Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Dušan  Kütner

Dušan Kütner

Ekonomický redaktor a editor. V médiích pracuje od ledna 2001. Prošel redakcemi MfDnes, ČTK a E15, odkud přešel do Newstreamu. Ve volném čase píše o muzice, je členem Akademie populární hudby. Je absolventem oboru historie-archivnictví na FF UP v Olomouci, avšak se smyslem pro matematiku.

články autora

Konkurent Tesly Polestar chce získat čínský trh kombinací nového SUV a vlastního telefonu

Polestar chce porazit Teslu v Číně kombinací auta a vlastního telefonu

Neobvyklou strategii pro čínský trh chystá jeden z hlavních konkurentů Tesly, švédská automobilka Polestar. V prosinci hodlá uvést na trh nejen své první SUV, ale s ním i zároveň svůj první smartphone, s autem úzce propojený, uvedl server CNBC.

Přečíst článek
Majitelé Manchesteru United odpískali prodej. Věhlasný klub přišel za den o pětinu hodnoty.

Majitelé Manchesteru United odpískali prodej. Věhlasný klub tím přišel za den o pětinu hodnoty

Američtí vlastníci fotbalového klubu Manchester United, rodina Glazerových, ukončila jednání o prodeji slavného týmu. Důvodem je, že ani jedna z finálních nabídek nebyla dostatečně vysoká. Akcie klubu obchodované na newyorské burze na zprávu reagovaly prudkým poklesem, uvedl server BBC.

Přečíst článek
První účet za stávku v Hollywoodu. Warner Bros. odepsal půl miliardy dolarů zisku.

První účet za stávku v Hollywoodu. Warner Bros. odepsal půl miliardy dolarů zisku

Nevídaná a stále neukončená stávka scenáristů a herců v Hollywoodu bude mít dopad i na celoroční hospodaření a zisk jednoho z největších filmových studií a celého zábavního konglomerátu Warner Bros. Discovery.

Přečíst článek
Inter Miami platí Messimu přes miliardu ročně. Na jeho příchodu do USA ale mohutně vydělala Apple TV+

Miami platí Messimu přes miliardu ročně. Na jeho příchodu do USA ale mohutně vydělala Apple TV

Inter Miami platí své nové letní posile, jednomu z nejlepších hráčů fotbalové historie Lionelu Messimu, přes miliardu korun ročně. Na jeho příchodu do Států ale mohutně vydělává i společnost Apple TV+, která hlásí rekordní zájem o její streamované přenosy z národní fotbalové ligy MLS Season Pass, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Tokijský klenot mezi mrakodrapy Shiodome City Center  je na prodej. Cena může přepsat realitní žebříčky.

Tokijský klenot mezi mrakodrapy je na prodej. Cena může přepsat realitní žebříčky

Jedna z dominant prestižní tokijské obchodní hypermoderní čtvrti Shiodome, tamní City Center vlastněné investičním fondem GIC, zřejmě změní majitele. Pokud by k transakci došlo, odhadovaná cena 300 miliard jenů (asi 45,7 miliardy korun) by atakovala nejvyšší pozice v historii realitních rekordů v Japonsku, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Indonésie láká nejchytřejší mozky světa. První zlaté vízum dostal průkopník umělé inteligence Sam Altman.

Indonésie láká nejchytřejší mozky světa. První zlaté vízum dostal průkopník umělé inteligence Sam Altman

Největší ekonomika jihovýchodní Asie spustila projekt udělování „zlatých víz“ pro přilákání zahraničních investic a technologií. Prvním držitelem se stal zakladatel OpenAI, která změnila svět svým ChatGPT s umělou inteligencí, Sam Altman.

Přečíst článek
Německo je opět „nemocným mužem Evropy”, říká špičkový ekonom a emeritní šéf institutu Ifo Hans-Werner Sinn

Německo je opět „nemocným mužem Evropy”, varuje špičkový ekonom a emeritní šéf institutu Ifo

Přezdívku „nemocný muž Evropy“ si Německo vysloužilo na konci 90. let, kdy se složitě vypořádávalo s náklady na znovusjednocení. V posledních týdnech se čím dál častěji objevuje znovu, protože výroba v největší ekonomice Evropy nadále stagnuje a země se potýká s vysokými cenami energií. „Nejde o krátkodobý jev,” prohlásil na Ambrosetti Forum v Itálii Hans-Werner Sinn, emeritní šéf německého prestižního ekonomického institutu Ifo.

Přečíst článek
Tvrdá realita v Česku. Reálná mzda klesla ve čtvrtletí posedmé za sebou

AKTUALIZOVÁNO: Tvrdá realita v Česku. Reálná mzda klesla ve čtvrtletí posedmé za sebou

Průměrná hrubá mzda v Česku ve druhém čtvrtletí stoupla o téměř osm procent na 43 193 korun, kvůli výši inflace ale reálně klesla o více než tři procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Sedmý pokles v řadě znamená nejdelší takové období v historii ČR, mzdy se vrátily na úroveň roku 2018, uvedli analytici.

Přečíst článek
Interiér garáže, v níž v roce 1998 vznikla společnost Google.

VIDEO: Google slaví čtvrt století. Jak vypadala garáž, kde Page a Brin založili největší světový vyhledávač?

Společnost Google patří k těm, která vznikla téměř z ničeho, aby z ní poté její zakladatelé Larry Page a Sergey Brin a další vybudovali největší internetový vyhledávač na světě a jednu z nejhodnotnějších firem na světě. A je jedna z mála, která skutečně vznikla v pověstné líhni „amerického snu“ – garáži. Jak to vevnitř vypadalo? Podívejte se na originální video, které již před pěti lety ze vzpomínek vytvořila sama společnost Google ke svému 20. výročí.

Přečíst článek
Musk má problém. Jeho tajný realitní Projekt 42 za miliony začal zajímat i federální žalobce

Musk má problém. Jeho tajný realitní Projekt 42 za miliony od Tesly začal zajímat i federální žalobce

Společnost Tesla utratila miliony dolarů za utajovaný Projekt 42, který podle interních informací z firmy měl sloužit jako soukromé obydlí pro spoluzakladatele Tesly Elona Muska. Výdaje na projekt zkoumá nejen vedení automobilky, ale začali se o něj zajímat i federální žalobci a Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Důvodem je podezření, že by Musk mohl zneužít peníze firmy pro soukromé účely, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Na trh ve vyhlášeném lyžařském středisku Aspen v Coloradu jde první dům za více než sto milionů dolarů.

FOTOGALERIE: Aspen míří do realitní superligy. Král autobazarů prodává vilu za devítimístnou sumu

Hranicí pro vstup do nejvyšší americké realitní ligy je prodejní částka 100 milionů dolarů. Nyní se po bok vyhlášených nejluxusnějších lokalit jako New York či Los Angeles možná zařadí i proslulé lyžařské středisko Aspen v Coloradu, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
HSBC Tower od Normana Fostera v Londýně

Slavná HSBC Tower od Normana Fostera čelí nejistotě. O obří office centra není zájem, hrozí jim demolice

Mnohé londýnské mrakodrapy sloužící jako kancelářské budovy patří ke skvostům moderní architektury, jako například slavná HSBC Tower od Normana Fostera. Pandemická krize i inflace ale způsobily prudký propad zájmu velkých firem, takže některé z mrakodrapů zejí prázdnotou. A někteří investoři je skupují s cílem zbourat, protože hodnota pozemku je nyní vyšší než budov, byť ceněných experty, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Recese skončila. Ekonomika po třech čtvrtletích konečně stoupla, i když jen velmi mírně

AKTUALIZOVÁNO: Ekonomika mezičtvrtletně konečně stoupla, i když jen o píď

Hrubý domácí produkt Česka ve druhém čtvrtletí meziročně klesl o 0,4 procenta a mezičtvrtletně vzrostl o 0,1 procenta. Meziroční pokles HDP byl ovlivněn nižšími výdaji na konečnou spotřebu domácností a úbytkem zásob, naopak pozitivně působily výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí, tvorba hrubého fixního kapitálu a zahraniční poptávka, uvedl Český statistický úřad ve svém zpřesněném odhadu.

Přečíst článek
Japan Airlines se staly v roce 2023 nejlepšími aerolinkami na světě podle hodnocení expertů společnosti Bounce.

Nový král mezi aerolinkami pro letošní rok. A ne, nejsou to Qatar Airways

Tradiční nadvládu Qatar Airways v anketách o nejlepší mezinárodní leteckou společnost letos narušil jiný světový dopravce. Vítězem žebříčku sestaveného společností Bounce na základě hodnocení šesti desítek největších aerolinek se staly Japan Airlines. Luxusní Qatar Airways braly až třetí místo, uvedl server CNBC.

Přečíst článek
Krach banky Lehman Brothers v roce 2008 šokoval nejen věřitele, ale i celý svět, neboť zásadně přispěl k následné globální finanční krizi.

FOTOGALERIE: Lehman Brothers, Enron, GM a spol. Dva z největších bankrotů americké historie se odehrály letos

Bankrot je noční můrou nejen firem, jejich zaměstnanců a věřitelů, ale u těch největších případů i celé globální ekonomiky, jak se ukázalo v roce 2008 po pádu americké banky Lehman Brothers. Její krach dodnes vévodí pořadí největších bankrotů v historii USA. A co je varující, dva z nich se odehrály letos. Podívejte se níže na přehled deseti největších bankrotů v amerických dějinách.

Přečíst článek

News box

Neznámý člověk se dnes podle televize CNN 🔥 zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem, který je obžalovaný ze zfalšování finančních záznamů v souvislosti s platbou pornoherečce před volbami roku 2016. Informace o muži v plamenech byla zveřejněna téměř ve stejnou chvíli, kdy byl dokončen výběr 12členné poroty a šesti náhradníků.
Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, dnes dostala 🏅 Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi. 
Pražská burza dnes zakončila téměř beze změny, index PX 📈 stoupl o 0,02 procenta na 1550,61 bodu. Proti poklesu akcií Komerční banky a energetické společnosti ČEZ působil růst cenných papírů Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna mírně oslabila k euru, vůči dolaru stagnovala.
Arménie souhlasila s tím, že vrátí Ázerbájdžánu 4️⃣ strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let, oznámilo dnes podle agentury Reuters ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Arménie přitom počítá s tím, že po předání čtyř obcí klesne bezpečnostní riziko v oblasti, uvedl úřad arménského premiéra podle agentury TASS.
Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů 🚀 protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO - Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Více argumentů hovoří proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického ✈️ bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji téměř 400 kilometrů od nejbližšího místa na rusko-ukrajinské frontě, napsal v dnešním komentáři server BBC News na svém ruskojazyčném webu. 
Ceny ropy po zprávě o izraelském útoku na Írán stouply o více než tři dolary. Teherán posléze útoky bagatelizoval, což trhy vzaly jako známku toho, že napětí na Blízkém východě by nemuselo eskalovat. Cena suroviny posléze smazala předchozí zisky a oslabuje. Cena severomořské roby Brent klesá o 0,4 procenta na 86,73 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snižuje o 0,3 procenta a prodávala se za 82,46 dolaru za barel. 
Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Uvedlo to ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu ČR. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295 480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.
Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme