Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další sbohem Rusku. Občanství se vzdal miliardář a zakladatel fintechového Revolutu

Spoluzakladatel a šéf britského fintechového start-upu Revolut Nikolay Storonsky (Nikolaj Storonskij) se kvůli odporu vůči ruské invazi na Ukrajinu vzdal ruského občanství.
Photo by Stephen McCarthy/Web Summit via Sportsfile / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Spoluzakladatel a šéf britského fintechového start-upu Revolut Nikolay Storonsky (Nikolaj Storonskij) se kvůli odporu vůči ruské invazi na Ukrajinu vzdal ruského občanství. Informovala o tom agentura Bloomberg. Podobný krok oznámil tento týden podnikatel Oleg Tiňkov (Oleg Tinkoff). Ten po začátku invaze patřil k prvním z hrstky ruských podnikatelů, kteří otevřeně vystoupili proti válce a kritizovali ruskou armádu. Vyzval přitom další podnikatele, aby ho následovali.

Reklama

"Nik je britským občanem. Začátkem letošního roku se vzdal občanství, které získal na základě narození v Rusku. Jeho postoj k válce je veřejně znám: válka je naprosto odporná a on nadále důrazně vyzývá k okamžitému ukončení bojů," uvedl mluvčí společnosti Revolut.

Oleg Tiňkov, magnát, který se zřekl ruského občanství

Nenávidím Putinovo Rusko, vracím pas, připojte se, napsal ruský magnát

Podnikatel Oleg Tiňkov oznámil, že se rozhodl kvůli odporu proti válce na Ukrajině zřeknout ruského občanství. Vyzval další podnikatele, aby ho následovali. Příslušný dokument zveřejnil na sociální síti.

Přečíst článek

Storonsky se ruského občanství zřekl ještě předtím, než na jeho otce, který vede jednu z divizí ruské plynárenské společnosti Gazprom, Ukrajina začátkem října uvalila sankce.

Osmatřicetiletý podnikatel, jehož majetek podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg aktuálně činí asi 6,9 miliardy dolarů (170,9 miliardy korun, odsoudil ruskou invazi už na začátku března.

"Když jsem vyrůstal, představa války mezi Ruskem a Ukrajinou byla nemyslitelná. Nejen proto, že válka a ztráta nevinných životů je vždy špatná, ale i proto, že pro mě jsou Ukrajinci a Rusové příbuzní," napsal v dopise zveřejněném na webu Revolutu. "Můj otec je Ukrajinec. Mám rodinu a přátele po celé Ukrajině - lidi, na kterých mi velmi záleží a o které mám obrovský strach," uvedl Storonsky.

Kerčský most mezi Krymem a Ruskem poškozený při bombovém útoku

Rusové zadrželi podezřelé z útoku na Kerčský most. Mezi nimi pět Rusů

Ruská tajná služba FSB oznámila, že zadržela osm podezřelých z útoku na Kerčský most, celkem pět Rusů a tři občany Ukrajiny a Arménie. Za organizátora útoku podle ruské agentury TASS označila šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Kyryla Budanova. Kyjev se k zodpovědnosti za sobotní explozi na mostě, který spojuje Rusko s anektovaným Krymem, nepřihlásil.

Přečíst článek

Vladimir Putin

Putin podle šéfa britských zpravodajců dělá chyby, jeho jednotky jsou vyčerpané

Ruský prezident Vladimir Putin se při vedení války na Ukrajině dopustil strategických chyb, a to i proto, že jeho vedení je prakticky neomezené. V projevu to dnes podle britských médií uvede ředitel britské zpravodajské služby GCHQ Jeremy Fleming. Navzdory masivním pondělním útokům na ukrajinská města podle něj ruským silám chybí munice i zásoby, a Ukrajincům se daří zvrátit počáteční úspěchy Moskvy.

Přečíst článek

Na Ukrajině se narodil i jeho blízký spolupracovník Vlad Jacenko (Vlad Yatsenko), který je technologickým ředitelem Revolutu. I on má dvojí občanství - ukrajinské a britské.

Společnost Revolut, která patří k nejhodnotnějším start-upům v Evropě, vznikla v roce 2015. Sedm let existence letos oslavila překročením hranice 20 milionů klientů, kterým umožňuje obchodovat na burze a nabízí jim například i směnu deviz a debetní karty. Firma se sídlem v Londýně získala zákazníky výhodnějšími kurzy, než jaké nabízejí banky, a dalšími produkty včetně investic do kryptoměn.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Efekt západních sankcí proti Rusku se dostaví třeba až za pět let

Lukáš Kovanda: Efekt západních sankcí proti Rusku se dostaví třeba až za pět let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme