Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel Maurer: Kuchařská olympiáda? I cukráři mají stejný stres, jako sportovci

Mezinárodní kuchařská olympiáda IKA
IKA
Pavel Maurer

Slovo olympiáda v nás většinou evokuje sportovní klání těch nejlepších rekordmanů na světě v mnoha různých disciplínách. Může být ovšem také olympiáda žákovská, v českém jazyce nebo matematická a podobně. Ale podle slovníku má hlavně dva významy: ve starém Řecku čtyřleté období mezi olympijskými hrami a dnes olympijské hry, popřípadě přeneseně i jiné vrcholné soutěže.

Když si představíte olympiádu gastronomickou, neznamená to hod pánvičkou do dálky, skok flopem přes sporák ani sportovní střelbu na běžící vepřové. Olympiáda kuchařů a cukrářů je stejný boj, stres, výkon a dlouhá příprava jako na každou jinou olympiádu na světě.

Náš Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR letos zaperlil! Před pár dny přivezl několik stříbrných medailí z mezinárodní kuchařské olympiády IKA ze Stuttgartu. Stříbro získaly oba týmy, tedy junioři i senioři. Jen tak pro představu – tým seniorský má jedenáct členů a dva manažery, nejstaršímu je přes padesát (Martin Svatek) a nejmladšímu členu (Vlad Ryasnyy) pětadvacet let.

Pavel Maurer: Proč hruška od českého farmáře chutná líp, než ta z Jižní Afriky

Určitě to znáte. Dovážená, ještě téměř zelená rajčátka balená v plastové vaničce, která na pult supermarketů putovala stovky kilometrů, nemohu konkurovat šťavnatým, voňavým a zralým rajským jablíčkům ze zahrady. Čeští pěstitelé se nyní rozhodli označovat svou produkci společnou ochrannou známku, která má být zárukou kvality a lokálnosti. Nad významem tohoto počinu se zamýšlí gastroinfluencer Pavel Maurer ve svém pravidelném sloupku pro Newstream.

Přečíst článek

Tak jako se sportovci připravují čtyři roky na vrcholnou soutěž – olympijské hry, i kuchaři a cukráři se chystají v podstatě také čtyři roky. Zkoušejí třeba na Světovém poháru v Lucembursku, pravidelně trénují v Národním zemědělském muzeu v Praze a poslední dva měsíce před letošním kláním zkoušeli v Plzni a v Karlových Varech v hotelu Pupp v kuchyni, která byla postavena dispozičně přesně podle plánu na Olympiádu.

Soutěž za statisíce

Olympiáda stojí okolo 800 tisíc korun. Bez partnerů ze sféry gastronomie a zázemí Asociace kuchařů a cukrářů by to pochopitelně nešlo. Soutěží se v konkurenci 24 států z celého světa, s tím, že každý má zcela jiné zázemí.

Pavel Maurer: Týdně sníme jednu plastovou platební kartu

Čelíme invazi nanoplastů. To je holý fakt. Jsou všude, ve vodě, vzduchu, jídle i v životně důležitých orgánech lidí, třeba v mozku. Vědci spočítali, že člověk za týden sní až pět gramů tohoto odpadu. Pro srovnání, přesně tolik váží vaše kreditní karta. Tak tedy dobrou chuť!

Přečíst článek

Samotná soutěž se pak hodnotí ve dvou kategoriích. Technická komise sleduje připravenost týmu, výběr a stav surovin, vnitřní logistiku, používání tepla, zdrojů, ingrediencí, ale i práci s odpadem, týmovost celku, ale třeba hodnotí i zbytečné pohyby navíc. Degustační komise se pak zaměřuje na složení pokrmů, proporce, vyváženost, texturu, samozřejmě i estetiku, design a chuť.

O tom, co se bude na olympiádě vařit, čím se budeme prezentovat, rozhoduje kapitán (Patrik Bečvář), ale na většině věcí se pochopitelně domlouvá se celý týmem. Nelze však nepřiznat, že největší emoce propukají právě při sestavování menu. Souhra a vzájemný souhlas jsou ovšem pro dobrý výsledek nezbytné.

Pavel Maurer: Jedno polité sako na účet podniku? To by bylo vskutku milé

Nehody typu obsluhou potřísněného saka, tak ty se stávají. Nevyhýbají se ani špičkovým restauracím s jinak bezchybným servisem. Podle reakce personálu ale poznáte kvalitu a charakter podniku, píše ve svém pravidelném sloupku pro Newstream gastroinfluencer a novinář Pavel Maurer.

Přečíst článek

Na letošní olympiádě například připravili tyto tři chody v kategorii: Restaurace Národů/110 porcí/6 členů/6 hodin

Předkrm

Terina z candáta, kreveta s humrovou majonézou a pohankou, petrželová sedlina, salát z kadeřávku, topinamburové pyré, krevetová strouhanka

Hlavní chod

Striploin, terina z hovězího jazyka v křenové fáši, pohankový košíček s celerem, brambor s lanýži a liškami, omáčka, brokolice s čirokovým popcornem

Dezert

Mousse s tropickou náplní, kokosový piškot, teplá tartaletka, zmrzlina z tropickým želé, merengue, choux s karamelem a vanilkou 

Jsme pyšní na naše sportovce, zvláště když z olympijských her přivezou nějakou medaili. Nejinak je tomu i u té části veřejnosti, která miluje kulinární svět. Jsou to nejen obrovské zkušenosti pro všechny členy a členky týmu, které přenáší do národní gastronomie. A to nejen v restauracích, kde působí, ale i prostřednictvím workshopů Asociace a školení dalších generací. Je to také možnost porovnávat a učit se s nejlepšími světovými gastronomickými velmocemi. V tom jsou všechny olympiády skvělé!

Další texty Pavla Maurera najdete zde

ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.

Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka

O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.

Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.

Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.

Související

Vánoční šneci: zapomenutá česká tradice, která se vrací na talíře

Vánoční šneci: zapomenutá česká tradice, která se vrací na talíře

Přečíst článek
Doporučujeme