Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Většina Čechů je dál proti přijetí eura. Nehnula s nimi největší inflace za třicet let, ani rekordní zadlužování Česka

Lukáš Kovanda: Většina Čechů je dál proti přijetí eura. Nehnula s nimi největší inflace za třicet let, ani rekordní zadlužování Česka
ČTK
Lukáš Kovanda

Celkem 54 procent obyvatel České republiky nesouhlasí s tím, aby země přijala euro. Naopak 44 procent je pro vstup do eurozóny. Čísla vycházejí z nejnovějšího šetření Eurobarometru, jehož závěry dnes zveřejnila agentura Bloomberg. Výsledky se příliš neliší od těch loňských, poukazuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Ani nejvyšší inflace za posledních zhruba třicet let, ani rekordní zadlužování České republiky, které z makroekonomického hlediska charakterizují uplynulých dvanáct měsíců, výrazněji obyvatele České republiky k podpoře eura nevedou. Přitom země eurozóny v uplynulé řadě měsíců měly a stále mají nyní v průměru znatelně nižší míru inflace a vykazují také v řadě případů mírnější tempo růstu veřejného zadlužení v poměru k HDP.

Obyvatelé však zjevně poměrně nepříznivý vývoj inflace a zadlužení nevnímají předně jako otázku měny, což je pohled, který sdílí i podstatná část odborné ekonomické obce. 

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde

nákup

Lukáš Kovanda: Češi už se brzy dočkají znatelně levnějších potravin

Ceny v zemědělské výrobě masivně padají, nejvíce minimálně od roku 2010, ukazují čerstvá data z ČSÚ. Znatelné zlevňování potravin v obchodech je tak na dohled. Už v příštím roce by mohla být celková inflace pouze jednoprocentní.

Přečíst článek

Slabý čínský jüan pomáhá krotit i českou inflaci

Českou inflaci pomáhá krotit také slabý jüan, ten vůči koruně ztratil od začátku roku deset procent

Masivní a rapidní oslabení čínské měny vůči koruně je velmi dobrá zpráva pro české spotřebitele a importéry, kterým umožňuje lépe se vyrovnat s vyšší cenou ostatních vstupů.

Přečíst článek
Nákup v obchodě (ilustrační foto)

Inflace v Evropské unii opět klesla, tři země se dostaly pod inflační cíl

Míra inflace v Evropské unii v červnu opět výrazně klesla a dostala se na 6,4 procenta. To je o sedm desetin procentního bodu méně než v květnu, uvedl to evropský statistický úřad Eurostat. Ještě výrazněji zpomalilo tempo růstu spotřebitelských cen v České republice, kde se inflace snížila o 1,3 bodu na 11,2 procenta. I tak ale zůstává třetí nejvyšší v celé sedmadvacítce zemí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Petr Fiala, ODS

EK vysekla vládě poklonu. Už příští rok by Česko mohlo plnit limity pro přijetí eura

Přečíst článek
Investiční alkohol. Češi hledají alternativní cesty, jak zhodnotit úspory.

Lukáš Kovanda: Jak porazit inflačního strašáka? Investicí, třeba i do whisky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme