Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Problémy se srdcem zabijí nejvíc lidí. Jak tomu předcházet

O srdce se musíme starat
iStock
Alžběta Shejbalová

V dalším pokračování seriálu o zdravém životním stylu Biohacking se tentokrát zaměříme na srdce a jak o ně pečovat.

Reklama

Srdce je jeden z těch absolutně nejdůležitějších orgánů. Problémy s ním spojené stojí za největším množstvím úmrtí na chronické nemoci na světě, dvakrát více než všechny druhy rakoviny dohromady. Pokud nepočítáme vrozené vady, za nemoci srdce a oběhové soustavy z velké části většinou může špatný životní styl. Často totiž přetrvává po desetiletí a na stavu celkového zdraví, a zvláště srdce, se podepisuje zásadním způsobem.

Jedním z největších rizik pro vznik kardiovaskulárních onemocnění je metabolický syndrom. Je to kombinace obezity (zejména přítomnost nadbytečného tuku mezi orgány v břiše), vysokého krevního tlaku a problémů s udržením zdravé hladiny krevního cukru a cholesterolu.

Jak se starat o mozek?

Biohacking: Mozek je to nejcennější, co máme. Umíte se o něj starat?

Lidský mozek. Orgán, který nás z mnoha úhlů činí tím, čím jsme, a odlišuje nás od jiných živých forem. Návod, jak ho udržet zdravý a co nejdéle funkční až do vysokého věku, tvoří kombinace řady strategií, které je nejlepší zapojit do života co nejdříve a předejít tak jakýmkoliv problémům ještě než se objeví.

Přečíst článek

Ani doktoři se neshodnou

U většiny lidí lze metabolický syndrom zcela či z velké části vyléčit pomocí změn životního stylu, a to zejména v přístupu ke stravování a pohybu. Strava by měla být první linií strategie pro řešení většiny chronických onemocnění vůbec. Je ovšem všeobecně známé, že ohledně optimálního způsobu stravování neexistuje univerzální shoda často ani mezi experty.

Existují přístupy, doporučované často lékaři a výzkumníky, které představují vylepšení pro většinu lidí konzumujících standardní západní stravu zahrnující množství průmyslově zpracovaných potravin. Mezi ně patří středomořská strava, která je založená na ovoci, zelenině, celozrnných potravinách, ořeších, bylinkách a na přiměřeném množství bílého masa, vajec a mléčných výrobků.

Chcete žít déle a kvalitněji? Sledujte seriál Biohacking o nejnovějším výzkumu na poli zdraví

Doporučuje se také konzumace ryb a zdravých olejů, jako je ten olivový. Na snížení vysokého tlaku je určená takzvaná DASH strava. Je podobná středomořské stravě, ale v rámci ní se ještě aktivně zaměřuje na snížení soli v jídle. Místo ní se snaží maximalizovat konzumaci ostatních minerálů, které nezvyšují krevní tlak, či ho naopak mají schopnost snížit: zejména je to draslík, hořčík a vápník.

Čaj z gynostemy působí lépe než káva

Biohacking: Čaj z gynostemy působí lépe než káva. A je zdravější

Gynostema pětilistá nazývaná také jiaogulan je druh liány, která pochází z jižní Číny a používá se v tradičních medicínských systémech v Asii. V nich se podává na zvýšení energie a podporu dlouhověkosti. V jejích listech najdeme mnoho zajímavých látek, jako jsou rostlinné steroly, flavonoidy, ginsenosidy a saponiny, které mají mnoho zdraví prospěšných efektů. Jsou také bohaté na enzymy, vitaminy a minerály.

Přečíst článek

Bez éček

Shoda ohledně optimálního složení stravy pro obecné, a zvláště pak i kardiovaskulární zdraví nepanuje ani mezi biohackery. Alespoň co se týče množství a poměru makronutrientů, tedy bílkovin, cukrů a tuků a zdrojů, z kterých mají pocházet.

Někteří biohackeři vyznávají low carb či paleo a jim podobné přístupy, někteří jsou na pomyslné druhé straně spektra – preferují vegetariánství, veganství, živou stravu a podobně. Vzácná shoda ale panuje ohledně faktu, že strava má být průmyslově nezpracovaná a co nejvíce ve své přirozené podobě. To znamená ideálně v takovém stavu, jak jídlo najdeme v přírodě.

Pokud jíme zpracované potraviny, tak pak ty z co nejméně surovin a přídatných látek. Pečivo tedy z celých zrn, s kváskem, bez éček a barviv. Maso nezpracované do uzenin a konzerv. Zelenina a ovoce čerstvé, bez přidaného cukru a soli. Další strategií, kterou biohackeři doporučují, je pravidlo 80-20. 80 procent jídla konzumovat zdravé a přirozené, se zbylými dvaceti si tělo umí poradit a můžeme si tedy následně trochu dopřát.

Astragalus, čínská medicína

Biohacking: Jak předcházet nemocem? Poradí si astragalus

Další z adaptogenů, který je tak trochu všelék. Poradí si se zánětem, posiluje imunitu a pomůže i během léčby rakoviny. Astragalus znali už staří Číňané.

Přečíst článek

Pohybem nezhubnete

Pohyb je jedním z lifestylových faktorů, které jsou právě pro zdraví srdce naprosto zásadní. Je třeba připomenout, že fyzická aktivita není příliš úspěšnou strategií pro snižování hmotnosti, alespoň ne v porovnání s úpravou jídelníčku. Je ale absolutně nezbytná právě pro zachování zdravého srdce a pružných cév. Pro tělo je fyzická aktivita stresorem, ale pokud je dávkován v rozumné míře, pak je stresorem pozitivním, neboť nám naše orgány a tkáně pomůže zachovat v dobré kondici.

Zdraví srdce lze vylepšit také řadou doplňků, ale mějte na paměti, že zejména u srdečně-cévního systému fungují opravdu jak jejich název napovídá – jako doplňková strategie. I malé změny v každodenním přístupu ke stravě a pohybu budou mít větší dopad než jenom samotná suplementace. Pokud ale již máme zdravotní problém, přírodní léčba může pomoci zlepšit zdravotní stav.

Doplňkem číslo jedna pro zachování zdraví srdce zejména pro věkovou kategorii nad 45 let jsou produkty s koenzymem Q10. Je to zejména díky jeho vlastnosti zlepšovat buněčnou bioenergetiku, působit jako antioxidant a zvyšovat schopnost organismu zachytávat volné radikály. Studie ukazují, že Co Q10 může být také schopen zvýšit průtok krve a zlepšit výkonnost a srdeční kapacitu při cvičení. Dále lze doporučit doplňky ze skupiny adaptogenů, jako ženšen, tulsi či kořen maca.

Hovězí maso je zdrojem aminokyselin

Biohacking: Problémům s prostatou pomáhá předcházet aminokyselina alanin

Aminokyselinu alanin si tělo dokáže vyrábět samo. Primární funkcí alaninu je tvorba bílkovin v organismu. Je jednou z nejvíce zastoupených aminokyselin v potravinách a u zdravého člověka se vyskytuje v krevním oběhu ve vysokém množství. A pokud jej potřebujete získat, zvolte hovězí nebo drůbeží maso.

Přečíst článek

Bakopa drobnolistá

Biohacking: Zázrak z Indie pomůže srdci, mozku a zažene stres

Bakopa, známá také jako brahmi, pochází z Indie a dnes roste v tropických a subtropických částech světa. Existuje řada druhů bakopy, ale jako léčivka se využívá Bacopa monnieri. Brahmi, nazvaná podle hinduistického boha stvořitele Brahmy, se tradičně používá v ájurvédské medicíně jako diuretikum a tonikum pro nervový systém i srdce. Bakopa je ale zejména mocné nootropikum, což je látka zvyšující kognitivní schopnosti mozku a paměť. Používá se také k léčbě široké škály dalších zdravotních problémů, jako jsou bolesti zad, kloubů a problémů v sexuální oblasti u mužů i žen.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jak se starat o mozek?

Biohacking: Mozek je to nejcennější, co máme. Umíte se o něj starat?

Přečíst článek
Doplnění energie - ilustrační snímek

Biohacking: Zapomeňte na kafe i energetické nápoje. Doplnit energii lze rodiolou

Přečíst článek
Withanie snodárná neboli Ašvaganda

Biohacking: Lepší než antidepresiva? Léčebné účinky byliny ašvagandy již potvrzují i vědci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme