Reklama

Zapomeňte na zdraví. Čeští školáci nejvíc jedí svíčkovou a buchtičky s krémem

Svíčková je nejčastějším jídlem ve školních jídelnách
ČTK
 ČTK

Průzkum mezi školními jídlenami ukázal, že české školní stravování je stále výrazně konzervativní. Nejčastěji děti jedí svíčkovou s knedlíkem, smaženou tresku a řízek. Polívkám vládne vývar s rýží.

Reklama

Nejoblíbenějšími jídly v českých školních jídelnách jsou svíčková omáčka, filet z tresky a smažený řízek. Ze sladkých jídel si žáci a studenti nejčastěji objednávají dukátové buchtičky s vanilkovým krémem a mezi polévkami kraluje zeleninový vývar s rýží. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Primirest, která v Česku zajišťuje stravování žáků a studentů pro téměř 240 mateřských, základních a středních škol.

Nové chutě a potraviny si hledají cestu do standardních menu českých škol a školek jen pomalu. Obědům ve školních jídelnách tak neohroženě vládne klasická kuchyně a tradiční jídla.

„Přesvědčivým vítězem pomyslné dětské hitparády hlavních pokrmů se stala nestárnoucí královna české gastronomie - svíčková na smetaně,“ uvádí Primirest. Druhé místo na žebříčku nejoblíbenějších jídel obsadil smažený filet z tmavé tresky a na třetím místě skončil smažený kuřecí prsní řízek. První pětku pak uzavírá dvojice jídel se sytou omáčkou, a to hamburská pečená kýta a špagety s boloňskou omáčkou.

šilajit, mumio

Biohacking: Šilajit. Zní to jako šarlatánství, ale funguje. Snižuje tuk v krvi a zvyšuje testosteron

Možná jej znáte pod názvem mumio. Je to příbuzný ropy nebo uhlí, vozí se z Nepálu a Ruska a má řadu skoro zázračných účinků. Třeba na plodnost.

Přečíst článek

Omáčky u žáků bodují i v kategorii bezmasých obědů. Pomyslnou zlatou medaili v průzkumu získaly špagety Napolitana s rajčatovou omáčkou, bazalkou a plátky česneku, které následuje koprová omáčka. Stálicí v žebříčku popularity je mezi strávníky i smažený květák.

Doma vládne jednoduchost

Oblíbenost jídel náročnějších na přípravu si Tomáš Cikhart z Primirestu vysvětluje tím, že při domácí přípravě pokrmů dávají Češi přednost jednoduchosti a rychlosti. Klasické omáčky nebo smažená jídla si naproti tomu dopřávají spíše na návštěvách u prarodičů nebo o svátcích. „V pracovní dny si na nich proto rádi pochutnají v závodní restauraci nebo je dětem vyberou ve školní jídelně. Je to pro ně nejjednodušší cesta, jak se k těmto oblíbeným, ale pracnějším jídlům dostat,“ uvedl Cikhart.

Ze sladkých pokrmů jdou u školáků nejvíce na dračku dukátové buchtičky s vanilkovým krémem. S odstupem se za nimi umístily nudle s mákem a krupicová kaše s kakaem a máslem. Oblíbenost buchtiček s vanilkovým krémem se navíc neomezuje jen na nejmladší strávníky. V nedávném průzkumu se ukázalo, že je ze sladkých jídel mají nejraději i dospělí, uvádí Primirest.

Biohacking: Jezte jablka. Obsahují fantastický všelék quercetin

Biohacking: Jezte jablka. Obsahují fantastický všelék quercetin

Začátek roku je tradičně časem předsevzetí. Pokud jste si slíbili, že se budete lépe starat třeba o své tělo, v dalším pokračování seriálu Biohacking se dozvíte, jak využít antiaging molekulu quercetin (kvercetin). Jde o užitečnou látku, která je přítomná v řadě potravin a v řadě studií byly prokázány její antikarcinogenní, protizánětlivé a antivirové účinky.

Přečíst článek

Školáci jsou konzervativní

Podobně jako v případě hlavních jídel jsou čeští školáci konzervativní i při výběru polévek. Nejčastěji si dávají zeleninový vývar s rýží, hrachovou polévku s krutony nebo tradiční hrstkovou polévku. U polévek se ale oblíbenost částečně mění s ohledem na kraj, kde děti žijí, a na věku strávníků. „Pokud bych měl přidat ale stálici, kterou milují děti všech věkových kategoriích, pak je to určitě rajčatová s kapáním,“ doplňuje statistiky pohledem z praxe Cikhart.

Ze svačinek si děti nejčastěji vybírají bílé nebo ovocné jogurtové dezerty. Velké oblibě se těší i obložené housky, celozrnné chleby a rohlíky, ale i domácí termix a sladké tvarohy.

Společnost Primirest je největším poskytovatelem stravování na školách v ČR. Jídlo zajišťuje pro 236 mateřských, základních a středních škol. Měsíčně v nich vydá téměř půl milionu porcí.

Francouzka pije víno

Biohacking: Jak jíst, pít a nestárnout jako Francouzi

Anti-age je buzzword posledních let. Stárnou silné ročníky, takže výzkum o tom, jak zlepšit či dokonce oddálit stárnutí, jede na plné obrátky. V dalších dílech seriálu Biohacking se podíváme na poslední anti-age metody.

Přečíst článek

Japonská polévka - ilustrační foto

Biohacking: Proč je japonská kuchyně tak zdravá? Stojí za tím látka zvaná PQQ

Pyrrochinolinchinon (PQQ) je nepříliš známá, ale přitom důležitá sloučenina, funkcemi podobná vitamínům. Je nezbytná pro správnou funkci buněk a dobré zdraví a tělo ho samo zároveň neumí vyrobit. V současné době se však za vitamín nepovažuje a patří do skupiny růstových faktorů. Získávat jej lze ze stravy, zejména z fermentovaných potravin.

Přečíst článek

Reklama

Související

Maso s chřestem

Biohacking: Aminokyselina threonin je základem imunity. A také zdravých kloubů

Přečíst článek
Krab, mořské plody

Biohacking: Zánět tělo chrání, ale moc ho škodí. Astaxantin pomůže

Přečíst článek
Kurkuma, kurkumin, koření

Biohacking: Kurkuma je těžká váha pro zdraví a proti stárnutí, protože ničí zánět. Zádrhel tam ale je

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme