Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zapomeňte na zdraví. Čeští školáci nejvíc jedí svíčkovou a buchtičky s krémem

Svíčková je nejčastějším jídlem ve školních jídelnách
ČTK
 ČTK

Průzkum mezi školními jídlenami ukázal, že české školní stravování je stále výrazně konzervativní. Nejčastěji děti jedí svíčkovou s knedlíkem, smaženou tresku a řízek. Polívkám vládne vývar s rýží.

Reklama

Nejoblíbenějšími jídly v českých školních jídelnách jsou svíčková omáčka, filet z tresky a smažený řízek. Ze sladkých jídel si žáci a studenti nejčastěji objednávají dukátové buchtičky s vanilkovým krémem a mezi polévkami kraluje zeleninový vývar s rýží. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Primirest, která v Česku zajišťuje stravování žáků a studentů pro téměř 240 mateřských, základních a středních škol.

Nové chutě a potraviny si hledají cestu do standardních menu českých škol a školek jen pomalu. Obědům ve školních jídelnách tak neohroženě vládne klasická kuchyně a tradiční jídla.

„Přesvědčivým vítězem pomyslné dětské hitparády hlavních pokrmů se stala nestárnoucí královna české gastronomie - svíčková na smetaně,“ uvádí Primirest. Druhé místo na žebříčku nejoblíbenějších jídel obsadil smažený filet z tmavé tresky a na třetím místě skončil smažený kuřecí prsní řízek. První pětku pak uzavírá dvojice jídel se sytou omáčkou, a to hamburská pečená kýta a špagety s boloňskou omáčkou.

šilajit, mumio

Biohacking: Šilajit. Zní to jako šarlatánství, ale funguje. Snižuje tuk v krvi a zvyšuje testosteron

Možná jej znáte pod názvem mumio. Je to příbuzný ropy nebo uhlí, vozí se z Nepálu a Ruska a má řadu skoro zázračných účinků. Třeba na plodnost.

Přečíst článek

Omáčky u žáků bodují i v kategorii bezmasých obědů. Pomyslnou zlatou medaili v průzkumu získaly špagety Napolitana s rajčatovou omáčkou, bazalkou a plátky česneku, které následuje koprová omáčka. Stálicí v žebříčku popularity je mezi strávníky i smažený květák.

Doma vládne jednoduchost

Oblíbenost jídel náročnějších na přípravu si Tomáš Cikhart z Primirestu vysvětluje tím, že při domácí přípravě pokrmů dávají Češi přednost jednoduchosti a rychlosti. Klasické omáčky nebo smažená jídla si naproti tomu dopřávají spíše na návštěvách u prarodičů nebo o svátcích. „V pracovní dny si na nich proto rádi pochutnají v závodní restauraci nebo je dětem vyberou ve školní jídelně. Je to pro ně nejjednodušší cesta, jak se k těmto oblíbeným, ale pracnějším jídlům dostat,“ uvedl Cikhart.

Ze sladkých pokrmů jdou u školáků nejvíce na dračku dukátové buchtičky s vanilkovým krémem. S odstupem se za nimi umístily nudle s mákem a krupicová kaše s kakaem a máslem. Oblíbenost buchtiček s vanilkovým krémem se navíc neomezuje jen na nejmladší strávníky. V nedávném průzkumu se ukázalo, že je ze sladkých jídel mají nejraději i dospělí, uvádí Primirest.

Biohacking: Jezte jablka. Obsahují fantastický všelék quercetin

Biohacking: Jezte jablka. Obsahují fantastický všelék quercetin

Začátek roku je tradičně časem předsevzetí. Pokud jste si slíbili, že se budete lépe starat třeba o své tělo, v dalším pokračování seriálu Biohacking se dozvíte, jak využít antiaging molekulu quercetin (kvercetin). Jde o užitečnou látku, která je přítomná v řadě potravin a v řadě studií byly prokázány její antikarcinogenní, protizánětlivé a antivirové účinky.

Přečíst článek

Školáci jsou konzervativní

Podobně jako v případě hlavních jídel jsou čeští školáci konzervativní i při výběru polévek. Nejčastěji si dávají zeleninový vývar s rýží, hrachovou polévku s krutony nebo tradiční hrstkovou polévku. U polévek se ale oblíbenost částečně mění s ohledem na kraj, kde děti žijí, a na věku strávníků. „Pokud bych měl přidat ale stálici, kterou milují děti všech věkových kategoriích, pak je to určitě rajčatová s kapáním,“ doplňuje statistiky pohledem z praxe Cikhart.

Ze svačinek si děti nejčastěji vybírají bílé nebo ovocné jogurtové dezerty. Velké oblibě se těší i obložené housky, celozrnné chleby a rohlíky, ale i domácí termix a sladké tvarohy.

Společnost Primirest je největším poskytovatelem stravování na školách v ČR. Jídlo zajišťuje pro 236 mateřských, základních a středních škol. Měsíčně v nich vydá téměř půl milionu porcí.

Francouzka pije víno

Biohacking: Jak jíst, pít a nestárnout jako Francouzi

Anti-age je buzzword posledních let. Stárnou silné ročníky, takže výzkum o tom, jak zlepšit či dokonce oddálit stárnutí, jede na plné obrátky. V dalších dílech seriálu Biohacking se podíváme na poslední anti-age metody.

Přečíst článek

Japonská polévka - ilustrační foto

Biohacking: Proč je japonská kuchyně tak zdravá? Stojí za tím látka zvaná PQQ

Pyrrochinolinchinon (PQQ) je nepříliš známá, ale přitom důležitá sloučenina, funkcemi podobná vitamínům. Je nezbytná pro správnou funkci buněk a dobré zdraví a tělo ho samo zároveň neumí vyrobit. V současné době se však za vitamín nepovažuje a patří do skupiny růstových faktorů. Získávat jej lze ze stravy, zejména z fermentovaných potravin.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ořechy patří do každého jídla

Biohacking: Zázračné ořechy. Opravdu jsou na nervy, ale umí mnohem víc

Přečíst článek
Brambory, farmář

Biohacking: Obyčejné brambory nejsou strašák. Umí podporovat hubnutí

Přečíst článek
Keto dieta

Biohacking: Ketóza je takový vynucený hladomor. Na hubnutí to ale funguje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme