Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: L-theanin uklidňuje a pomáhá proti stresu

Zelený čaj - ilustrační foto
Pixabay
Alžběta Shejbalová

L-theanin, nebo také zkráceně theanin je specifický druh aminokyseliny. Netvoří v lidském organismu bílkoviny ani enzymy a ačkoliv není tedy zásadní pro udržení života a ze stravy ho tělo nevyžaduje, má řadu benefitů, které může tělu nabídnout. Většina lidí nezískává mnoho theaninu ze stravy, protože není k dispozici v mnoha běžně konzumovaných potravinách. Nejbohatšími zdroji l-theaninu ve stravě jsou zelený, černý a bílý čaj.

Reklama

Theanin je přírodní anxiolytikum, prostředek proti úzkosti, který má uklidňující a až sedativní účinek na mozek bez vyvolání pocitu ospalosti. Je strukturně podobný další aminokyselině glutaminu, z něhož se v těle tvoří neurotransmiter glutamát. Theanin i glutamát se v mozku vážou na stejné receptory, glutamát má ale jiné účinky a druh působení.

Obě aminokyseliny mohou podporovat celkové duševní zdraví a hladinu energie, ale theanin má schopnost působit jako přirozený prostředek proti stresu, kdežto glutamát je považován za excitační neurotransmiter. I proto dnes existuje snaha omezovat přidaný glutamát zejména ve stravě dětí, aby se u nich předešlo příznakům hyperaktivního chování.

video

FreshStart: Od chemoterapie po byznys s kolagenem. Pinky Protein se zrodila ze zoufalství a potřeby

Před pěti lety jí zjistili rakovinu prsu a podstoupila drastickou léčbu. Chemoterapie ji připravila o vlasy. A také o chuť k jídlu. Ke každému soustu se musela Katya Tsvetanova Gogeva přemáhat. Byla ráda, když zvládla pár lžic proteinu s vodou k snídani. Nad nemocí ale zvítězila. A nyní Katy z pozice zakladatelky Pinky Protein, výrobce přírodního proteinu, pomáhá onkologickým pacientkám i ostatním ženám, které chtějí vést zdravý život, s detoxikací těla a výživou.

Přečíst článek

Jedním z hlavních přínosů theaninu je jeho role při tvorbě dalších důležitých neurotransmiterů nezbytných pro zachování zdraví mozku - látek zvyšujících náladu dopaminu, serotoninu a GABA. GABA, tedy kyselina gama-minomáselná, je neurotransmiter, který pomáhá posílat zprávy mezi mozkem a nervovým systémem. Jednou z hlavních funkcí GABA je snižování nervové vzrušivosti, má totiž uklidňující účinek a často se používá jako přírodní prostředek proti úzkosti.

Některé úzkostné poruchy jsou dokonce spojovány se sníženou hladinou GABA. Studie v časopise American Journal of Psychiatry zjistila, že osoby s panickou poruchou, což je typ úzkostné poruchy charakterizovaný opakujícími se záchvaty paniky, mají zhoršenou reakci GABA. Tento stav může být i geneticky podmíněný a v rodinách se pak projevují poruchy nálady a úzkosti napříč generacemi.

Kromě úzkosti působí rovnovážná hladina GABA na prevenci nebo kompenzaci deprese. Existují studie, kde se výzkum zaměřuje na zvyšování GABA v těle pomocí doplňků, ale její hladinu lze zvýšit i pomocí jiných terapií jako jejich přímý důsledek. Výzkum ukazuje, že GABA může být vhodnou alternativou k tradičním přístupům při léčbě deprese. GABA může také velmi pomoci s nespavostí, která celosvětově v nějaké formě postihuje zhruba 30 procent dospělých

Maso s chřestem

Biohacking: Aminokyselina threonin je základem imunity. A také zdravých kloubů

V seriálu Biohacking pokračujeme v představování klíčových aminokyselin, které jsou základní stavební látkou lidského těla. Threonin zajišťuje celou řadu důležitých funkcí, zejména imunitního systému, ale také zdravého fungování jater, kloubů či kůže.

Přečíst článek

Jedna studie z roku 2015 zjistila, že užívání GABA pomáhá jejím účastníkům rychle usnout a zkracuje dobu potřebnou k usnutí v průměru o pět minut. Navíc osoby trpící nespavostí mohou mít opět patologicky nižší hladinu GABA - studie z roku 2008 v časopise Sleep zjistila, že pacienti s nespavostí měli o 30 procent nižší hladinu v porovnání s kontrolní skupinou.

Kromě těchto benefitů v oblasti zdraví mozku umožňuje GABA snížit riziko zvyšování chronického zánětu v těle. Chronický zánět je dlouhodobá aktivace imunitního systému v reakci na problém v těle, který pak může vést k řadě nemocí. Jsou to závažná onemocnění jako kardiovaskulární nemoci, rakovina či reumatoidní artritida. Některé výzkumy zjistily, že GABA by mohla pomoci snížit zánět a může být užitečná při léčbě těchto stavů.

Lidský růstový hormon, který je produkovaný v hypofýze, je ve správném množství látka, která pomáhá tělo udržovat v dobré kondici a dobrém stavu. Studie ukazují, že aktivní doplňování GABA může zvýšit jeho hladinu. Nedostatek tohoto nezbytného hormonu může vést k příznakům, jako je opožděná puberta a zpomalený růst u dětí, stejně jako k depresím, sexuálním dysfunkcím, inzulínové rezistenci a zvýšenému riziku srdečních onemocnění u dospělých.

GABA lze v těle navýšit pomocí doplňků stravy. Buď právě L-theaninem či vstřebatelnými formami GABA. Její hladinu také pozitivně ovlivňují rostliny jako kozlík či meduňka a také ji lze ovlivnit zaměřením se na zvýšení hladiny hořčíku a vitamínu B6 v těle. Ty jsou potřebné při syntéze GABA v těle.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Mořské řasy, zdravá výživa, aminokyseliny, arganin

Biohacking: Aminokyselina nutná pro omlazení cév i mužskou plodnost

Přečíst článek

Biohacking: Středomořská strava je efektivní a nejjednodušší ze stravovacích diet

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme