Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Chronický stres přetěžuje nadledvinky a ničí hormonální rovnováhu těla

ilustrační foto
profimedia.cz
Alžběta Shejbalová

Nadledvinky jsou malý párový orgán, který je, jak jejich název napovídá, umístěný nad ledvinami, respektive přímo na nich. Nadledvinky a jejich funkce jsou poměrně neznámé, ačkoliv jejich stav má zásadní dopady pro každodenní život. Produkují totiž řadu nezbytných hormonů.

Reklama

Je to například hormon aldosteron, který je zodpovědný za elektrolytickou rovnováhu v těle. To mimo jiné znamená regulaci soli v těle, což má dopady na celkový stav organismu, jako hydrataci orgánů a tkání či hladinu krevního tlaku. Aldosteron patří do skupiny steroidních hormonů, kam také patří androgeny, které jsou také v malém množství nadledvinkami produkované.

Androgeny jsou dále přeměňovány na ženský pohlavní hormon estrogen či mužský testosteron, který potřebují obě pohlaví, ženy ale v daleko menším množství. V době menopauzy, kdy vaječníky přestanou produkovat estrogen, organismus spoléhá na malé množství estrogenu vytvářeného právě nadledvinkami.

spermie

Biohacking: Pro zvýšení plodnosti lze zhubnout, více cvičit a jíst "bio"

Mít děti bylo po většinu existence lidstva něco automatického, nad čím nebylo třeba nijak přemýšlet. Existovaly samozřejmě „babské rady“, jak nabudit tu či onu funkci ženských či mužských rozmnožovacích orgánů, ale potřeba sofistikované podpory v této oblasti vznikla teprve až poměrně nedávno. Je to například kvůli komplexním strategiím antikoncepce od 60. let minulého století a  jejich dopadům na odsouvání mateřství na pozdější dobu. Dále vliv zhoršeného životního prostředí ve formě přítomnosti rozličných toxinů a syntetických chemických látek a silný vliv životního stylu jako zvýšeného stresu, snížení kvality stravy a celkově zdravotního stavu jedinců hraje významnou roli při kvalitě rozmnožovací funkce.

Přečíst článek

Druhou skupinou hormonů produkovanou nadledvinkami jsou katecholaminy. Tělo uvolňuje katecholaminy do krve v reakci na fyzický nebo emocionální stres. Nadledvinky vyrábějí katecholaminy adrenalin a noradrenalin, které zvyšují tepovou frekvenci a sílu srdečních stahů, mají vliv na krevní tlak, zvyšují průtok krve do svalů a mozku a v akutní situaci mění metabolismus krevního cukru.

V rámci biohackingu se zaměřujeme na nadledvinky zejména kvůli jejich aktivní roli v situaci chronického stresu. Jsou totiž zodpovědné za tvorbu stresového hormonu kortizolu. Odborníci se domnívají, že plná škála rolí kortizolu ještě není známa, ale nyní odhadují, že kortizol v organismu má více než sto funkcí. K těm nejvýznamnějším se řadí podpora stresových reakcí organismu, regulace hladiny cukru v krvi, pomoc při přeměně živin z potravy na využitelnou energii a regulace imunitního systému.

Uzeniny

Biohacking: Jak si udělat funkční ledvinovou očistu

Poškodit ledviny umí nezdravý životní styl - včetně stravy s vysokým podílem uzenin a průmyslově zpracovaných jídel. Škodí jim také cukrovka a vysoký krevní tlak.

Přečíst článek

Častý stres má za následek chronicky zvýšenou hladinu kortizolu a ta má vliv na vznik řady onemocnění a problémů. Jednou z prvních jsou problémy se spánkem a to zejména probouzení se k ránu, okolo třetí či čtvrté hodiny. To je doba, kdy se tělo připravuje na nový den a pokud jsou nadledvinky zvyklé na trvale zvýšenou hladinu kortizolu, toto množství produkované nad ránem nás může budit.

Kortizol ovlivňuje imunitní systém často i tak, že podporuje tvorbu zánětu. Ten je standardně nezbytný jako signalizátor pro bílé krvinky, kde je třeba posílit obranu a boj proti nemoci. V případě vysokého kortizolu se ale zánět může stát signálem falešným či přehnaným.

Z chronického zánětu vzniká řada nemocí jako je rakovina, srdeční onemocnění, cukrovka 2. typu, Alzheimerova choroba a řada autoimunitních onemocnění. Tím, že vyšší hladina kortizolu zvyšuje i krevní hladinu cukru, tím se dále zvyšuje pravděpodobnost onemocnění cukrovkou 2. typu či Alzheimerovou nemocí, kterou odborníci v poslední době označují jako cukrovku 3. typu. Organismus se tedy dostává do začarovaného kruhu vysokého kortizolu.

ilustrační foto

Biohacking: Slinivku si lze efektivně chránit zdravějším životním stylem

Slinivka břišní neboli pankreas je orgán v břišní dutině, zodpovědný za řadu funkcí. Je to takzvaná podvojná žláza se zároveň vnitřní i vnější sekrecí, stejně jako játra. Vnitřní funkce slinivky spočívá ve vylučování inzulinu a jemu podobných hormonů, které regulují hladinu krevního cukru v krvi. Vnější funkce pak představuje tvorbu trávicích enzymů, které se využívají v tenkém střevě pro trávení stravy.

Přečíst článek

Chronický stres ale může vést také k takzvanému syndromu únavy nadledvinek či adrenální únavě.  Tento syndrom znamená sníženou funkci nadledvinek z důvodu jejich přepracování kvůli neustálé produkci kortizolu. To je problém, protože nadledvinky pak nejsou schopné produkovat v dostatečné míře všechny nezbytné hormony. Příznaky bývají zejména nadměrná únava, problémy se spánkem, vypadávání vlasů, náladovost a deprese či přehnané chutě střídavě na sladké a slané.

Eliminovat stres jako řešení jmenovaných problémů není většinou jednoduché. Snížit ho můžeme opatřeními životního stylu, jako přidat fyzický pohyb, meditovat či začít s koníčkem, který nás přivede na jiné myšlenky. Biohackeři jako jednu z prvních strategií pro zdraví nadledvinek doporučují přestat pít kávu a jiné nápoje s kofeinem a do jídelníčku zařadit potraviny, které nadledvinky podporují, jako jsou košťálová zelenina, kysané potraviny, ořechy a semena a mořské řasy. Z doplňků stravy jsou vhodné zejména adaptogeny jako ašvaganda, schizandra, rodiola a tulsi.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jak vypadat co nejlépe? Poradí vědci

Biohacking: Zdravě žijící lidé jsou krásnější. Má to vědecké důvody

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme