Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Potíže se štítnou žlázou může napravit správný režim

jodové tablety
shutterstock
Alžběta Shejbalová

Štítná žláza je malá žláza ve tvaru motýla, která se nachází ve spodní části krku. Je zodpovědná za správné fungování celé řady životně důležitých procesů: metabolismus, regulaci a produkci řady hormonů nezbytných například k trávení a reprodukci. Dvěma nejdůležitějšími jsou hormony štítné žlázy T3 (trijodtyronin) a T4 (tyroxin). Jejich hlavní funkcí je přeměna kyslíku a kalorií na energii. Tato energie je klíčová pro zdravý mozek a optimální kognitivní funkce a subjektivně hodnocenou dobrou náladu, vyrovnanou hladinu energie, regulaci tělesné teploty, pocit hladu a mnoho dalšího.

Reklama

Odhaduje se, že nějakým typem poruchy štítné žlázy trpí zhruba pět procent populace. Tyto poruchy se dělí na častější nedostatečnost funkce štítné žlázy (hypotyreózy) a zvýšenou funkci štítné žlázy (hypertyreóza). Bez krevních testů si často ani nespojíme nejběžnější symptomy, jako je únava a přibývání na váze, s klinickým problémem štítné žlázy.

Způsobit problémy v každodenním životě ale může i subklinické oslabení štítné žlázy, čili stav, který se nemusí ještě naplno ukázat v krevních testech. Příčinami problémů se štítnou žlázou bývají autoimunitní choroby Hashimoto a Graves, ale také zvýšený stres, genetické faktory, vystavení toxinům a nedostatek živin jako je jód, selen, zinek a některé aminokyseliny. Biohackeři si také dávají do souvislosti nemoci štítné žlázy a stav střev, často manifestovaný jako syndrom propustného střeva.

Nemoc žen

Hypotyreóza je zdaleka nejčastějším typem onemocnění štítné žlázy. Většina lidí s hypotyreózou jsou ženy v reprodukčním nebo středním věku. Většina žen je diagnostikována ve věku mezi 30 a 50 lety. Nejběžnějšími příznaky jsou přibývání na váze, náladovost a úzkosti, problémy se soustředěním, častý pocit chladu a suchá kůže a vlasy. K nim dochází v důsledku toho, že štítná žláza neprodukuje dostatečné množství jednoho nebo obou hormonů štítné žlázy T3 a T4 nebo v situaci zvýšeného hormonu stimulujícího štítnou žlázu (TSH).

Hypertyreóza naopak nastává, když má tělo příliš mnoho hormonů štítné žlázy. Příznaky bývá nervozita, úzkost, zvýšené pocení, nespavost a nevysvětlitelné hubnutí.

S léčbou pomůže režim

Předcházet problémům se štítnou žlázou či zapřítomnosti léků podpořit již vzniklou nemoc lze režimovými opatřeními, primární strategií by vždy měla být strava. Většina případů hypotyreózy na světě je způsobena nedostatkem jódu. Je klíčovým minerálem pro produkci a uvolňování hormonů štítné žlázy.

Nejbohatšími zdroji jódu jsou mořské řasy, dále pak na volném moři lovené ryby a mléčné výrobky. Pro dostatek selenu v organismu se doporučuje sníst jeden para ořech denně, kterým dodáme doporučenou denní dávku. Dalšími zdroji jsou ryby či špenát. Zinek doplníme mořskými plody a semínky. Aminokyseliny jsou přítomné v dostatečném množství ve zdravých potravinách s vyšším obsahem bílkovin, jako je kvalitní maso, luštěniny, ořechy a semena.

pampeliška silně pomáhá čistit játra

Biohacking: Znakem špatných jater je únava

Játra jsou orgánem často trpícím současným moderním životním stylem. Stav jater může značně ovlivnit celkové zdraví organismu i kvalitu života. Jsou největším vnitřním orgánem v těle a  jsou primárním detoxikačním orgánem. Nedetoxikují pouze zřejmé škodlivé látky z vnějšího prostředí, ale také metabolity vnitřních procesů jako je trávení, dýchání, opravy tkání a orgánů, a podobně.

Přečíst článek

V případě stravy je dále důležité se zaměřit na snížení toxinů v jídle. Omezit či ideálně úplně vynechat potraviny obsahující syntetické ingredience známé svými negativními dopady na zdraví, jako jsou průmyslově zpracované potraviny: uzeniny, polotovary, hydrogenované oleje a výrobky s přidaným cukrem a chemickými aditivy. Podpořit snížení zánětu v těle může mít také pozitivní dopady na celkové zdraví a také přímo na zdraví štítné žlázy.

Z doplňků stravy lze doporučit konzumaci omega 3 mastných kyselin, probiotik či trávící enzymy- podporují funkci a hojení střev. Jako doplněk stravy lze konzumovat i zmíněný jód, je však třeba opatrnosti, neboť štítná žláza citlivě reaguje na nedostatek, ale i na přemíru jódu v organismu. Proti stresu lze úspěšně bojovat adaptogenními bylinami, jako jsou ženšen, ašvaganda, rodiola či tulsi. Na stres reagují endokrinní žlázy jako je právě štítná žláza opravdu negativně. Jemný pohyb, meditace, dostatek spánku a kvalitního odpočinku může udělat své právě i pro zdraví našich orgánů jako je štítná žláza.


 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Biohacking: Přibýváte bezdůvodně na váze? Možná máte v těle málo jódu

Přečíst článek
ilustrační foto

Biohacking: Slinivku si lze efektivně chránit zdravějším životním stylem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme