Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel Maurer: Jedno polité sako na účet podniku? To by bylo vskutku milé

Pavel Maurer: Jedno polité sako na účet podniku? To by bylo vskutku milé
iStock
Pavel Maurer

Nehody typu obsluhou potřísněného saka, tak ty se stávají. Nevyhýbají se ani špičkovým restauracím s jinak bezchybným servisem. Podle reakce personálu ale poznáte kvalitu a charakter podniku, píše ve svém pravidelném sloupku pro Newstream gastroinfluencer a novinář Pavel Maurer.

Reklama

Nedávno jsem obědval v jedné s těch prestižních restaurací slavného chefa Zdeňka Pohlreicha. Podnik skvělé vaří, má atmosféru a přestože není úplně laciný, je tu neustále plno a rezervace je nutná i několik dnů dopředu. Pokrmy mají vždy šmrnc, ctí tu čerstvé a sezónní suroviny, českou i mezinárodní kuchyni a personál je vycepovaný, chová se profesionálně a nikdy nemusíte dlouho čekat až vás číšník zpozoruje a laskavě dojde k vašemu stolu. Prostě to tu klape!

Zdeněk Pohlreich v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS
video

Zdeněk Pohlreich: Zlevňování v restauracích fakt nečekejte

Neumím si představit, že by restaurace začaly v příštím roce zlevňovat. To uvedl známý šéfkuchař a podnikatel v gastronomii Zdeněk Pohlreich v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS. A to navzdory tomu, že lze očekávat snižování cen potravin. „Suroviny tvoří v našich nákladech maximálně třetinu. A ostatní položky porostou. Restauratéři jsou navíc podnikatelé, tak musí maximalizovat zisk,“ dodal Pohlreich.

Přečíst článek

Chybička se však vloudí a i „mistr tesař se někdy utne“! Shodou nešťastných náhod polila servírka skvělým rybím krémem lehce narůžovělé barvy luxusní tmavé sako decentně vyhlížejícího pána hned vedle mého stolu. Byl to fakt pech, který se může stát opravdu každému. Tuhle zatáčku by nevyrovnal ani zkušený číšník Karel z Menzlova proslulého filmu „Obsluhoval jsem anglického krále“ natočeného podle knihy Bohumila Hrabala.

Šikovná servírka i potřísněný host prostě neměli svůj den. Mimochodem, sako politého pána nebylo na první pohled z běžné konfekce, bylo šité na míru a mohlo stát nejméně třicet tisíc. Nešťastná servírka se pochopitelně velmi omlouvala, snažila se hadříkem očistit teď už ne moc krásné sako a my všichni hosté kolem jsme děkovali Bohu, že jsme neseděli na tom inkriminovaném místě.

Jak hosta odškodnit

Podělil jsem se o tu historku na svém facebookovém profilu a zeptal jsem se sledujících, jak by v takové situaci, která se čas od času stává, měla restaurace reagovat?

To byste nevěřili, kolik jsem se toho dozvěděl…

Přeskočím takové ty očekávané rady, jako že se má podnik omluvit, případně zaplatit postiženému hostu čistírnu. Zda by tohle ovšem někdo dokázal vyčistit, to už se nedozvíme, a já o tom mírně pochybuji.

Často se také v komentářích objevovalo, že restaurace má být pro takovéto případy pojištěna. A zaznívalo i doporučení, aby celá útrata poškozeného hosta šla na účet podniku. To bych po pravdě sám také předpokládal, ale když se mi něco podobného stalo před lety ve Washingtonu D.C., kde mi v poměrně drahé restauraci číšník v lehce podroušeném stavu omylem znečistil kalhoty za pár korun, podnik se omluvil a nabídl zaplacení čistírny. O odpuštětní útraty k mému smutku nepadlo ani slovo.

Jak už to na Facebooku bývá, začaly přibývat i více kreativní zvolání. „Když má postižený pán na tak drahé sako, tak určitě nebude jeho jediné. Tak ať si prostě vezme ze své skříně jiný kousek“. Nebo. „když má tak drahé sako, určitě je džentlmen a vše přehlédne“! Na to reagoval jiný přispěvatel tím, že  „džentlmenů je ale dnes málo“. Jiný se místo materiální škody zajímal o zdraví postiženého hosta tím, že se strachoval, „zda nebyla polévka příliš horká“.

Objevila se také doporučení, že „hosté nemají do takovýchoto podniků chodit v drahém saku“. A tak podobně. Mě osobně pobavil příspěvek jednoho ze sledujících, kterého jsem překřtil na Romantika. Ten doporučil, aby „pán na oplátku servírku také polil rybím krémem a pak ji požádal o ruku...mohli by pak to sako čistit spolu. A déle“.

Lidová tvořivost prostě nemá hranice a to se mi na takových situacích moc líbí. Navíc mám dojem, že ty „hostinské historky“ trochu přitahuji. Každopádně, pokud se vám někdy v budoucnu něco podobného stane, což je pravděpodobnost 50/50, doporučuji klid a nadhled, protože stejně už se nedá nic dělat. Je „pozdě plakat nad rozlitým mlékem“. Určitě však podle reakce restaurace, jak vše vyřeší k vaší (ne)spokojenosti, poznáte kvalitu a charakter podniku.

V Jižní Koreji schválili zákon zakazující konzumaci a prodej psího masa

Pavel Maurer: Konec psího guláše. Jihokorejci schválili přelomový zákon

Dáte si dnes k večeři „smažené artyčokly“ nebo raději „kokršpanělské ptáčky“? Ne, věřte mi, že jako Evropan a též vlastník a milovník několika psů vůbec nechci zlehčovat horkou až trochu bulvární zprávu, která obletěla celou naší planetu. A sice že v Jižní Koreji před pár dny schválili zákon zakazující konzumaci a prodej psího masa, chování a porážení psů pro tyto účely, uzavření „psích restaurací“ atd.

Přečíst článek

Olivový olej

Gastroinfluencer Maurer: Pro olivový olej nechodím do supermarketu, ale k pěstiteli

Není olej jako olej. Ten olivový působí blahodárně na vaše zdraví. Tohle tekuté zlato ale přitahuje také šmelináře. Dejte si pozor, jakou kvalitu kupujete, radí ve svém pravidelném sloupku na newstream.cz gastroinfluencer Pavel Maurer.

Přečíst článek

Saké: vynikající a gastronomicky unikátní nápoj

Pavel Maurer: Saké je vynikající a gastronomicky unikátní nápoj, který má svá pravidla

Před několika lety jsem měl tu čest a zcela unikátní příležitost navštívit a osobně ochutnat v prefektuře Okajama v Japonsku několik „sakevaren“ (výrobny saké) a před několika dny jsem si to malinko zopakoval a opět ochutnal a vyslechl příběh tohoto typického lokálního nápoje tentokrát v prostorách rezidence Japonského velvyslance.

Přečíst článek

Maurer: A stejně mi nejvíc chutnají francouzské brambory mého táty

Pavel Maurer: Ochutnal jsem hady, čolky i mořské kreatury. A stejně mi nejvíc chutnají francouzské brambory mého táty

Gastroinfluencer Pavel Maurer za svůj život ochutnal nevídané. Chuťovému dobrodružství se vystavuje často a rád. Na své gastronomické cestě ale došel k důležitému poznání, že v jednoduchých pokrmech je nezapomenutelná krása.

Přečíst článek

Odbory prodávají Art Deco Imperial Hotel v Praze, chtějí 2,15 miliardy

FOTOGALERIE: Art Deco Imperial Hotel v centru Prahy je na prodej

Odbory nabízí k prodeji Art Deco Imperial Hotel v centru Prahy, za který chtějí minimálně 2,15 miliardy korun, uvedl server HN.cz. Nabídky budou odbory přijímat do 15. dubna.

Přečíst článek

Zdeněk Pohlreich

Pohlreich: Krize nastane, až prázdné podniky nebudou chtít ani Vietnamci

Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky. Jen převlékl kabát. Nově se s ním budou potkávat diváci Novy. Tentokrát ale nebude zachraňovat podniky před krachem, ale vybírat ty nejlepší. O českou gastronomii se neobává, i když jak říká nyní je gastro byznys jako jízda na tygrovi.

Přečíst článek

Další díly seriálu Nejezte blbě s Pavlem Maurerem čtěte zde 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

pizza

Gastronomickému světu vládnou pevnou rukou tři kuchyně. Proč jsou tak úspěšné?

Přečíst článek
Mezinárodní kuchařská olympiáda IKA

Pavel Maurer: Kuchařská olympiáda? I cukráři mají stejný stres, jako sportovci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme