Ani vyhlášené Nomě se nedařilo. Nejlepší restaurace na světě se dostala do milionové ztráty
![Restaurace Noma v Kodani.](https://www.newstream.cz/uploads/article/660x464_fit/w9bxrf8mP201304300225701.jpeg)
Ani legendární kodaňské Nomě, nejlepší restauraci na světě, se byznysově moc nevede. Navzdory covidové podpoře dánské vlády se podnik dostal do milionových ztrát, upozornila agentura Bloomberg.
Podnik, v němž obědové menu s vínem vyjde na 700 dolarů, se v roce 2021 dostal do ztráty 240 tisíc dolarů, v přepočtu kolem pěti milionů korun.
„Za současné situace jsou ekonomické výsledky více než uspokojivé. Očekáváme, že příští rok budou výsledky mnohem lepší,“ uvedlo vedení restaurace v tiskové zprávě.
Naposledy se restaurace dostala do ztráty v roce 2017 kvůli roční rekonstrukci. Uzavírku plánuje restaurace i na tento rok, chce ji využít k expanzi do zahraničí.
Noma posledních pět let vévodí prestižnímu gastronomickému žebříčku The Best 50. Podnik pod vedením šéfkuchaře Reného Redzepiho rovněž získal tři michelinské hvězdy.
Obědové meníčko v první polovině června podle analýzy společnosti Sodexo Benefity stálo v průměru 163 korun. To je o 28 korun více než v roce 2020. Od začátku roku cena obědů roste každý měsíc o korunu až dvě. Nejvíce za obědy platí lidé v Praze, a to 190 korun. Naopak nejlevněji, průměrně za 147 korun, se najedí v podnicích v Karlovarském kraji.
Polední meníčko pod dvě stovky? V Praze už se nahledáte
Money
Aktuálně si gastro provozovatelé nemohou stěžovat na nedostatek hostů. S obavami ale vyhlížejí následující měsíce. Razantní zdražování energií může už na konci léta ukončit činnost některých podniků na malých městech a vesnicích. A na co se mají připravit hosté? Další zdražování obědů a piva je nevyhnutelné. „Původně jsem předpokládal, že hladinka piva z čepu v Praze bude stoupat k úrovni 70 korun pomaleji a dostihne ji až v příštím roce. Může se to ale klidně stát už letos na podzim,“ říká pro Newstream garant projektu Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.
Pivo za 70 korun? Možná už po létě, říká restauratér
Enjoy
Dubaj se dočkala, jedenáct tamních restaurací získalo prestižní gastronomické ocenění – Michelinskou hvězdu, upozornila agentura Bloomberg.
Konečně. Michelin udělil historicky první hvězdy v Dubaji
Enjoy
Magazín newstream CLUB
Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh.
V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.
Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.
Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí.
K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.