Reklama

Česká ekonomika se plácá na hraně stagnace. A bude hůř

Škoda Auto, ilustrační foto
Škoda Auto

Tuzemská ekonomika podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu ve druhém čtvrtletí oproti tomu předchozímu vykázala mírný růst. Je to pozitivní výsledek, i když zatím jen předběžný. V každém případě české hospodářství výrazně zpomaluje. Ještě na začátku roku překvapilo mezikvartálním tempem 0,9 procenta, které se nyní přiblížilo nule (0,2 procenta).

Reklama

Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 3,6 procenta a proti předchozímu čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,2 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V meziročním srovnání k růstu HDP pomohly podle statistiků výdaje na konečnou spotřebu a tvorba hrubého kapitálu, naopak negativní vliv na něj nadále měla zahraniční poptávka. K mezičtvrtletnímu růstu české ekonomiky na výdajové straně přispěla jen domácí poptávka, komentoval zveřejněné výsledky ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Evropský parlament

Růst ekonomiky EU ve druhém čtvrtletí meziročně zpomalil na čtyři procenta

Hrubý domácí produkt (HDP) zemí Evropské unie se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 0,6 procenta, což je stejné tempo jako v předchozím čtvrtletí. Ve svém rychlém odhadu to oznámil statistický úřad Eurostat. Meziročně růst zpomalil na čtyři procenta z tempa 5,5 procenta v období od ledna do března.

Přečíst článek

„Nejspíše šlo o investice, které vykazovaly pozitivní trend už na začátku roku. Firmy totiž pod tlakem nedostatku zaměstnanců a vynucených úspor energií investují do nových technologií,” uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. 

Za růstem české ekonomiky zřejmě stála nadále setrvačnost, kdy domácnosti přes rychle rostoucí ceny byly nadále ochotné utrácet.

Odložená pandemická spotřeba v kombinaci se strachem z dalšího zdražování vedla k výrazným útratám domácností. To se však v následujících čtvrtletích může změnit, protože lze předpokládat, že mnozí lidé si nakoupili do zásoby a nyní již budou své útraty omezovat. Pokles spotřeby pak může výrazně zpomalovat tempo ekonomického růstu v následujícím období,“ varuje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

účty, ilustrační foto

Žádná pozitiva ani jistoty. Spotřebitelé se bojí utrácet, podnikatelé jsou skeptičtí

Žádná pozitiva ani jistoty. Taky by se daly shrnout výsledky červencového průzkum důvěry v české ekonomice. Důvěra spotřebitelů se dokonce propadla na nejnižší hodnotu v historii zjišťování.

Přečíst článek

Nepřehlédnutelný vliv měly podle Dufka i zásoby, které si podniky vytvářely s cílem zajištění kontinuálního provozu. „Mezinárodní logistika zdaleka nefunguje tak hladce jako před covidem a ceny vstupů zůstávají velmi volatilní,” dodal Dufek. 

Očekávaný pokles ekonomiky se tak podle ekonomika Jiřího Poura z UniCredit Bank pouze odkládá do příštích kvartálů. „Spotřebitelská důvěra na historických minimech ovšem indikuje, že tento stav nemůže vydržet dlouho a nepříznivý výhled ukazují i indikátory důvěry v domácím i zahraničním průmyslu,” uvedl Pour.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Pokles se odkládá do příštích kvartálů

Na druhé straně nejistoty druhého pololetí zůstávají velmi silné, inflace erodující kupní sílu obyvatel vysoká a tlak na úspory velmi výrazný. Proto další výsledky už nejspíš nebudou vyznívat příliš povzbudivě.

Vše o inflaci čtěte zde

„V následujících čtvrtletích se situace může zhoršovat, protože růst cen nakonec povede k omezování spotřeby. Vysoké úrokové sazby v ekonomice zas mohou mít nepříznivý vliv na investice. Situaci však bude zlepšovat nízká nezaměstnanost, kterou bychom si měli udržet, i když se růst ekonomiky bude snižovat,” doplnil Křeček. 

Nord Stream 1

EU se před Putinem nesklonila. Členské země se shodly na pravidlech omezení spotřeby plynu

Státy Evropské unie se kvůli očekávanému omezení dodávek plynu z Ruska dohodly na pravidlech omezení spotřeby této suroviny pro nadcházející topnou sezonu. Po první části jednání unijních ministrů energetiky o tom informovalo české předsednictví Rady EU. Ministři jednali o upraveném návrhu Evropské komise (EK), který počítá s dobrovolnými úsporami ve výši 15 procent. Jeho součástí je i možnost vyhlášení plynové nouze, v níž budou úspory povinné. Řada států si z původního návrhu vymohla ústupky.

Přečíst článek

Hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš uvedl, že česká ekonomika se vzhledem k výraznému růstu cen a propadu spotřebitelské poptávky řítí do technické recese, ve druhé polovině roku 2022 a v prvním kvartále 2023. „Její hloubka bude kriticky záviset na tom, jak výrazná bude plynová krize v zimě 2022/23 a zda povede k nucenému vypnutí plynu pro některá česká odvětví,” dodal Bureš. 

Walmart

Ekonomika USA nečekaně klesla. Zůstává ale na správné cestě, uklidňuje Biden

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí v přepočtu na celý rok překvapivě klesla o 0,9 procenta. Ve své předběžné zprávě to oznámilo americké ministerstvo obchodu. Největší ekonomika světa vykázala pokles již druhé čtvrtletí za sebou, v prvním kvartálu se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 1,6 procenta.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Většina Čechů je dál proti přijetí eura. Nehnula s nimi největší inflace za třicet let, ani rekordní zadlužování Česka

Lukáš Kovanda: Většina Čechů je dál proti přijetí eura. Nehnula s nimi největší inflace za třicet let, ani rekordní zadlužování Česka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme