Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Kulturisté ho vyzkoušeli první. Glutamin ale potřebuje každý, hlavně pro zdravá střeva

Kulturista
iStock
Alžběta Shejbalová

Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin. Pomáhají tělu vytvářet svaly, iniciovat chemické procesy, transportovat živiny a předcházet nemocem. Tělo si vyrobí jen 11 z těch, co potřebuje. Zbylé aminokyseliny je potřeba dodat tělu prostřednictvím stravy nebo doplňků.

Reklama

L-glutamin, nazývaný zjednodušeně také glutamin, je aminokyselina, která je stavebním prvkem bílkovin. Tělo ji potřebuje neustále a ve velkém množství. Tradičně byl glutamin používán ve světě bodybuildingu - pro jeho efekty rychlého hubnutí, spalování tuků a při budování svalové hmoty. Věda ale nyní ukazuje, že přínosů glutaminu je celá řada.

Glutamin je jednou z 20 přirozeně se vyskytujících a nezbytných aminokyselin. Je přítomný v potravinách obsahujících vyšší množství proteinu a je to také nejhojněji zastoupená aminokyselina v krevním řečišti, a to 30 až 35 procenty. Glutamin je klasifikován jako semiesenciální, protože sice si ho organismus umí vyrobit, ale ne v takovém množství, jaké pro optimální tělesné pochody potřebuje. Je tedy nutné ho v dostatečném množství přijmout ve stravě.

Střevo stojí za antiimunitními poruchami

Jedním ze základních benefitů L-glutaminu, kterým prospívá celkovému zdraví, je podpora funkce střev a trávicích procesů. Bývá účinný při zažívacích potížích, jako je syndrom dráždivého tračníku (IBS), Crohnova choroba, ulcerózní kolitida či takzvaný syndrom propustného střeva. Tento syndrom se v rámci biohackingu těší značnému zájmu, neboť se zjistilo, že stojí za řadou chorob jako jsou různá autoimunitní onemocnění. Protože glutamin je hlavním zdrojem paliva pro buňky tenkého střeva, bylo v klinických studiích prokázáno, že pomáhá propustné střevo léčit. Pro biohackery je glutamin doplněk číslo jedna při léčbě a zvládání tohoto problému.

Kurkuma, kurkumin, koření

Biohacking: Kurkuma je těžká váha pro zdraví a proti stárnutí, protože ničí zánět. Zádrhel tam ale je

Stárnutí, trombóza, deprese, zánět a revma. Proti tomu všemu bojuje kurkumin. Jen si člověk musí ohlídat, aby se dobře vstřebal.

Přečíst článek

Reklama

Studie publikovaná v časopise Clinical Immunology zjistila, že L-glutamin normalizuje imunitní odpověď TH2, která stimuluje prozánětlivé molekuly, zvané cytokiny. Účinky L-glutaminu v těchto studiích ukazují, že snižuje střevní zánět a může tím pomoci snížit přecitlivělost na některé alergizující potraviny. Je také známo, že hraje důležitou roli při udržování zdravé střevní mikroflóry a tím správné imunity. Je užitečný pro snížení přemnožení patogenních bakterií, což může snižovat riziko problémů od zácpy až po přibývání na váze.

Glutamin je prekurzorem neurotransmiteru glutamátu v mozku, a narušení tohoto transformačního cyklu může mít za následek nejrůznější psychická a mozková onemocnění, jako jsou epilepsie, bipolární porucha, schizofrenie, úzkost, deprese a závislost na alkoholu. Glutamin může také pomoci zastavit stárnutí mozku díky předcházení mitochondriálním dysfunkcím, které způsobuje abnormální zvýšení neurotransmiteru glutamátu a opět vystavuje mozek riziku vzniku uvedených problémů. Studie provedená na Lékařské fakultě Newyorské univerzity ukázala, že i mírné poškození mozku zraněním způsobilo atrofii mozku a většina tohoto poškození byla způsobena právě narušeným cyklem glutamin-glutamát.

Cukrovka i srdce

Podle současného výzkumu se zdá, že glutamin má schopnost předcházet chronickým onemocněním, jako jsou cukrovka 2. typu či kardiovaskulárním problémům. Existují důkazy, které naznačují, že snižuje hladinu inzulinu a stabilizuje hladinu glukózy v krvi. Šestitýdenní suplementace 30 gramy glutaminu denně "výrazně zlepšila některé kardiovaskulární rizikové faktory a také rozložení tuku v těle u pacientů s diabetem 2. typu" podle studie publikované v časopise Nutrition. Nové důkazy také naznačují, že L-glutamin hraje zásadní roli v kardiovaskulárním zdraví, protože slouží jako podpora syntézy DNA, proteinů a lipidů. Navíc se zdá, že má silné antioxidační a protizánětlivé účinky, které mohou snižovat rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou vysoký tlak či zvýšený celkový či LDL cholesterol.

šilajit, mumio

Biohacking: Šilajit. Zní to jako šarlatánství, ale funguje. Snižuje tuk v krvi a zvyšuje testosteron

Možná jej znáte pod názvem mumio. Je to příbuzný ropy nebo uhlí, vozí se z Nepálu a Ruska a má řadu skoro zázračných účinků. Třeba na plodnost.

Přečíst článek

Nejbohatšími potravinovými zdroji glutaminu jsou vysoko proteinové potraviny jako vejce, tofu, mléko, vývar z kostí, maso ze skotu spásajícího trávu, řasa spirulina či čínské zelí. Odhaduje se, že člověk průměrně přijme ze stravy asi 3 až 6 gramů glutaminu denně. Lidé, kteří jsou ohroženi nedostatečností glutaminu jsou zejména ti, kteří jedí nízkoproteinovou dietu, mají vysokou hladinu stresu či často a intenzivně cvičí. Také zánětlivá či střevní onemocnění mohou způsobit kompromitovanou hladinu glutaminu v těle. V takových případech lze přistoupit ke konzumaci doplňků stravy, přičemž se doporučuje 2 až 5 gramů denně, v případě intenzivního silového tréninku až 10 g denně. Glutamin je dobře snášen, studie potvrzují neškodnost až do 30 gramů denně. Při delší suplementaci se doporučuje také spojit konzumaci s vitamínem B12, který má schopnost udržovat stabilní hladinu glutaminu v organismu.

Jahody obsahují spoustu fisetinu

Biohacking: Tajemství zdravého ovoce odhaleno. Obsahuje fisetin, který omlazuje mozek i srdce

Jednou z klíčových anti-aging molekul, která si stále významněji dobývá místo ve vědě a medicíně, je fisetin. Pomáhá předcházet řadě největších nebezpečí pro fyziologické stárnutí. Nejvíce jej obsahují jahody.

Přečíst článek

Pomerančová marmeláda s rakytníkem

Biohacking: Dětem dejte sladké a těžkou peřinu

Proč děti potřebují sladkosti? Jaké vitamíny a doplňky stravy by měly mít? A jak podpořit vývoj mozku? Dočtete se v dalším pokračování úspěšného seriálu Biohacking.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Špenátový salát

Biohacking: Dáváte si předsevzetí jíst na nový rok lépe? Zkuste nutritariánství

Přečíst článek
Mléko, kráva, potraviny

Biohacking: Proč Afričané a Asiaté neumějí jíst mléko a sýry a jak vzniká intolerance

Přečíst článek
Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme