Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Přírodní viagra? Citrulin pomáhá snížit tlak a řeší problémy s erekcí

Pro cyklisty je důležitá aminokyselina citrulin.
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Citrulin je s trochou nadsázky řečeno „mužská aminokyselina“. Při správném využívání snižuje krevní tlak, pomáhá ale také s problémy s erekcí a zvyšuje energii. Podle studií je například ideální pro táty-cyklisty.

Reklama

Citrulin je aminokyselina, která je spojována s řadou zdravotních výhod. Je to aminokyselina neesenciální, tělo si jí umí vyrobit a také asimilovat ze stravy. Citrulin je nedílnou součástí močovinového cyklu, což je biochemický proces, který pomáhá vylučovat amoniak z těla močí. Ten vzniká ve větším množství jako vedlejší produkt v případě stravy s přehnaně zastoupenými bílkovinami. Amoniak je pro tělo toxický, zejména pro mozek, a tělo tak dělá maximum pro jeho co nejrychlejší eliminaci.

Japonci se dožívají vyššího věku

Biohacking: Co stojí za tajemstvím dlouhověkosti Japonců? Aminokyselina serin

Serin je považován za neesenciální aminokyselinu, protože tělo si ji umí vyrobit. Jako u většiny neesenciálních aminokyselin to ale nestačí pro zachování plného zdraví, je třeba ho přijmout také ze stravy. Dostatečné množství serinu je klíčové pro správné fungování mozku.

Přečíst článek

Citrulin se přeměňuje na další aminokyselinu arginin, který se používá k produkci oxidu dusnatého, důležité sloučeniny, která pomáhá podporovat lepší krevní oběh uvolněním cév. Ve svých účincích si jsou tyto dvě aminokyseliny podobné, avšak výzkum ukazuje, že citrulin je možná trochu překvapivě lépe vstřebatelný a účinněji zvyšuje hladinu argininu i oxidu dusnatého v organismu. Citrulin je díky své schopnosti zlepšovat průtok krve jednou z nejoblíbenějších přírodních alternativ doplňků stravy při erektilní dysfunkci. Studie provedená v roce 2011 na univerzitě ve Foggii v Itálii zjistila, že tato aminokyselina dokázala zlepšit několik příznaků erektilní dysfunkce již po jednom měsíci.

Chcete žít déle a kvalitněji? Sledujte seriál Biohacking o zdravém životním stylu

Několik slibných studií zjistilo úzkou souvislost mezi citrulinem a hladinou krevního tlaku. Právě oxid dusnatý může pomoci snížit tlak a srdeční tep. Ukázalo se, že pomáhá zlepšovat funkci buněk, které vystýlají cévy, a podporuje efekt oxidu dusnatého. Jedna studie z Japonska ukázala, že užívání doplňku stravy s citrulinem zlepšilo dysfunkci žilní vystýlky a snížilo oxidaci lipoproteinů, která může vést ke vzniku aterosklerózy a následných srdečních problémů. Další studie publikovaná v časopise European Journal of Applied Physiology ukázala, že užívání této aminokyseliny snížilo systolický tlak o 6 procent a diastolický krevní tlak 14 procent.

Maso s chřestem

Biohacking: Aminokyselina threonin je základem imunity. A také zdravých kloubů

V seriálu Biohacking pokračujeme v představování klíčových aminokyselin, které jsou základní stavební látkou lidského těla. Threonin zajišťuje celou řadu důležitých funkcí, zejména imunitního systému, ale také zdravého fungování jater, kloubů či kůže.

Přečíst článek

Ideální pro cyklisty

Studie ukazují, že tato důležitá sloučenina stimuluje syntézu svalových bílkovin a hraje ústřední roli při udržování rovnovážného stavu proteinů k tvorbě optimálního množství a kvality svalstva. Jedna studie ze španělské Mallorky dokonce prokázala, že užívání citrulin malátu může zlepšit využití aminokyselin s rozvětveným řetězcem (BCAA) během cvičení. Tím se zvýší hladina lidského růstového hormonu, což je hormon, který zlepšuje fyzickou kapacitu a svalovou sílu. Citrulin může pomoci zlepšit využití kyslíku ve svalech, což zvyšuje vytrvalost a výkon při tréninku. Například studie v časopise Journal of the International Society of Sports Medicine zjistila, že užívání doplňku stravy s citrulinem zlepšilo fyzickou výkonnost cyklistů, a dokonce zlepšilo pocit únavy a soustředění bezprostředně po cvičení.

Nejbohatšími zdroji citrulinu je řada přirozených potravin jako různé druhy melounů, okurka, dýně, cukety, cibule, česnek a ořechy. Citrulin tělo také tvoří z dalších aminokyselin – argininu a ornitinu. Nejvhodnější, ostatně jako v případě každého mikro- a makronutrientu, je získat citrulin ze stravy v podobě přirozených potravin. Například z melounu spolu s citrulinem získáme další prospěšné látky jako vitamíny, minerály a fytochemikálie, z nichž některé nejsou ani dodnes dostatečně prostudované vědou. V rámci přirozené mřížky v potravině nás také nečekají vedlejší účinky jejich jednotlivých komponentů.

Hovězí maso je zdrojem aminokyselin

Biohacking: Problémům s prostatou pomáhá předcházet aminokyselina alanin

Aminokyselinu alanin si tělo dokáže vyrábět samo. Primární funkcí alaninu je tvorba bílkovin v organismu. Je jednou z nejvíce zastoupených aminokyselin v potravinách a u zdravého člověka se vyskytuje v krevním oběhu ve vysokém množství. A pokud jej potřebujete získat, zvolte hovězí nebo drůbeží maso.

Přečíst článek

Lepší než energydrink

Tělo citrulin dobře snáší také jako doplněk stravy, a to zejména v případě nemocí, kde může zásadně pomoci, jako při zmiňovaném vysokém krevním tlaku či erektilní dysfunkci. Pokud ale na tyto nemoci berete léky, je třeba konzultace s lékařem, pokud o suplementaci citrulinem uvažujete. Běžně jsou k dispozici doplňky se samotným citrulinem a také citrulinem malátem. Malát je sůl kyseliny jablečné, která je prospěšná v organismu pro navýšení energie při fyzickém výkonu a také v případě chronické únavy při únavovém syndromu či fibromyalgie. Prášek citrulinu byl obecně studován v dávkách tři až pět gramů denně.

Dávkování citrulin malátu bývá o něco vyšší, přičemž pro dosažení maximálních výsledků se dávka pohybuje od šesti do osmi gramů denně. Dávkování citrulinu pro erektilní dysfunkci může být o něco nižší, přičemž dávky se pohybují mezi 1,5 až třemi gramy denně. Ve většině případů je tato aminokyselina bezpečná, účinná a spojená s velmi malým množstvím vedlejších účinků. Jedna francouzská studie ukázala, že užívání i vysokých dávek až 15 gramů denně bylo bezpečné a účastníci ho dobře snášeli.

Kulturista

Biohacking: Kulturisté ho vyzkoušeli první. Glutamin ale potřebuje každý, hlavně pro zdravá střeva

Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin. Pomáhají tělu vytvářet svaly, iniciovat chemické procesy, transportovat živiny a předcházet nemocem. Tělo si vyrobí jen 11 z těch, co potřebuje. Zbylé aminokyseliny je potřeba dodat tělu prostřednictvím stravy nebo doplňků.

Přečíst článek

Zelený čaj - ilustrační foto

Biohacking: L-theanin uklidňuje a pomáhá proti stresu

L-theanin, nebo také zkráceně theanin je specifický druh aminokyseliny. Netvoří v lidském organismu bílkoviny ani enzymy a ačkoliv není tedy zásadní pro udržení života a ze stravy ho tělo nevyžaduje, má řadu benefitů, které může tělu nabídnout. Většina lidí nezískává mnoho theaninu ze stravy, protože není k dispozici v mnoha běžně konzumovaných potravinách. Nejbohatšími zdroji l-theaninu ve stravě jsou zelený, černý a bílý čaj.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hovězí maso je zdrojem aminokyselin

Biohacking: Problémům s prostatou pomáhá předcházet aminokyselina alanin

Přečíst článek
Japonci se dožívají vyššího věku

Biohacking: Co stojí za tajemstvím dlouhověkosti Japonců? Aminokyselina serin

Přečíst článek
O srdce se musíme starat

Biohacking: Problémy se srdcem zabijí nejvíc lidí. Jak tomu předcházet

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme