Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Petřík: Gastronomie to ustojí. Bolet to ale bude hlavně vesnické podniky

David Petřík
Se svolením Together
Petra Jansová

„Gastronomie má jistou dávku elasticity se přizpůsobit a nevěřím, že by prošla velkou selekcí, i když hlavně vesnické podniky to budou mít přetěžké,“ říká spolumajitel sítě Together David Petřík.

Reklama

Covid jste se snažili porazit i projektem cloudové kuchyně Wewar. Jak se mu daří teď?

Abych řekl pravdu, nejsme s projektem úplně spokojeni. Nedaří se nám najít místo pro vybudování hlavního výrobního depa a poptávka je jinak strukturovaná, než jsme čekali. S otevřením podniků je větší procento lidí, co využívají rozvozy domů přes obědy, ale večeře nemáme nabídku tak vyprofilovanou, abychom hosta aktuálně přesvědčili, že je lepší jíst doma než v podniku. Z podstaty, na které vyrostl Together jsme samozřejmě rádi, že lidi raději dojdou fyzicky do podniku, na druhou stranu očekávání byla taková, že nemalé množství lidí již bude preferovat konzumaci doma a my tak zasáhneme efektivně oba dva segmenty. Nicméně máme v plánu investici do většího zázemí, abychom mohli jíst směrem posílení obědové nabídky.

Žitava, Sasko

V sousedním Sasku je inflace poloviční, přesto Němce tíží drahota

Příměr, že je Česko sedmnáctou spolkovou zemí Německa, tedy neplatí v případě inflace. V sousedním Sasku inflace v červnu dosáhla 7,7 procenta a dokonce z květnových osmi procent klesla.

Přečíst článek

A existuje i nějaká možnost, jak se dostat ze současné, zřejmě nepříliš dobré situace v gastru? 

Nechci dělat prognozy, těžko se situace odhaduje, těch scénářů je ve vzduchu několik. Gastro celou situaci zvládne, jako ji zvládlo mnohokrát, ale bude se dál potýkat s chybějícím personálem a nižší maržovostí. Vyhrávat bude ten, kdo dokáže najít koncepci, která je pro zákazníka zajímavá, avšak s potřebou minima personálu a uměním naučit to minimum leckdy mladého/nezkušeného personálu dělat servis/jídlo obstojně. Toto vnímám jako obecnou rovinu, stále však naštěstí budou vznikat podniky, kteří to dělají skvěle, náročně na detail, ale ta služba bude enormně drahá.

S čím bojujete víc? S nedostatkem personálu nebo se zdražováním vstupu? 

Vždy je jednodušší zdražit, než obsadit desítky a stovky pracovních míst v situaci, kdy ta práce prakticky neexistuje a např. mladí lidé mají jinou představu o práci, než lidi, co dělají 20 a více let v oboru. Nechci srovnávat a ani si už nemyslím, že pracovat 300h měsíčně je fajn. Na druhou stranu mě každodení praxe děsí, jak někteří nováčci smýšlejí o životě, který chtějí proplout bez pomačkaného rukávu. Samozřejmě ani zdražování nesmíte dělat s tužkou 10 minut před obědy. Vyžaduje to jistou dávku zkušeností, co jsou cenové psychologické hranice.

Jak chutná v pražské restauraci Bruxx.

Polední meníčko pod dvě stovky? V Praze už se nahledáte

Obědové meníčko v první polovině června podle analýzy společnosti Sodexo Benefity stálo v průměru 163 korun. To je o 28 korun více než v roce 2020. Od začátku roku cena obědů roste každý měsíc o korunu až dvě. Nejvíce za obědy platí lidé v Praze, a to 190 korun. Naopak nejlevněji, průměrně za 147 korun, se najedí v podnicích v Karlovarském kraji.

Přečíst článek

O kolik jste zatím zdražili?

Zdražujeme postupně, nicméně nejsme schopni aktuálně promítnout do cen všechny zvýšené vstupy od energií, nákladů na suroviny, ani vyšší personální výdaje. Naše podniky jsou založeny na vysoké otáčce zákazníků a každé zdražení musíme s tímto ohledem zvažovat, abychom si nevytloukli hosty ven. Není potřeba moc zdražování obhajovat, vstupy jdou prostě natolik nahoru, že vyšší ceny jsou nezbytností. Zdražovali jsme v několika fázích, ale počítáme, že okolo 13-15 procent jsme výš.

A je toto zvýšení cen definitivní? 

Bohužel všechny indicie ukazují, že inflace se zatím nezastaví a určitě vyšší náklady na energie a suroviny budou dál rizikem, dá se tedy očekávat, že zdražovat budeme.

Kterých položek se to dotkne nejvíc? 

Musel bych jmenovat dlouhý seznam, prakticky kratší by bylo si říct, co se zvedá ze surovin málo, či vůbec. Z potravin nejrychleji rostou procentuálně ceny hovězího masa, oleje, másla, mořské plody. Vyšší ceny se tedy v jídelních lístcích propíšou hlavně u pokrmů s obsahem těchto položek.

Ilustrační foto

Pivo za 70 korun? Možná už po létě, říká restauratér

Aktuálně si gastro provozovatelé nemohou stěžovat na nedostatek hostů. S obavami ale vyhlížejí následující měsíce. Razantní zdražování energií může už na konci léta ukončit činnost některých podniků na malých městech a vesnicích. A na co se mají připravit hosté? Další zdražování obědů a piva je nevyhnutelné. „Původně jsem předpokládal, že hladinka piva z čepu v Praze bude stoupat k úrovni 70 korun pomaleji a dostihne ji až v příštím roce. Může se to ale klidně stát už letos na podzim,“ říká pro Newstream garant projektu Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.

Přečíst článek

Před časem vyšla analýza Edenredu, podle níž začali Češi významně šetřit na obědech. Máte podobnou zkušenost? 

Nemohu zatím říct, že začali u nás šetřit na obědech výrazně, ale takové pondělky mohu už označit za dny, kdy cítíme obecný pokles v počtech a dá předpokládat, že část zákazníků si zřejmě nosí oběd z víkendu.

Jak se promění tuzemská gastronomická scéna v následujících měsících? 

Na to si počkejme do ledna, gastronomie má jistou dávku elasticity se přizpůsobit a nevěřím, že by prošla velkou selekcí, i když hlavně vesnické podniky to budou mít přetěžké, což mě hrozně mrzí, protože vesnické hospody a jejich atmosféru miluju.

A jak se změní návyky českých strávníků? 

Minimálně pro příští roky budou více zvažovat, kdy a kde se najíst a budou zjišťovat stále více, že kvalita podniků je leckdy horší, ale ceny vyšší.

Restaurace Noma v Kodani.

Ani vyhlášené Nomě se nedařilo. Nejlepší restaurace na světě se dostala do milionové ztráty

Ani legendární kodaňské Nomě, nejlepší restauraci na světě, se byznysově moc nevede. Navzdory covidové podpoře dánské vlády se podnik dostal do milionových ztrát, upozornila agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Bistro Topinka v Českém Krumlově

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Jak jsem našla Topinku

Od podzimu píšu pro newstream.cz články o gastronomických trendech. Je to moje parketa, sledovat kde se v gastronomii děje cokoli zajímavého, pozoruhodného, nového, dávat to do souvislostí a posílat prostřednictvím článků dál. Teď už mi to sledování trendů půjde o něco hůř, 1. července otevírám v Českém Krumlově Bistro Topinka. Bylo to velmi spontánní rozhodnutí, o jehož důsledky se tu s vámi teď budu pravidelně dělit v novém reportážním seriálu. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Menza České zemědělské univerzity Praha

Levná vysokoškolská menza? Zapomeňte. Jídlo stojí přes stovku, strávníků ubývá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme