Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Muskovy eskapády s Twitterem mají vlivného zastánce – šéfa investiční banky Morgan Stanley

Elon Musk
ČTK / AP
Dušan Kütner
duk

Nástup Elona Muska do čela své nové a drahé akvizice v podobě sociální sítě Twitter sebou přinesl obrovské propouštění, odchod velkých inzerentů v čele s Applem i celebrit se svými účty a nejistotu ohledně nárůstu šíření nepravdivých informací na této síti. Kromě kritiků ale našel nejbohatší muž planety a novopečený majitel Twitteru i jednoho velmi vlivného zastánce – šéfa americké investiční banky Morgan Stanley Jamese Gormana.

Reklama

Čas po nástupu Elona Muska do čela Twitteru – poté, co po koupi sítě zrušil sedmičlenné vedení a sám se jmenoval generálním ředitelem – se nese ve znamení turbulencí. Následovalo masové propouštění, experimenty s placeným ověřeným členstvím a odchody celebrit a inzerentů z Twitteru. Musk má však jednoho velkého zastánce, který v jeho vizi věří a vkládá do něj velké naděje. Je jím generální ředitel Morgan Stanley James Gorman, napsala agentura Bloomberg.

Elon Musk urovnal spory s Applem

Twitter v App Store zůstane. Bylo to nedorozumění, přiznal Musk po schůzce s šéfem Applu

Nový majitel Twitteru Elon Musk v pondělní sérii tweetů obvinil společnost Apple ze sabotáže jeho sociální sítě. Nejenže na ní Apple již téměř neinzeruje, ale měl také uvažovat o vyřazení aplikace z App Store. To ale Muskovi na společné schůzce vyvrátil přímo šéf Applu Tim Cook. Spory jsou minulostí, uvedl po setkání Musk.

Přečíst článek

„Proti Elonu Muskovi bych si nevsadil,” řekl Gorman ve čtvrtek na konferenci agentury Reuters v New Yorku. Twitter nazval „skvělou společností” a Muska „mimořádným manažerem” a mimo jiné nadšeně hovořil o své návštěvě továrny Tesly v Los Angeles.

Banka půjčila Muskovi 13 miliard dolarů

Gorman přitom není nijak nezávislý pozorovatel – banky vedené Morgan Stanley poskytly Muskovi na financování koupě Twitteru 13 miliard dolarů (celý Twitter stál Muska 44 miliard dolarů) a nyní čelí výzvě, jak tento krok po všech Muskových eskapádách s Twitterem vysvětlit investorům. Největší investoři poskytující půjčky s pákovým efektem jsou již dost zatíženi dluhem technologických společností a Muskův neobvyklý přístup k vedení Twitteru ztěžuje investorům ocenit vyhlídky společnosti do budoucna.

Elon Musk

Chudák Musk. Letos přišel už o sto miliard dolarů

Hodnota majetku amerického podnikatele a šéfa automobilky Tesla Elona Muska se od začátku letošního roku snížila o více než 100 miliard dolarů (zhruba 2,4 bilionu korun). Na vině je především pokles ceny akcií Tesly na dvouleté minimum, uvedla agentura Bloomberg. Podle jejího indexu miliardářů se během pondělí hodnota Muskova majetku snížila o 8,6 miliardy na 169,8 miliardy dolarů (zhruba čtyři biliony korun).

Přečíst článek

Banky, které skočily po šanci pomoci exkluzivnímu klientovi, nyní čelí ztrátám v řádu několika stovek milionů dolarů z neprodaných úvěrů, které leží v jejich účetních knihách. „Instituce, jako je ta naše, nejsou hloupé. Nestojíme za tímto druhem podnikání a podobnými příležitostmi, pokud nejsou reálné – a tato investice je velmi reálná,“ řekl Gorman.

Musk se podle něj řadí spolu se Stevem Jobsem a Billem Gatesem k nejzajímavějším podnikatelům posledních 50 let. „Kdo by nechtěl obchodovat s člověkem, který má takové schopnosti? Hanba instituci, která by od toho ustoupila," prohlásil.

Amazon chystá největší propouštění v historii

Majitel Facebooku, Twitter – a nyní Amazon. Chystá největší propouštění v historii

Americký internetový obchod Amazon hodlá zrušit kolem 10 tisíc pracovních míst, což by představovalo největší propouštění v historii tohoto podniku. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom dnes informoval deník The New York Times (NYT). Amazon po celém světě zaměstnává přes 1,5 milionu lidí. Působí také v České republice, kde zaměstnává několik tisíc lidí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obal biografie Elona Muska z pera Waltera Isaacsona, vydaného v září 2023 nakladatelstvím Simon & Schuster

Biografie Elona Muska: Génius i démon, který zachraňuje svět – ale překáží mu v tom lidé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme