Reklama

Biohacking: Problémům s prostatou pomáhá předcházet aminokyselina alanin

Hovězí maso je zdrojem aminokyselin
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Aminokyselinu alanin si tělo dokáže vyrábět samo. Primární funkcí alaninu je tvorba bílkovin v organismu. Je jednou z nejvíce zastoupených aminokyselin v potravinách a u zdravého člověka se vyskytuje v krevním oběhu ve vysokém množství. A pokud jej potřebujete získat, zvolte hovězí nebo drůbeží maso.

Reklama

Další důležitou rolí alaninu je přítomnost při přeměně glukózy na energii. Je totiž součástí glukózo-alaninovém cyklu, který probíhá mezi tkáněmi a játry. Proto se alanin jako doplněk může použít ke kontrole hladiny cukru v krvi u lidí s cukrovkou, protože pomáhá tělu využívat glukózu a zabraňuje stavu nízké hladině cukru v krvi - takzvané hypoglykémii. Játra alanin vstřebávají a přeměňují na pyruvát, který je mezičlánkem v biochemickém procesu zvaný Krebsův cyklus, z něhož jako finální produkt vzniká jednotka energie pro každou buňku v těle, adenosintrifosfát ATP. 

Alanin hraje roli v procesu spotřeby glukózy a využití k výrobě energie ve svalech, a to i v období půstu či v případě přísné diety, kdy může docházet k odbourávání svalových bílkovin. To znamená, že konzumace dostatečného množství této aminokyseliny může pomoci zastavit úbytek svalové hmoty. Játra jsou schopna alanin přeměnit na glukózu podle potřeby jako palivo pro svaly i přímo během cvičení, a můžou tak podporovat fyzickou výkonnost a regeneraci.

Japonci se dožívají vyššího věku

Biohacking: Co stojí za tajemstvím dlouhověkosti Japonců? Aminokyselina serin

Serin je považován za neesenciální aminokyselinu, protože tělo si ji umí vyrobit. Jako u většiny neesenciálních aminokyselin to ale nestačí pro zachování plného zdraví, je třeba ho přijmout také ze stravy. Dostatečné množství serinu je klíčové pro správné fungování mozku.

Přečíst článek

Biohackeři někdy doplňují tuto aminokyselinu, aby poskytli svým svalům palivo a podpořili biosyntézu bílkovin. Může být také užitečná při prevenci únavy a může pomoci podpořit fyzickou kondici u osob náchylných ke kardiovaskulárním onemocněním.

Snižuje cholesterol

Výzkum ukazuje, že tato aminokyselina může mít přirozený účinek na snižování hladiny cholesterolu, zejména pokud se používá v kombinaci s dalšími aminokyselinami, jako jsou arginin a glycin. V některých studiích se ukázalo, že denní dávky alaninu v rozmezí 200 až 600 miligramů denně jsou účinné při snižování hladiny cholesterolu.

Jedním z orgánů s vysokou koncentrací alaninu je prostata. Alanin může pomáhat chránit prostatu před zvětšením a snižovat problémy, jako je bolest při močení, bolest způsobená otokem a příznaky způsobené rakovinou prostaty. Některé studie také zjistily, že poskytuje ochranu před smrtí buněk vyvolanou prozánětlivými cytokiny a zvyšuje tvorbu antioxidantů přímo v buňkách.

Mořské řasy, zdravá výživa, aminokyseliny, arganin

Biohacking: Aminokyselina nutná pro omlazení cév i mužskou plodnost

S přibývajícím věkem se snižuje schopnost produkovat dostatečné množství oxidu dusnatého v tepnách. Zvýšení příjmu L-argininu může pomoci zlepši napravit zhoršené funkce cévní vystýlky. Arginin je také schopný snižovat hladinu cholesterolu a vzniku trombóz a zlepšuje symptomy spojené s přerušením průtoku krve ze srdce do končetin. Díky účinkům lepšího prokrvení může být nápomocný v případě mužské neplodnosti či erektilní dysfunkce.

Přečíst článek

Mezi další důležité benefity alaninu v organismu patří vliv na zpracování vitaminů skupiny B, zvyšování imunity, zásobování mozku a centrálního nervového systému energií, pomoc játrům detoxikovat krev a ochrana buněk před oxidačním poškozením.

Chcete žít déle a kvalitněji? Sledujte seriál Biohacking o zdravém životním stylu

Derivát alaninu, beta-alanin, je spolu s aminokyselinou histidinem komponentem důležité látky karnosinu. To je významný antioxidant, který tělo buď přijme stravou, nebo ho umí také vnitřně syntetizovat. Karnosin se nachází zejména v kosterních svalech, ale i v mozku a srdci.

Pomáhá se šedým zákalem

Mezi potenciální přínosy karnosinu patří prevence a léčba diabetických komplikací, jako je poškození nervů, problémy s ledvinami a oční poruchy jako šedý zákal. Dalším z benefitů karnosinu je snížení příznaků stárnutí a i v odborných kruzích je někdy označován jako "molekula dlouhověkosti". Účinky karnosinu jsou způsobeny protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi, které pomáhají chránit buňky DNA, a tím pomáhají zachovat déle mladistvý vzhled a energičnost. 

Kulturista

Biohacking: Kulturisté ho vyzkoušeli první. Glutamin ale potřebuje každý, hlavně pro zdravá střeva

Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin. Pomáhají tělu vytvářet svaly, iniciovat chemické procesy, transportovat živiny a předcházet nemocem. Tělo si vyrobí jen 11 z těch, co potřebuje. Zbylé aminokyseliny je potřeba dodat tělu prostřednictvím stravy nebo doplňků.

Přečíst článek

Pro stabilní hladinu alaninu v organismu, jako u všech aminokyselin, je nejvhodnější se zaměřit na zdravou a vyváženou stravu. Tak přirozeně doplníme dostatečné množství alaninu pro zachování zdraví. Nejbohatšími zdroji aminokyselin obecně jsou potraviny bohaté na bílkoviny. Z těch s největší koncentrací alaninu to jsou drůbeží a hovězí maso, ryby, vejce a luštěniny.

Alaninu má průměrně zdravý člověk v těle většinou dostatek. Nedostatečnost může vzniknout u osob s cukrovkou, poruchami jater, podvýživou či u lidí s fyzicky velmi aktivním či stresujícím životním stylem. V případě potřeby lze alanin doplňovat suplementací v množství cca 1 až 2 gramy denně mezi jídly.

Zelený čaj - ilustrační foto

Biohacking: L-theanin uklidňuje a pomáhá proti stresu

L-theanin, nebo také zkráceně theanin je specifický druh aminokyseliny. Netvoří v lidském organismu bílkoviny ani enzymy a ačkoliv není tedy zásadní pro udržení života a ze stravy ho tělo nevyžaduje, má řadu benefitů, které může tělu nabídnout. Většina lidí nezískává mnoho theaninu ze stravy, protože není k dispozici v mnoha běžně konzumovaných potravinách. Nejbohatšími zdroji l-theaninu ve stravě jsou zelený, černý a bílý čaj.

Přečíst článek

Protein, dieta, hubnutí

Biohacking: Fenylalanin je aminokyselina, co snižuje chuť k jídlu, ale i depresi a úzkost

Fenylalanin je součástí aspartamu, jako takový má kontroverzní pověst. Vědci ale nacházejí řadu pozitivních efektů - na serotonin, dopamin i melatonin.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pro cyklisty je důležitá aminokyselina citrulin.

Biohacking: Přírodní viagra? Citrulin pomáhá snížit tlak a řeší problémy s erekcí

Přečíst článek
Japonci se dožívají vyššího věku

Biohacking: Co stojí za tajemstvím dlouhověkosti Japonců? Aminokyselina serin

Přečíst článek
Pití kávy ovlivňuje funkci nadledvinek

Biohacking: Proč je káva zabiják spánku? Nabourává funkci nadledvinek. Pomoci může tyrosin

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme