Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V sousedním Sasku je inflace poloviční, přesto Němce tíží drahota

Žitava, Sasko
Newstream/Tereza Zavadilová
Tereza Zavadilová
tzv

Příměr, že je Česko sedmnáctou spolkovou zemí Německa, tedy neplatí v případě inflace. V sousedním Sasku inflace v červnu dosáhla 7,7 procenta a dokonce z květnových osmi procent klesla.

Reklama

Saský deník Sachsische Zeitung citoval kamenecký zemský statistický úřad, že ačkoli inflace ve východní spolkové zemi teď klesla, pro tamní spotřebitele to ještě žádná velká úleva není. Ceny se v meziročním porovnání poprvé snížily prvně od loňského září, přesto zůstává spotřebitelský koš o dost dražší než loni.  

A jaké ceny Sasy tíží? Ceny energií jsou proti loňskému roku vyšší o 36 procent, potravin o 14 procent. 

Naopak patrné jsou už ve spotřebním koši státní zásahy proti drahotě - vláda snížila daň na pohonné hmoty a zavedla slevu na veřejnou dopravu - Němci během léta mohou neomezeně měsíc cestovat regionální dopravou po celé zemi za lístek v ceně devět eur. Obě tyto položky ve spotřebním koši zlevnily. Proti květnu zlevnilo také oblečení a z potravin zelenina, naopak zdažily mléčné produkty a drůbež. 

V celé spolkové zemi inflace v červnu mírně klesla podobně jako v Sasku - na 7,6 procenta. Ifo Institut očekává, že letos bude německá inflace v průměru 6,8 procenta za celý rok. V příštím roce by měla klesnout na 3,3 procenta. Úřad čeká, že v druhém pololetí klesnou ceny surovin. Michael Heise, hlavní ekonom HQ Trust pro Frankfurner Allgemeine Zeitung komentoval, že jde spíše o vydechnutí a ne o zlom v trendu inflace. „Vrcholu inflace bude pravděpodobněji dosaženo v září,” řekl. 

Chudáci východní Němci

Šéf vlivného odborového svazu IG Metall Jörg Hofmann na zasedání podnikové rady v Lipsku uvedl, že extrémně vysoká míra inflace zasáhla zejména východoněmecké pracovníky kvůli jejich nižšímu průměrnému příjmu a delšímu dojíždění.  Zvyšování mezd, prosazované skrze kolektivní vyjednávání, nebude schopné kompenzovat vše. Proto odbory prosazují jednorázovou finanční kompenzaci, mají podporu SPD a kancléře Olafa Scholze. Tento „inflační bonus” by měl být do výše 1500 eur nezdanitelný a lidem by ho podle dosavadních představ měli vyplácet zaměstnavatelé.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Dalibor Martínek: Ať Jurečka přidá na platech. Na inflaci se to nijak neprojeví

Návrh Mariana Jurečky na zvýšení platů některým státním zaměstnancům zdivočel ekonomické komentátory. Ministr po jednání s odbory veřejně navrhl, že by stát měl přidat deset procent na platech třem stům tisícům státních pracovníků. Lidem ze školství, z kultury.

Přečíst článek

Uniper

Ať to stojí, co to stojí? Německá vláda je připravena zachránit Uniper

Německá vláda je podle dnešních slov kancléře Olafa Scholze připravena zachránit Uniper. Tento plynárenský kolos ze země našich západních sousedů se zmítá ve vážných finančních problémech poté, co jej ruský prezident Vladimir Putin v polovině června odstřihl od zhruba 60 procent nasmlouvaných dodávek plynu. Akcie Uniperu ve čtvrtek propadají o skoro dvanáct procent, za poslední měsíc jsou dole o takřka 41 procent.

Přečíst článek

Vše k inflaci čtěte zde 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme