Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pivo za 70 korun? Možná už po létě, říká restauratér

Ilustrační foto
ČTK
Petra Jansová

Aktuálně si gastro provozovatelé nemohou stěžovat na nedostatek hostů. S obavami ale vyhlížejí následující měsíce. Razantní zdražování energií může už na konci léta ukončit činnost některých podniků na malých městech a vesnicích. A na co se mají připravit hosté? Další zdražování obědů a piva je nevyhnutelné. „Původně jsem předpokládal, že hladinka piva z čepu v Praze bude stoupat k úrovni 70 korun pomaleji a dostihne ji až v příštím roce. Může se to ale klidně stát už letos na podzim,“ říká pro Newstream garant projektu Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.

Reklama

Jak dopadá razantní nárůst inflace na pohostinství?

V tuto chvíli zásadně. Celkové náklady rostou v gastru v rozmezí 20 až 30 procent. Zdražují všechny klíčové položky: suroviny, energie i mzdové náklady. Růst nákladů přitom nejde zcela promítnout do cen pro zákazníky. Profit gastroprovozů je tak pod velkým tlakem.

Lidé se do restaurací vracejí. Jakou čekáte sezónu? 

Ano, zákazníci se do gastra vrátili. Sezóna je dobrá. Nicméně u všech provozovatelů panuje obava, co nastane na podzim. Ať u ž v případě příchodu další pandemické vlny nebo, a to hlavně v souvislosti s dalším růstem cen energií. Lze také očekávat, že spotřebitelé budou mít méně disponibilních prostředků. Je možné, že to vše se může dotknout některých podniků, zejména těch na menších městech a vesnicích, které budou muset skončit.

nákupy, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Snížení DPH na potraviny je zrádné. Mohlo by inflaci jen přiživit

Fialova vláda čelí tlaku potravinářů a svazu obchodu, aby snížila DPH na potraviny. Zatím tlaku odolává, což je správné. Snížení DPH na potraviny by v jeho nutně přechodné podobě totiž mohlo spotřebitele poškodit. A nejvíce by v takovém případě poškodilo spotřebitele z řad nejchudších domácností. Pro ně totiž potraviny představují relativně vyšší část celkového domácího rozpočtu než pro bohatší domácnosti.

Přečíst článek

O kolik již restaurace zdražily?

V Praze a větších městech se meziroční nárůst cen přehoupl přes 20 procent. V menších městech a na vesnicích se zdražovalo o 10 až 15 procent. Přičemž nejvíce zdražily obědy, na kterých už před covidem měli provozovatelé nejnižší marže. Gastropodnikatelé pochopili, že levné obědy nelze prakticky udržet. V některých regionech tak ceny obědových meníček poskočily až o 50 procent. Stále ale platí, že máme nejlevnější obědy v Evropě.

Jak razantní zdržování můžeme ještě očekávat?

Osobně očekávám zejména další zdražování piva. Původně jsem předpokládal, že hladinka v Praze se k hranici 70 korun vyšplhá až na v příštím roce, může se ale stát, že to bude už na konci podzimu. A nadále porostou i ceny obědů. To jsou dvě klíčové kategorie, u kterých si budou muset hosté připlatit nejvíc.

Analýza: Takhle vypadá opravdová inflace. Ze situace v Turecku by Češi páchali sebevraždy

Inflace 70 procent je podle Turků jen papírová. Ve skutečnosti je nárůst cen podle místních daleko rychlejší, což se týká zejména cen pohonných hmot a nájmů. Ty jen za poslední rok vystřelily na troj- i čtyřnásobek. Pro srovnání: v Česku benzin a nafta podražily „jen“ o necelou polovinu, nájmy se na mnoha místech dokonce snížily kvůli pandemii. A co je horší: problémy se začínají podepisovat na turistickém ruchu, který je pro Turecko významným zdrojem příjmů. 

Přečíst článek

Čekají gastro krušné měsíce?

Jak jsem naznačil, do podzimu bude dobře, a to i ve městech, přestože hodně lidí odjede během léta na dovolené. Poptávka je nyní silná. Nadále bude záležet na situaci, a to nejenom u hostů, ale i firem. Pokud například nebudou opět zakázány vánoční večírky, jako tomu bylo v uplynulých pandemických letech, bude to dobré. Zkrátka jakékoliv omezení provozu by s sebou neslo dramatické následky.

Tomáš Prouza: Zemědělské suroviny jsou nejdražší v historii

Do současných cen potravin v obchodech se propsalo masivní zdražování zemědělských surovin. Vysoká cena je podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy často způsobena spíše panikou než nedostatkem surovin. Někteří velkozemědělci podle něho současnou situaci využívají a prodávají staré zásoby za nové ceny.

Přečíst článek

Česká národní banka, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Zchudněte, neutrácejte! Zní šílený vzkaz od ČNB

Miroslav Singer, bývalý guvernér České národní banky, mi asi před měsícem při rozhovoru řekl, že se růstem cen musíme protrápit, a že každý něco ztratí. Že se s tím nedá nic dělat. Současný guvernér národní banky Jiří Rusnok mluvil při rozhovoru v únoru v podobném duchu. Inflace každého z nás připraví o peníze. A do třetice, podobně nyní mluvil i Tomáš Nidetzký, současný viceguvernér, a ještě nedávno jeden z aspirantů na guvernérskou pozici. Tu mu vyfoukl Aleš Michl.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sushi

Čechům zavírají pivnice, Japoncům zase milované sushi bary. Efekt zdražování je nemilosrdný

Přečíst článek
Radim Jančura: Rakušané nesmyslně zvedají ceny. V našem hotelu je pivo za dvě eura

Jančura: V našich hotelech v Rakousku si Češi sami čepují a platí bez obsluhy. A já jim věřím

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme