Co je nejluxusnější jídlo na světě? Pátrá po něm Pavel Maurer
Čtvrtkilový steak obalený v jedlém zlatě? Obří modroploutvý tuňák vylovený před vašima očima? Co je vlastně nejluxusnější jídlo? Pátrání po něm podnikl proslulý gurmet, tedy přesněji gastronaut Pavel Maurer.
Jaké je nejluxusnější jídlo? Na takové dotazy s oblibou Jan Werich odpovídal bonmotem: „To je otázka za 64 tisíc dolarů!“
Fakt je, že si okamžitě vybavím spoustu neuvěřitelně drahých jídel, která byla skvělá, ale bohužel, občas přinesla i jistá zklamání. Vždyť to všichni dobře známe. Ve chvíli, kdy zaplatíme za jeden pokrm stejnou sumu jako třeba za kvalitní lyžařské boty, přirozeně očekáváme „performance“. Pokud se nekoná, nebo nám to prostě nechutná, máme okamžitě pocit, že jsme své peníze vyhodili oknem.
Podívejte se na nezvyklá místa, kde se i dobře najíte:
Nejluxusnější jídlo jsem určitě jedl v Barceloně, v New Yorku, v Gironě, v Jižní Francii, v Baskicku, ale také u nás připravené našimi vynikajícími šéfkuchaři. Pro mne je také velký luxus, když mi uvaří má dcera, můj syn nebo moje sestra. Vím totiž stoprocentně, že všechny ingredience jsou v nejvyšší úrovni, ať už jde o bio brambory, kampotský pepř, palestinský za’atar, sůl z Camarque, vlastní domácí jehněčí, med ze zahrady, rybu vylovenou maximálně před 24 hodinami a jemné koření ze všech koutů světa. Ale třeba i čaj z jednadvaceti bylinek osobně sbíraných za východu či západu slunce.
Gastroinfluencer Pavel Maurer za svůj život ochutnal nevídané. Chuťovému dobrodružství se vystavuje často a rád. Na své gastronomické cestě ale došel k důležitému poznání, že v jednoduchých pokrmech je nezapomenutelná krása.
Pavel Maurer: Ochutnal jsem hady, čolky i mořské kreatury. A stejně mi nejvíc chutnají francouzské brambory mého táty
Enjoy
Nebesky chutné
A tak se musíme vždy pořádně zamyslet, co je to vlastně ten luxus v gastronomii? Čtvrtkilový steak obalený v jedlém zlatě? Obří modroploutvý tuňák vylovený před vašima očima? Jídelní stůl pro tucet nadšenců pohupujících se na rameni jeřábu asi 50 metrů nad zemí? Zpívající šéfkuchař? Zážitková skleněná restaurace umístěná v podmořském skleněném tunelu na Maledivách, kde kolem vás plavou ryby nebo snad podnik v nejvyšší budově na světě Burdž Chalífa v Dubaji s celkem průměrnou restaurací, ovšem neuvěřitelným výhledem?
Je to fakt těžké, definovat luxus, když člověka občas potěší rybářská vesnice na malém řeckém ostrůvku, kde židle jsou nepohodlné, klimatizaci zajišťuje průvan a všechna jídla nabíráte jen jedním příborem, ovšem vše je absolutně čerstvé, autentické a nebesky chutné!
Zážitková gastronomie není performance, při níž jídlo hoří, levituje ve vzduchu a obsluha dělá přemety s tácem v ruce. Zážitek je v užití lokálních surovin, jemnosti a vytříbenosti kuchaře a dobrém sommelierovi. A přesně to najdete v pražské restauraci Aromi, která podle gurmeta Petra Maurera „i ze všedního večera udělá nezapomenutelný zážitek“.
Na nejlepší kambalu nemusíte letět do Říma. Stačí dojet tramvají na Mírák
Enjoy
Kde všude gastronaut Pavel Maurer žasl nad kulinářským uměním chefů? A proč si myslí, že pátrání po nejluxusnějším jídle na světě by měl být příběh bez konce? To se dočtete ve zbrusu novém printovém magazínu Newstream CLUB. Byznysově-lifestylový časopis je k dostání u dobrých prodejců i online.
Už příští týden se můžete zase těšit na pravidelný gastronomický sloupek Pavla Maurera, který píše exkluzivně pro newstream.cz.
Newstream CLUB je nový tištěný byznysově-lifestylový magazín.
Newstream vydává první číslo magazínu Newstream CLUB, přinese články z Harvard Business Review
Leaders
ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.
Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka.
O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.
Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.
Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.