslel, že volby budou referendem o vládě, staly se ale referendem o Andreji Babišovi (ANO). Připomněl také své dřívější vyjádření, že se Babiš měl více než svému mírotvorectví věnovat ekonomické a energetické krizi. Zeman řekl, že s Babišem, který prohrál souboj o funkci prezidenta, zatím nemluvil.

Přečíst článek

Například necelý měsíc po zvolení americkým prezidentem ale telefonoval s Cchaj Jing-wen i Donald Trump v roce 2016.

Česko se podobně jako většina států světa drží politiky jedné Číny a oficiálně uznává jenom pevninskou Čínu. Česká vláda nicméně projevuje zájem o spolupráci s Tchaj-wanem.

Volby českého prezidenta ve světových médiích

Babiš se neúspěšně inspiroval Orbánem, píší New York Times. Prezident Pavel ve světových médiích

Prezidentské volby v Česku sledovala snad všechna tuzemská média i desítky zahraničních novinářů. O novém českému prezidentovi psaly americké deníky i Aljazeera. Podívejte se ve fotogalerii, kde všude se o Česku a vítězi voleb Petru Pavlovi v sobotu 28.ledna 2023 psalo v předních světových titulech.

Přečíst článek

Čína před zahájením sjezdu Komunistické strany

Čína připustila útok na Tchaj-wan. Cíl je sjednocení za jakoukoli cenu

Již v neděli propukne sjezd vládnou Komunistické strany Číny. Očekává se, že dosavadní prezident Si Ťin-Pching zůstane u moci.

Přečíst článek

Reklama

Související

Čínská invaze na Tchaj-wan by zničila světový obchod a polovodičový průmysl, varuje britský ministr zahraničí James Cleverly

Čínská invaze na Tchaj-wan by zničila světový obchod a polovodičový průmysl, varuje britský ministr zahraničí

Přečíst článek
Členové katolického bratrstva 'Cristo de la Buena Muerte' se účastní procesí ve španělské Zamoře, počátkem úterý 4. dubna 2023.

FOTOGALERIE: Týden ve světě – přípravy a oslavy Velikonoc, Macron v Číně, papež zpět v úřadu

Přečíst článek
Zleva prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Jaroslav Kubera a čínský velvyslanec v ČR Čang Ťien-min si připíjejí 25. září 2019 v Praze na slavnostní recepci uspořádané čínskou ambasádou při příležitosti 70. výročí vzájemných diplomatických vztahů.

Lukáš Kovanda: Plány končícího „přítele Pekingu“ Zemana vyvážit obchod Česka s Čínou padly. Schodek je rekordní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme