Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Kulturisté ho vyzkoušeli první. Glutamin ale potřebuje každý, hlavně pro zdravá střeva

Kulturista
iStock
Alžběta Shejbalová

Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin. Pomáhají tělu vytvářet svaly, iniciovat chemické procesy, transportovat živiny a předcházet nemocem. Tělo si vyrobí jen 11 z těch, co potřebuje. Zbylé aminokyseliny je potřeba dodat tělu prostřednictvím stravy nebo doplňků.

Reklama

L-glutamin, nazývaný zjednodušeně také glutamin, je aminokyselina, která je stavebním prvkem bílkovin. Tělo ji potřebuje neustále a ve velkém množství. Tradičně byl glutamin používán ve světě bodybuildingu - pro jeho efekty rychlého hubnutí, spalování tuků a při budování svalové hmoty. Věda ale nyní ukazuje, že přínosů glutaminu je celá řada.

Glutamin je jednou z 20 přirozeně se vyskytujících a nezbytných aminokyselin. Je přítomný v potravinách obsahujících vyšší množství proteinu a je to také nejhojněji zastoupená aminokyselina v krevním řečišti, a to 30 až 35 procenty. Glutamin je klasifikován jako semiesenciální, protože sice si ho organismus umí vyrobit, ale ne v takovém množství, jaké pro optimální tělesné pochody potřebuje. Je tedy nutné ho v dostatečném množství přijmout ve stravě.

Střevo stojí za antiimunitními poruchami

Jedním ze základních benefitů L-glutaminu, kterým prospívá celkovému zdraví, je podpora funkce střev a trávicích procesů. Bývá účinný při zažívacích potížích, jako je syndrom dráždivého tračníku (IBS), Crohnova choroba, ulcerózní kolitida či takzvaný syndrom propustného střeva. Tento syndrom se v rámci biohackingu těší značnému zájmu, neboť se zjistilo, že stojí za řadou chorob jako jsou různá autoimunitní onemocnění. Protože glutamin je hlavním zdrojem paliva pro buňky tenkého střeva, bylo v klinických studiích prokázáno, že pomáhá propustné střevo léčit. Pro biohackery je glutamin doplněk číslo jedna při léčbě a zvládání tohoto problému.

Kurkuma, kurkumin, koření

Biohacking: Kurkuma je těžká váha pro zdraví a proti stárnutí, protože ničí zánět. Zádrhel tam ale je

Stárnutí, trombóza, deprese, zánět a revma. Proti tomu všemu bojuje kurkumin. Jen si člověk musí ohlídat, aby se dobře vstřebal.

Přečíst článek

Studie publikovaná v časopise Clinical Immunology zjistila, že L-glutamin normalizuje imunitní odpověď TH2, která stimuluje prozánětlivé molekuly, zvané cytokiny. Účinky L-glutaminu v těchto studiích ukazují, že snižuje střevní zánět a může tím pomoci snížit přecitlivělost na některé alergizující potraviny. Je také známo, že hraje důležitou roli při udržování zdravé střevní mikroflóry a tím správné imunity. Je užitečný pro snížení přemnožení patogenních bakterií, což může snižovat riziko problémů od zácpy až po přibývání na váze.

Glutamin je prekurzorem neurotransmiteru glutamátu v mozku, a narušení tohoto transformačního cyklu může mít za následek nejrůznější psychická a mozková onemocnění, jako jsou epilepsie, bipolární porucha, schizofrenie, úzkost, deprese a závislost na alkoholu. Glutamin může také pomoci zastavit stárnutí mozku díky předcházení mitochondriálním dysfunkcím, které způsobuje abnormální zvýšení neurotransmiteru glutamátu a opět vystavuje mozek riziku vzniku uvedených problémů. Studie provedená na Lékařské fakultě Newyorské univerzity ukázala, že i mírné poškození mozku zraněním způsobilo atrofii mozku a většina tohoto poškození byla způsobena právě narušeným cyklem glutamin-glutamát.

Cukrovka i srdce

Podle současného výzkumu se zdá, že glutamin má schopnost předcházet chronickým onemocněním, jako jsou cukrovka 2. typu či kardiovaskulárním problémům. Existují důkazy, které naznačují, že snižuje hladinu inzulinu a stabilizuje hladinu glukózy v krvi. Šestitýdenní suplementace 30 gramy glutaminu denně "výrazně zlepšila některé kardiovaskulární rizikové faktory a také rozložení tuku v těle u pacientů s diabetem 2. typu" podle studie publikované v časopise Nutrition. Nové důkazy také naznačují, že L-glutamin hraje zásadní roli v kardiovaskulárním zdraví, protože slouží jako podpora syntézy DNA, proteinů a lipidů. Navíc se zdá, že má silné antioxidační a protizánětlivé účinky, které mohou snižovat rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou vysoký tlak či zvýšený celkový či LDL cholesterol.

šilajit, mumio

Biohacking: Šilajit. Zní to jako šarlatánství, ale funguje. Snižuje tuk v krvi a zvyšuje testosteron

Možná jej znáte pod názvem mumio. Je to příbuzný ropy nebo uhlí, vozí se z Nepálu a Ruska a má řadu skoro zázračných účinků. Třeba na plodnost.

Přečíst článek

Nejbohatšími potravinovými zdroji glutaminu jsou vysoko proteinové potraviny jako vejce, tofu, mléko, vývar z kostí, maso ze skotu spásajícího trávu, řasa spirulina či čínské zelí. Odhaduje se, že člověk průměrně přijme ze stravy asi 3 až 6 gramů glutaminu denně. Lidé, kteří jsou ohroženi nedostatečností glutaminu jsou zejména ti, kteří jedí nízkoproteinovou dietu, mají vysokou hladinu stresu či často a intenzivně cvičí. Také zánětlivá či střevní onemocnění mohou způsobit kompromitovanou hladinu glutaminu v těle. V takových případech lze přistoupit ke konzumaci doplňků stravy, přičemž se doporučuje 2 až 5 gramů denně, v případě intenzivního silového tréninku až 10 g denně. Glutamin je dobře snášen, studie potvrzují neškodnost až do 30 gramů denně. Při delší suplementaci se doporučuje také spojit konzumaci s vitamínem B12, který má schopnost udržovat stabilní hladinu glutaminu v organismu.

Jahody obsahují spoustu fisetinu

Biohacking: Tajemství zdravého ovoce odhaleno. Obsahuje fisetin, který omlazuje mozek i srdce

Jednou z klíčových anti-aging molekul, která si stále významněji dobývá místo ve vědě a medicíně, je fisetin. Pomáhá předcházet řadě největších nebezpečí pro fyziologické stárnutí. Nejvíce jej obsahují jahody.

Přečíst článek

Pomerančová marmeláda s rakytníkem

Biohacking: Dětem dejte sladké a těžkou peřinu

Proč děti potřebují sladkosti? Jaké vitamíny a doplňky stravy by měly mít? A jak podpořit vývoj mozku? Dočtete se v dalším pokračování úspěšného seriálu Biohacking.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Špenátový salát

Biohacking: Dáváte si předsevzetí jíst na nový rok lépe? Zkuste nutritariánství

Přečíst článek
Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme