Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Kulturisté je znají nejlépe. Aminokyseliny BCAA ale potřebujeme všichni

Fitness - ilustrační snímek
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Aminokyseliny známé pod zkratkou BCAA patří vůbec k prvním potravinovým doplňkům nového typu. Dlouhá léta je využívají kulturisté a sportovci na podporu růstu svalové hmoty. V posledních letech však vědci poukazují na to, že vyšší míra těchto aminokyselin v těle může mít souvislost s rostoucí hrozbou celé řady chorob. I tak ale tyto aminokyseliny všichni potřebujeme.

Reklama

BCAA je skupina tří aminokyselin leucinu, izoleucinu a valinu. Zkratka znamená aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (brain chain amino acids) a jedná se o esenciální aminokyseliny, což znamená, že tělo si je neumí vyrobit a musí být přijaty stravou. K sobě se řadí i proto, že se na rozdíl od ostatních aminokyselin nemetabolizují v játrech, ale ve svalech. A to je důležité pro jejich využití.

BCAA fungují téměř výhradně jako stavební kameny tělesných tkání, tedy svalů a orgánů. Aminokyseliny s rozvětveným řetězcem jsou tak populární jako jeden ze základních doplňků sportovní výživy. Izoleucin, leucin a valin jsou aktivními sportovci využívány pro obnovu a nárůst svalové hmoty.

Děti méně trpí ADHD

Biohacking: Tryptofan pomáhá snižovat projevy ADHD u dětí. Dospělým léčí depresi

Tryptofan je další z řady esenciálních aminokyselin, kterou musíme konzistentně získávat stravou, protože si je nedokážeme v těle sami vytvořit. Jsou přitom klíčové pro správný chod organismu, jsou důležité například pro výstavbu a obnovu svalové tkáně, pomáhají s funkcí neurotransmiterů, zásobují mozek dostatkem energie a vyrovnávají hladinu cukru v krvi. Tryptofan je přitom zásadní pro tvorbu důležité emoce – štěstí.

Přečíst článek

K hlavním funkcím, pro které jsou oceňovány, patří ochrana před snížením svalové tkáně, urychlení rekonvalescence, nárůst svalové hmoty, snížení procenta tělesného tuku, zvýšení síly a svalové výkonnosti a zvýšení účinnosti sportovní výživy, zejména kvůli zlepšenému vstřebávání dalších aminokyselin. 

Kulturisti je užívají desetiletí

BCAA byly jedním z prvních suplementů využívaných biohackery pro jejich jasnou spojitost s rychlým nárůstem svalové hmoty. Stačí se podívat na některou z recenzí BCAA na internetu a téměř jistě se dočtete o příznivých účincích na nárůst svalové hmoty u kulturistů, sportovců i běžných návštěvníků posiloven.

Například studie publikovaná v časopise Frontiers Physiology zjistila, že u lidí, kteří po silovém tréninku konzumovali doplněk stravy BCAA, došlo k syntéze svalových bílkovin o 22 procent vyšší než u kontrolní skupiny. Je třeba si ale uvědomit, že pro maximalizaci svalového růstu je klíčové, abyste ve stravě získali všech deset esenciálních aminokyselin, protože pro vznik molekul bílkovin je třeba kombinace všech dvaceti esenciálních i neesenciálních aminokyselin.

Keto dieta

Biohacking: Protein je modla, přitom škodí. Kolik bílkovin tedy jíst?

Bílkoviny jsou dnes populárně popisovány jako bezvýhradně pozitivní živina, která je neškodnou alternativou „zlých“ tuků nebo sacharidů v jídle. Biochemická pravda je ale trochu jinde. Co se stane, když lidé jedí příliš moc proteinu?

Přečíst článek

Některé výzkumy naznačují, že aminokyseliny s rozvětveným řetězcem mohou být prospěšné pro lidi s jaterními onemocněními, jako je cirhóza, jaterní encefalopatie a rakovina jater. Například souhrný přehled 11 studií zjistil, že užívání BCAA dokázalo zlepšit funkci jater u pacientů podstupujících operaci jater, což snížilo riziko komplikací a délku pobytu v nemocnici. 

Chrání před rakovinou jater

Další výzkumy také zjistily, že užívání větvených aminokyselin může poskytovat ochranu před rakovinou jater a může prospívat při jaterní encefalopatii.

Přítomnost BCAA v potravinách se přirozeně zvyšuje s obsahem bílkovin v konkrétní potravině. Příjem z kompletních zdrojů bílkovin je výhodnější, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny. BCAA jsou dostupné v různých potravinách a díky tomu jsou doplňky stravy s BCAA pro většinu lidí zbytečné, zejména pokud již ve stravě konzumujete dostatek bílkovin.

Konzumace potravin bohatých na bílkoviny vám poskytne i další důležité živiny, které doplňky s BCAA postrádají. Nejbohatšími zdroji leucinu, izoleucinu a valinu jsou maso, ryby, luštěniny, vejce a mléčné výrobky.

Pití kávy ovlivňuje funkci nadledvinek

Biohacking: Proč je káva zabiják spánku? Nabourává funkci nadledvinek. Pomoci může tyrosin

Pocit únavy, stres, deprese. V uspěchaném světě stále častější problém. A nevyvážená strava se na tom podílí významnou rolí. Naštěstí je výzkum látek, které mohou tělu pomoci zvládat vyšší zátěž, čím dál přesnější. Zkoumání aminokyselin, jako je například tyrosin, může lidem pomoci žít mnohem zdravěji a s menším stresem.

Přečíst článek

Pozor na dávkování

V případě potřeby suplementovat – při náročném či častém silovém tréninku a při nutnosti rychlého nárůstu svalů – jsou nejvhodnější syrovátkový a hráškový protein. Je to zejména z toho důvodu, že obsahují i další typy aminokyselin. Takto pak působí synergicky, což je přirozenější než kapsle obsahující pouze BCAA. Pro katabolický efekt výstavby nových svalů se doporučuje cca 200mg BCAA na 1 kg váhy a je potřeba je přijímat i ve dnech mimo aktivní sport.

Chcete déle a kvalitněji žít? Sledujte seriál Biohacking o zdravém životním stylu

V poslední době se stala zejména suplementace aminokyselinami s rozvětvenými řetězci kontroverzní, protože se objevily důkazy, že vyšší hladina BCAA v krvi je spojena s některými chronickými onemocněními, jako je cukrovka a onemocnění srdce. V současné době není jasné, zda jsou zvýšené hladiny BCAA čistě markerem onemocnění, nebo je jejich zvýšení důsledkem vlivu BCAA na metabolismus inzulinu v těle, který může být přemírou jejich konzumace narušen.

šilajit, mumio

Biohacking: Šilajit. Zní to jako šarlatánství, ale funguje. Snižuje tuk v krvi a zvyšuje testosteron

Možná jej znáte pod názvem mumio. Je to příbuzný ropy nebo uhlí, vozí se z Nepálu a Ruska a má řadu skoro zázračných účinků. Třeba na plodnost.

Přečíst článek

Biohacking: Jezte jablka. Obsahují fantastický všelék quercetin

Biohacking: Jezte jablka. Obsahují fantastický všelék quercetin

Začátek roku je tradičně časem předsevzetí. Pokud jste si slíbili, že se budete lépe starat třeba o své tělo, v dalším pokračování seriálu Biohacking se dozvíte, jak využít antiaging molekulu quercetin (kvercetin). Jde o užitečnou látku, která je přítomná v řadě potravin a v řadě studií byly prokázány její antikarcinogenní, protizánětlivé a antivirové účinky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Maso s chřestem

Biohacking: Aminokyselina threonin je základem imunity. A také zdravých kloubů

Přečíst článek
Brambory, farmář

Biohacking: Obyčejné brambory nejsou strašák. Umí podporovat hubnutí

Přečíst článek
Michal "Radar" Vrátný, zakladatel sítě posiloven Železná koule

Železná koule je pražský fitness hit. Recept na úspěch dle jejího zakladatele? Každý den se v něčem zlepšit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme