Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Svoboda slova? Ne tak úplně. Musk nechal zablokovat twitterové účty prominentních novinářů

Svoboda slova? Ne tak úplně. Musk nechal zablokovat twitterové účty prominentních novinářů
Adrien Fillon / Zuma Press / Profimedia
 ČTK

Twitter zablokoval účty několika renomovaným novinářům, kteří se zabývali majitelem společnosti Elonem Muskem, upozornila stanice BBC. Mezi zablokovanými žurnalisty jsou mimo jiné redaktoři deníků The New York Times, The Washington Post nebo stanice CNN.

Reklama

Mluvčí Twitteru webu The Verge sdělila, že pozastavení účtů novinářů souvisí se sdílením lokačních dat.

Zpráva o zablokování žurnalistů přichází poté, co Musk uvedl, že podnikne právní kroky proti 20letému vysokoškolákovi Jacku Sweeneymu, vlastníkovi twitterového účtu, který sledoval pohyb miliardářova soukromého letadla. Nyní již zablokovaný účet používal veřejně dostupné letové údaje a informoval o každém vzletu a přistání Muskova soukromého letadla. Musk tvrdí, že sdílením lokačních dat byla ohrožena bezpečnost jeho syna.

„Je úplně v pořádku mě kritizovat od rána do večera, ale sdílet moji polohu v reálném čase a ohrožovat moji rodinu ne,” napsal v pátek na Twitteru Musk. Dodal, že účty, které se dopouštějí takzvaného doxingu, tedy veřejného sdílení soukromých informací, budou potrestány zablokováním na sedm dní.

Twitter, který vlastní Elon Musk, zrušil účet sledující jeho soukromé letadlo.

Šmírovat Muskovo letadlo nelze. Twitter otočil a účet zrušil

Všechno je jinak. Twitter zrušil účet sledující na základě veřejně dostupných letových údajů polohu soukromého letadla Elona Muska, který společnost v říjnu koupil za 44 miliard dolarů (jeden bilion korun). Účet, který založil americký vysokoškolák Jack Sweeney, nasbíral přes půl milionu sledujících. Musk přitom sliboval, že účet nezakáže. Informoval o tom zpravodajský server CNBC.

Přečíst článek

Svoboda slova? Ne tak úplně

Mezi zablokovanými žurnalisty je také reportér listu The Washington Post Drew Harwell. Šéfeditorka listu Sally Buzbeeová na Twitteru vyzvala k obnově jeho účtu i účtů dalších novinářů.

„Pozastavení twitterového účtu Drewa Harwella odporuje tvrzení Elona Muska, že zamýšlí vést Twitter jako platformu oddanou principu svobody slova,” podotkla Buzbeeová. „Twitter na Harwella uvalil zákaz bez varování, procedury nebo vysvětlení poté, co Harwell zveřejňoval své precizní zprávy o Muskovi,” dodala.

Někdejší šéf Twitteru Jack Dorsey.

Chyboval jsem, přiznal bývalý šéf Twitteru Dorsey

Spoluzakladatel a bývalý ředitel Twitteru Jack Dorsey připustil, že v řízení firmy pochybil. Je to další střípek v kauze Twitter Files. Navíc Dorsey uvedl, že problémy Twitteru nezmizely.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme