Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Amerika šlápla na brzdu. Ekonomiku dusí úrokové sazby

Růst americké ekonomiky zpomalil.
Profimedia.cz
 ČTK

Americká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla v přepočtu na celý rok o 2,9 procenta. Tempo růstu tak zpomalilo z 3,2 procenta ve třetím čtvrtletí. Vyplývá to z předběžné zprávy, kterou zveřejnilo americké ministerstvo obchodu. Hlavním motorem růstu byly spotřebitelské výdaje, které v USA tvoří více než dvě třetiny ekonomické aktivity. Ekonomiku ale brzdí negativní vliv vysokých úrokových sazeb, který zdražuje úvěry a snižuje poptávku.

Reklama

Výsledky však překonaly odhady analytiků. Ti v anketě společnosti FactSet očekávali, že hrubý domácí produkt (HDP) se zvýší o 2,3 procenta. Většina ekonomů se také domnívá, že ekonomika v tomto čtvrtletí dál zpomalí a do poloviny roku sklouzne přinejmenším do mírné recese.

Evropské akcie technologických gigantů letos těžce krvácí

Je už na čase investovat do akcií? Ideální chvíle se již blíží

Akciové tituly v loňském roce plošně odepsaly téměř dvě desítky procent. A to zejména kvůli nejistotě způsobené třemi černými labutěmi – dozvuky pandemie, razantní inflací a válkou na Ukrajině. Na to vše reagovaly centrální banky růstem sazeb, což právě poslalo akciové tituly do záporu. Jak se svět nastavuje na novou realitu, začíná se mluvit o konci utahování měnové politiky, a tedy i o opětovném nastartování růstu akcií. Kdy ta doba přijde? Již velmi brzy, shodují se odborníci. 

Přečíst článek

Nejbohatší Američané kvůli pádu akcií přišli o miliardy. Na charitu ale poslali více než dřív.

Nejbohatší Američané kvůli pádu akcií přišli o miliardy. Na charitu ale poslali více než dřív

Pětadvacet nejbohatších filantropů Spojených států loni přišlo zejména kvůli propadu akciových trhů o desítky miliard dolarů. To jim však nevadilo, aby na charitu poslali 27 miliard dolarů, nejvíce za několik posledních let, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Loni největší ekonomika světa v prvních dvou čtvrtletích klesala. Od ledna do března o 1,6 procenta a od dubna do června o 0,6 procenta. V létě se vrátila k růstu, k čemuž přispěly odolné spotřebitelské výdaje a vyšší vývoz. Solidní vývoj ve druhé polovině roku tak smazal pokles z prvního pololetí a za celý rok se HDP zvýšil o 2,1 procenta. To je však méně než v roce 2021, kdy ekonomika vzrostla o 5,9 procenta.

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Recese bude jen mírná a krátká, zhodnotil novou prognózu ministerstva Stanjura

Nová makroekonomická prognóza ministerstva financí (MF) počítá letos s poklesem hrubého domácího produktu (HDP) o 0,5 procenta. Průměrná celoroční inflace by měla být 10,4 procenta.

Přečíst článek

Ke zpomalování tempa růstu ekonomiky podle analytiků přispívají vyšší úrokové sazby, které prodražují náklady na půjčky pro spotřebitele i podniky. V loňském roce americká centrální banka (Fed) sedmkrát zvýšila základní úrokovou sazbu, a zvýšení bylo neobvykle rozsáhlé, celkem o 4,25 procentního bodu. Fed se tak snažil zbrzdit růst spotřebitelských cen. Další zvýšení úroků, i když pomalejším tempem, se očekává příští týden.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Světová ekonomika letos poroste rychleji, než se očekávalo. Výrazné zlepšení čeká Rusko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme