Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

La dolce vita. Prodeje šampaňského v době inflace a krize lámaly rekordy

Moët Hennessy (ilustrační foto)
Financial Times / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Za loňský rok se ve světě prodalo 326 milionů lahví francouzského šampaňského za rekordních více než šest miliard eur (přes 143 miliard korun). K nárůstu prodejů šumivého vína z oblasti Champagne na severovýchodě Francie přispěl vzestup zájmu ze zahraničí i početnější movitá klientela.

Reklama

Vývoz stále výrazněji převažoval nad prodejem ve Francii. O výsledcích informovala organizace Comité Champagne, napsala o nich agentura AFP.

Největší zájem je v USA 

Vývoz do zahraničí loni představoval 57 procent všech prodejů a podíl nadále stoupá, nejčastější destinací jsou Spojené státy. Před deseti lety se přitom vyváželo jen 45 procent šampaňského.

Moët Hennessy (ilustrační foto)

Luxus se vším všudy. Emirates koupily exkluzivitu na šampaňské Dom Pérignon

Dubajská aerolinka Emirates vypálila rybník konkurenci. Na několik let dopředu si koupila exkluzivní práva na servírování několika nejznámějších značek šampaňského.

Přečíst článek

Obtíže sektoru nezpůsobila ani válka na Ukrajině, protože Rusko patří s několika miliony lahví k malým exportním destinacím, uvádějí autoři zprávy.

Návrat k večírkům a zábavě 

Prodeje v roce 2020 velmi negativně ovlivnila pandemie covidu-19, která stála za propadem prodejů na 244 milionů lahví. Lidé se teď podle Davida Chatillona z Comité Champagne "radují z konce omezení a opět přicházejí na chuť večírkům, společenské zábavě a cestování", což podle něj přirozeně provází i větší poptávka po šampaňském.

Podle jeho kolegy Maxima Toubarta je francouzský trh saturovaný a "nemůže se dále zvětšovat". Lze proto očekávat další rozvoj vývozu šampaňského.

Milovníci šampaňského slaví konec covidu. Moëtu Hennessy docházejí zásoby

Milovníci šampaňského slaví konec covidu. Moëtu Hennessy docházejí zásoby

Úleva z konce dvouleté pandemie covidu a množství omezení přiměla mnohé si více dopřávat. Turisté začali více cestovat, movitější opět utrácejí za luxus a milovníci šampaňského zvýšili spotřebu tak, že docházejí zásoby Moëtu Hennessy i výrobci, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Gastronomická událost roku se blíží. Co všechno budete moci ochutnat na MAKRO CZECH GASTRO FESTU 2

Přečíst článek
pizza

Gastronomickému světu vládnou pevnou rukou tři kuchyně. Proč jsou tak úspěšné?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme