Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musk se již počtvrté zbavil akcií Tesly. Už jich prodal za za půl bilionu

Šéf automobilky Tesla Elon Musk
ČTK / AP
 ČTK

Americký miliardář Elon Musk prodal téměř 22 milionu akcií výrobce elektromobilů Tesla za 3,58 miliardy dolarů (81,51 miliardy korun). Musk akcie prodal mezi 12. a 14. prosincem, v průměru za 165 dolarů za akcii, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Akcie výrobce elektromobilů prodával už letos v dubnu (za 8,5 miliardy dolarů), srpnu (za 6,9 miliardy dolarů) a listopadu (3,95 miliardy dolarů). V srpnu Musk uvedl, že potřebuje finance na převzetí Twitteru. Celkem tak dosud prodal akcie za 23 miliard dolarů (přes půl bilionu korun). Podle údajů společnosti Refinitiv nyní Muskův podíl v Tesle činí 13,4 procenta, zatímco před rokem se pohyboval kolem 17 procent.

Elon Musk

Zdeněk Pečený: Musk není žádný Superman. Koupě Twitteru mu láme vaz

Kdysi nejbohatší muž světa nezažívá nejlepší rok. Bohatství se mu smršťuje nejen kvůli klesajícím cenám akcií automobilky Tesla, ale také kvůli sociální síti Twitter, z jejíhož nákupu se mu nepodařilo vykroutit. Muskovo „cpaní se“ do Twitteru se ukazuje jako opravdu hodně špatný nápad, píše Zdeněk Pečený z Newstreamu.

Přečíst článek

Akcie Tesly jsou letos v důsledku Muskova převzetí firmy Twitter za 44 miliard dolarů pod silným tlakem. Investoři mají obavy, že Musk příliš rozptyluje svou pozornost a nevěnuje se dostatečně řízení Tesly. Cena akcií Tesly se tak od začátku letošního roku propadla o více než polovinu.

Z kladného hrdiny záporákem

„Není to dobrá situace. Hovořil jsem s řadou investorů, kteří vlastní akcie Tesly, a ti jsou na Elona rozhodně naštvaní," uvedl analytik Tony Sycamore z makléřské společnosti IG Markets. Podle analytika Dana Ivese z investiční firmy Wedbush se Musk v očích investorů změnil ze „superhrdiny" v „záporáka". „Cirkus kolem Twitteru poškodil Muskovu značku," uvedl Ives. „Musk je Tesla a Tesla je Musk," dodal.

Elon Musk

Chudák Musk. Letos přišel už o sto miliard dolarů

Hodnota majetku amerického podnikatele a šéfa automobilky Tesla Elona Muska se od začátku letošního roku snížila o více než 100 miliard dolarů (zhruba 2,4 bilionu korun). Na vině je především pokles ceny akcií Tesly na dvouleté minimum, uvedla agentura Bloomberg. Podle jejího indexu miliardářů se během pondělí hodnota Muskova majetku snížila o 8,6 miliardy na 169,8 miliardy dolarů (zhruba čtyři biliony korun).

Přečíst článek

Majitel internetové společnosti Twitter Musk od středy není nejbohatším člověkem na světě v žebříčku agentury Bloomberg. Z první příčky jej sesadil jako první Evropan v historii francouzský podnikatel Bernard Arnault, spoluvlastník skupiny LVMH, která se věnuje prodeji luxusního zboží.

Centrála Twitteru v San Francisku

Kam tohle až zajde? Twitter rozpustil poradní skupinu pro boj s dezinformacemi a zločinem

Nejbohatší obyvatel planety Elon Musk převzal sociální síť Twitter mimo jiné s tím, že chce zvýšit svobodu slova, což podle kritiků znamená nárůst dezinformací na populární síti. A další Muskův krok zřejmě vzbudí další nedůvěru – rozpustil skupinu nezávislých expertů, kteří poskytovali vedení Twitteru poradenství v otázkách moderování kontroverzního obsahu na síti, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Šéf automobilky Tesla Elon Musk

Musk prodal loni akcie Tesly za miliardy, další dal na charitu. A zbytek si už nechám, prohlásil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme