Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

růst - informace o tématu

Tesla v USA svolává ke kontrole téměř všechny své elektromobily

Automobilky jsou zachmuřelé, trápí je menší ziskovost a nerostoucí zájem o auta na elektřinu

Ještě v roce 2021 byly automobilky velmi optimistické, pokud šlo o vyhlídky globálních prodejů elektrických vozidel. Manažeři tehdy predikovali, že elektromobily by mohly do roku 2030 získat až 70 procent podílu na trhu. Od té doby nejvyšší odhady klesly na přibližně 40 procent.

Přečíst článek

Za více peněz zase méně zboží. Průměrná mzda meziročně reálně klesla o necelé procento

Přečíst článek
Mark Mobius: Inflace bude, dokud tu budou centrální banky

Investorská legenda Mark Mobius pro newstream.cz: Inflace bude, dokud tu budou centrální banky

Přečíst článek
Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

MMF: Globální ekonomika se zotavuje jen pozvolna, problém je inflace

Mezinárodní měnový fond (MMF) zlepšil odhad růstu globální ekonomiky na letošní rok. Nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) se zvýší o tři procenta.

Přečíst článek
Nákup v Kauflandu v Havířově.

Lukáš Kovanda: Nestrašme, Česko nebankrotuje, zvedat daně netřeba

Česko stále zápolí s recesí. Nečekaně. Podle zpřesněných údajů ČSÚ se zatím letos nedokázalo zcela vymanit z technické recese, do níž upadlo loni ve druhém pololetí. Mezi prvním letošním čtvrtletím a tím posledním loňským vykazuje stagnaci, nulový růst, uvádí Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek
Hospodářský růst v letošním roce dosáhne 0,3 procenta. Brzdit ho bude hlavně klesající spotřeba domácností, kterou táhnou dolů rostoucí životní náklady.

Ekonomika poroste o 0,3 procenta, brzdit ji bude slabá poptávka. Zrychlí příští rok, slibuje průzkum

Hospodářský růst v letošním roce dosáhne 0,3 procenta. Brzdit ho bude hlavně klesající spotřeba domácností, kterou táhnou dolů rostoucí životní náklady. Letošní inflace by pak měla dosáhnout 10,9 procenta. V příštím roce růst cen zpomalí ke třem procentům, což přispěje i k oživení spotřeby domácností a tím i ekonomického růstu. Hrubý domácí produkt (HDP) by se měl příští rok zvýšit o 2,6 procenta. Vyplývá to z pravidelného průzkumu ministerstva financí k vývoji ekonomiky na základě prognóz ministerstva a 15 dalších tuzemských odborných institucí.

Přečíst článek
Válečná výroba stojí za rostoucím průmyslem Ruska.

Průmyslová výroba v Rusku roste. Hojí se na „hotových kovových výrobcích”

Průmyslová výroba v Rusku v březnu vykázala první meziroční nárůst za poslední rok. Ruský statistický úřad oznámil, že produkce se zvýšila o 1,2 procenta. Analytici přitom v průzkumu agentury Bloomberg předpovídali, že výroba vykáže pokles o 1,4 procenta.

Přečíst článek
Broker, burza,

Akcie ČEZ jsou nejdražší za tři čtvrtě roku, burza sedmý den rostla

Pražská burza už sedm dní v řadě roste. Index PX dnes stoupl o 1,06 procenta na 1381,33 bodu. Nahoru burzu v posledních dnech táhnou především akcie energetické firmy ČEZ, které jsou nyní nejdražší za zhruba tři čtvrtě roku.

Přečíst článek
Dánská společnost Flying Tiger Copenhagen plánuje vstoupit do Asie.

Od stánku na bleším trhu se Flying Tiger rozletí do Asie. Otevře tam tisíc obchodů

Dánská společnost Flying Tiger Copenhagen, která prodává širokou škálu produktů od vodních pistolí až po podložky na jógu, plánuje vstoupit do Asie a v příštích pěti letech po celém světě více než zdvojnásobit počet prodejen. Firma už podepsala smlouvy o otevření zhruba poloviny z 1000 plánovaných obchodů, řekl agentuře Bloomberg generální ředitel Martin Jermiin. V současnosti má firma 900 prodejen, většinou v Evropě, a působí i na českém trhu.

Přečíst článek
Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve Sněmovně prosadil nižší růst důchodů.

Vláda prosadila nižší růst důchodů, opozice hrozí Ústavním soudem

Sněmovna schválila po opozičních obstrukcích omezení mimořádného červnového růstu důchodů. Průměrný měsíční důchod vzroste podle vládních novely o 760 korun místo předpokládaných 1770 korun. Opoziční poslanci neprosadili tři stovky pozměňovacích návrhů na zvýšení valorizace. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu, v němž mají vládní strany většinu. Mohla by se dostat na středeční schůzi horní komory. Nastupující prezident Petr Pavel, jenž dostane novelu k podpisu, by měl oznámit své stanovisko v pátek.

Přečíst článek
Slovenská ekonomika loni v posledním čtvrtletí podle předběžného odhadu udržela tempo mezičtvrtletního růstu na 0,3 procenta.

Slovensko se drží, ekonomiku táhnou spotřeba a investice

Slovenská ekonomika loni v posledním čtvrtletí podle předběžného odhadu udržela tempo mezičtvrtletního růstu na 0,3 procenta, stejného výsledku po revizi údajů dosáhla i v předchozích třech kvartálech. V meziročním srovnání pak tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) zpomalilo na 1,1 procenta z 1,4 procenta ve třetím čtvrtletí, a dostalo se tak na nejnižší loňskou hodnotu.

Přečíst článek
Průmyslová produkce loni meziročně vzrostla o 1,7 procenta, pomohla tomu hlavně výroba aut.

Jako před covidem. Průmysl loni vzrostl, táhne ho především výroba aut

Česká průmyslová produkce loni meziročně vzrostla o 1,7 procenta. Dostala se tak na předcovidovou úroveň z roku 2019, pomohla tomu hlavně výroba aut. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V prosinci průmysl meziročně vzrostl o čtyři procenta. Stavební výroba se loni meziročně zvýšila o 1,9 procenta.

Přečíst článek
ČEZ, ilustrační foto

Akcie ČEZ citelně rostou kvůli spekulacím o jeho rozdělení a zestátnění. Američtí experti ale vyhlíží výrazný propad

Akcie energetické společnosti ČEZ si ve čtvrtek na pražské burze připsaly zhruba 4,5 procenta, to je nejvíce od loňského 20. října. Poprvé od 6. října 2022 tak uzavřely nad hranicí 900 korun za akcii, konkrétně na úrovni 915 korun. V pátek po začátku obchodování vyskočily až na hodnotu 930 korun za akcii (což je jejich absolutně nejvyšší cena rovněž od 6. října 2022), pak ale část zisku odevzdaly.

Přečíst článek
Reklama

News box

Neznámý člověk se dnes podle televize CNN 🔥 zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem, který je obžalovaný ze zfalšování finančních záznamů v souvislosti s platbou pornoherečce před volbami roku 2016. Informace o muži v plamenech byla zveřejněna téměř ve stejnou chvíli, kdy byl dokončen výběr 12členné poroty a šesti náhradníků.
Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, dnes dostala 🏅 Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi. 
Pražská burza dnes zakončila téměř beze změny, index PX 📈 stoupl o 0,02 procenta na 1550,61 bodu. Proti poklesu akcií Komerční banky a energetické společnosti ČEZ působil růst cenných papírů Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna mírně oslabila k euru, vůči dolaru stagnovala.
Arménie souhlasila s tím, že vrátí Ázerbájdžánu 4️⃣ strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let, oznámilo dnes podle agentury Reuters ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Arménie přitom počítá s tím, že po předání čtyř obcí klesne bezpečnostní riziko v oblasti, uvedl úřad arménského premiéra podle agentury TASS.
Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů 🚀 protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO - Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Více argumentů hovoří proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického ✈️ bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji téměř 400 kilometrů od nejbližšího místa na rusko-ukrajinské frontě, napsal v dnešním komentáři server BBC News na svém ruskojazyčném webu. 
Ceny ropy po zprávě o izraelském útoku na Írán stouply o více než tři dolary. Teherán posléze útoky bagatelizoval, což trhy vzaly jako známku toho, že napětí na Blízkém východě by nemuselo eskalovat. Cena suroviny posléze smazala předchozí zisky a oslabuje. Cena severomořské roby Brent klesá o 0,4 procenta na 86,73 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snižuje o 0,3 procenta a prodávala se za 82,46 dolaru za barel. 
Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Uvedlo to ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu ČR. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295 480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.
Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme