Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Středomořská strava je efektivní a nejjednodušší ze stravovacích diet

Biohacking: Středomořská strava je efektivní a nejjednodušší ze stravovacích diet
iStock
Alžběta Shejbalová

Média jsou plná rad, co a jak bychom měli jíst. Od odborníků i laiků s vlastními zkušenostmi jsme bombardováni návody a svědectvími, jak se lze "uzdravit a zhubnout". Neexistuje však všeobecná shoda, jak má vypadat lidská strava. A tak se každý rozhoduje a intuitivně jedná, jak uzná za vhodné. Existuje ale stravovací styl, který je experty hodnocen jako velmi vhodný pro většinu společnosti - středomořská strava.

Zmíněný stravovací styl je schopný ozdravit většinu lidí, kteří na něj přejdou a zároveň je relativně lehké ho dodržovat. Je jím středomořská strava. Je inspirovaná historickými stravovacími i společenskými zvyklostmi kultur žijících v blízkosti Středozemního moře, včetně obyvatel jižní Itálie, Řecka, Turecka a Španělska.

Biohacking: Jak by měl správně jíst homo sapiens

Je téměř nemožné pro normálního člověka se čistě racionálně rozhodnout, jak se má trvale stravovat, aby bylo zajištěno jeho zdraví a zároveň uspokojeny jeho chutě. Jeden z důvodů je ten, že neexistuje univerzální konsenzus pro to, co vlastně je onou ideální stravou pro homo sapiens tak, jak je to jednoznačné u divoce žijících zvířat dané jejich pudovými preferencemi. U lidské stravy vždy záleží, jakou optikou na stravu nahlížíme.

Přečíst článek

Středomořský způsob stravování klade důraz na zdravé a čerstvé potraviny jako je ovoce a zelenina. Ze zeleniny je to zejména ta listová, košťálová a další druhy neškrobových druhů zeleniny, jako jsou například rajčata a lilek. Dále jsou to ořechy a semínka, luštěniny, celozrnné potraviny, bylinky a koření. Ryby a mořské plody, ideálně ty lovené na volném moři, se doporučují zhruba dvakrát týdně.

Několikrát týdně do jídelníčku zařadíme bílé maso, vejce, sýry a kysané mléčné výrobky. Červené maso je vhodné maximálně jednou týdně. Z nápojů se doporučuje dostatek vody a také čaj a káva, můžeme si dát i sklenku červeného vína jako zdroj polyfenolů, které fungují v těle jako antioxidanty.

ilustrační foto

Biohacking: Chronický stres přetěžuje nadledvinky a ničí hormonální rovnováhu těla

Nadledvinky jsou malý párový orgán, který je, jak jejich název napovídá, umístěný nad ledvinami, respektive přímo na nich. Nadledvinky a jejich funkce jsou poměrně neznámé, ačkoliv jejich stav má zásadní dopady pro každodenní život. Produkují totiž řadu nezbytných hormonů.

Přečíst článek

Velký důraz se klade na každodenní konzumaci olivového oleje, přednostně toho extra panenského. Olivový olej se skládá především z mononenasycených mastných kyselin (MUFA), z nichž nejdůležitější je kyselina olejová. Tyto mastné kyseliny jsou schopné vylepšovat markery cholesterolu, jak celkového, tak jeho jednotlivé druhy: HDL, LDL a triglyceridy. Podle výzkumů už dvě lžíce denně mohou snížit riziko srdečně-cévních onemocnění. Kvalitní olivový olej má také daleko vyšší podíl fytochemikálií než jiné druhy konzumních olejů. Jsou to zejména různé druhy fenolů, které mají schopnost snižovat zánět a působit proti volným radikálům.

Podle výzkumů středomořská strava spolu s fyzicky aktivnějším životním stylem a nekouřením může předejít více než 80 procentům srdečních onemocnění, 70 procentům mozkových příhod a 90 procentům cukrovky 2. typu. Studie ukázaly také významný protektivní vliv středomořské stravy také před vznikem rakoviny. Je to zejména díky vyváženému poměru omega-6 a omega-3 esenciálních mastných kyselin, značného množství vlákniny, a také antioxidantů obsažených v ovoci, zelenině, olivovém oleji a víně. Chrání tak DNA před poškozením, zastavuje buněčné mutace, snižuje zánět a zpomaluje růst nádorů.

jodové tablety

Biohacking: Potíže se štítnou žlázou může napravit správný režim

Štítná žláza je malá žláza ve tvaru motýla, která se nachází ve spodní části krku. Je zodpovědná za správné fungování celé řady životně důležitých procesů: metabolismus, regulaci a produkci řady hormonů nezbytných například k trávení a reprodukci. Dvěma nejdůležitějšími jsou hormony štítné žlázy T3 (trijodtyronin) a T4 (tyroxin). Jejich hlavní funkcí je přeměna kyslíku a kalorií na energii. Tato energie je klíčová pro zdravý mozek a optimální kognitivní funkce a subjektivně hodnocenou dobrou náladu, vyrovnanou hladinu energie, regulaci tělesné teploty, pocit hladu a mnoho dalšího.

Přečíst článek

Středomořský styl stravování může být strategií při hubnutí, kdy samozřejmě také záleží na množství konzumovaného jídla a následných přijatých kaloriích. Výhodou této stravy je možnost přizpůsobit si jídelníček pro naše potřeby a chutě a stále přitom jíst kvalitní potraviny, které nás zasytí. Množství vlákniny a mikroživin v potravinách v rámci středomořské stravy umožní správné signalizování hormonů hladu a nasycení a lze tak předejít přejídání. Tím také kontroluje hladinu krevního cukru, což má za následek prevenci či přímo i léčbu diabetu 2. typu.

Dalším mechanismem ochrany před cukrovkou je nízký obsah nezdravých tuků a téměř absence rafinovaného cukru. Sacharidy jsou ve středomořské stravě zastoupené tak, jak uznáme za vhodné. Pokud bychom chtěli právě kvůli obavám z cukrovky či z preferenčních důvodů sacharidy snížit, na středomořské stravě to lze. Místo těstovin a pečiva přidáme na zdravých tucích v oleji, ořeších a semínkách a nízkosacharidové zelenině.

Tento styl stravování také výborně působí proti vzniku kognitivních problémů spojených s věkem, jako jsou Alzheimerova či Parkinsonova choroba a stařecká demence. Výzkumy potvrdily, že pacienti s těmito chorobami stravující se podle podobných principů jako má středomořská strava, měli méně beta amyloid plaku, což je v současné medicíně hlavní indikátor Alzheimerovy choroby.
 

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Biohacking: Chcete ostřejší mysl? Běhejte, jezte ryby a dobře spěte

Přečíst článek

Biohacking: Fermentované potraviny a kořenová zelenina posilují obranyschopnost

Přečíst článek
Přítel nebo záškodník? Otestujete na sobě, co dělá lepek s vaším tělem

Biohacking: Přítel nebo záškodník? Otestujete na sobě, co dělá lepek s vaším tělem

Přečíst článek
Doporučujeme