Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Růst ekonomiky EU ve druhém čtvrtletí meziročně zpomalil na čtyři procenta

Evropský parlament
Evropský parlament
 ČTK

Hrubý domácí produkt (HDP) zemí Evropské unie se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 0,6 procenta, což je stejné tempo jako v předchozím čtvrtletí. Ve svém rychlém odhadu to oznámil statistický úřad Eurostat. Meziročně růst zpomalil na čtyři procenta z tempa 5,5 procenta v období od ledna do března.

Reklama

V zemích eurozóny hospodářský růst mezičtvrtletně zrychlil na 0,7 procenta z 0,5 procenta v prvním kvartálu. Meziroční tempo růstu v zemích platících eurem kleslo na čtyři z předchozích 5,4 procenta. Rychlý odhad je založen pouze na dílčích údajích, které se budou dál zpřesňovat.

Walmart

Ekonomika USA nečekaně klesla. Zůstává ale na správné cestě, uklidňuje Biden

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí v přepočtu na celý rok překvapivě klesla o 0,9 procenta. Ve své předběžné zprávě to oznámilo americké ministerstvo obchodu. Největší ekonomika světa vykázala pokles již druhé čtvrtletí za sebou, v prvním kvartálu se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 1,6 procenta.

Přečíst článek

Ze zemí, kde už jsou data k dispozici, byl nejvýraznější růst ve Švédsku (+1,4 procenta), ve Španělsku (+1,1 procenta) a v Itálii (+1,0 procenta). Pokles HDP registruje Lotyšsko (-1,4 procenta), Litva (-0,4 procenta) a Portugalsko (-0,2 procenta). V meziročním srovnání rostly ekonomiky všech členských zemí unie.

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,2 procenta, což je výrazné zpomalení proti růstu o 0,9 procenta v prvním čtvrtletí. Meziročně pak tempo růstu HDP zpomalilo na 3,6 procenta ze 4,9 procenta v období od ledna do března.

Koncern VW jedná s českou vládou o stavbě gigafactory na území Česka.

Německo je na prahu recese, tvrdí šéf Ifo. To je špatná zpráva i pro Česko

Podnikatelská nálada v Německu v červenci klesla na nejslabší úroveň za dva roky, hospodářskou aktivitu podkopávají vysoké ceny energií a hrozící nedostatek zemního plynu. Vyplývá to z průzkumu mnichovského ekonomického institutu Ifo. Podle prezidenta Ifo Clemense Fuesta stojí německá ekonomika na prahu recese.

Přečíst článek

Hospodářský růst v Německu se ve druhém čtvrtletí zastavil, uvedl dnes ve svém rychlém odhadu také spolkový statistický úřad. V prvním čtvrtletí největší ekonomika v Evropě vykázala proti předchozím třem měsícům růst o 0,2 procenta. V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 1,4 procenta. Znamená to výrazné zpomalení proti prvnímu čtvrtletí, kdy meziroční tempo růstu dosáhlo 3,8 procenta.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ekonomika Evropské unie po růstu o 0,2 procenta opět stagnuje

AKTUALIZOVÁNO: Ekonomika EU po růstu o 0,2 procenta opět stagnuje, pokles Česka je druhý nejvyšší

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme