Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Když to vyšlo Zelenskému, zkusí to i na Tchaj-wanu. Seriálová kandidátka zasáhne i do reálných prezidentských voleb

Kandidát na tchajwanského prezidenta a zakladatel Foxconnu Terry Kou si pro případnou pozici viceprezidentky vybral herečku Tammy Lai známou ze seriálu Netflixu o prezidentských volbách Wave Makers.
profimedia.cz
Dušan Kütner

Tchajwanský miliardář a kandidát na prezidenta v nadcházejících volbách Terry Kou si jako případnou budoucí viceprezidentku vybral herečku Tammy Lai. Herečka se proslavila v seriálu Netflixu Wave Makers, v němž ztvárnila roli kandidátky na prezidentku. Série protkaná politickým dramatem na Tchaj-wanu vyvolala vlnu protestů hnutí MeToo, uvedl server BBC.

Reklama

Rýsuje se další příběh, jako byl ten Volodymyra Zelenského? Kandidát na prezidenta Tchaj-wanu, miliardář a zakladatel obří společnosti Foxconn Terry Kou si jako případnou viceprezidentku vybral herečku Tammy Lai. Žena, která dosud nemá žádné politické zkušenosti – stejně jako neměl Zelenskyj, než se původní profesí herec stal ukrajinským prezidentem – se proslavila seriálem Netflixu Wave Makers.

Seriál pojednával právě o prezidentských volbách a Tammy Lai ztvárnila roli kandidátky o nejvyšší úřad státu. Seriál zároveň odstartoval na Tchaj-wanu letos na začátku roku vlnu hnutí MeToo, uvedla BBC.

O post tchajwanského prezidenta se jako nezávislý kandidát chce ucházet zakladatel společnosti Foxconn Terry Kou

Zakladatel Foxconnu Kou kandiduje na prezidenta Tchaj-wanu. Nesmíme se stát příští Ukrajinou, řekl

O post tchajwanského prezidenta se jako nezávislý kandidát chce ucházet zakladatel společnosti Foxconn Terry Kou (v anglickém přepisu Gou). Miliardář to oznámil tisku. Současnou vládu kritizoval za to, že udělala řadu chyb v domácí politice a že posunula Tchaj-wan blíže k válce. Řekl také, že se Tchaj-wan nesmí stát „příští Ukrajinou,“ napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Kou představil Tammy Lai jako svou spolupracovnici a popsal ji jako „vynikající, všestrannou spisovatelku a duchovní mentorku“. „Nemáme žádnou politickou zátěž z minulosti, ale jsme hluboce znepokojeni potřebami lidí," řekl. Tammy Lai přiznala, že o politice ví jen málo. „Ale po několika setkáních s Terrym Kouem jsem zjistila, že je to někdo, s kým mohu spolupracovat, protože je velmi zajímavý,“ prohlásila.

Lai by mohla přilákat mladé voliče

Terry Kou zatím nepatří k hlavním preferovaným kandidátům, kouzlo filmové hvězdy by mohlo zapůsobit. „Nekonvenční volba viceprezidentky ale nemusí ovlivnit výsledky lednových voleb,“ řekl BBC Chinese docent na Sam Houston State University v USA Dennis Weng. „Tammy Lai měla skvělou roli ve Wave Makers a většinu publika tvořili mladí lidé. Ale mladí lidé Terryho Koua nepodporují," řekl.

Si Ťin-pching

Číňané zkouší trpělivost Tchaj-wanu. Její letadla narušují zónu protivzdušné obrany. Hrozí konflikt?

Tchaj-wan zaznamenal desítky případů narušení své zóny protivzdušné obrany čínskými letadly, jež se účastní čínských manévrů v okolí ostrova. Oznámilo to podle agentury AFP tchajwanské ministerstvo obrany. Dodalo, že do cvičení je kromě letadel zapojeno rovněž osm lodí.

Přečíst článek

Samosprávný ostrov, který si nárokuje Čína, je demokracií od roku 1996. Přestože čínské nároky na něj nejsou nové, budou tyto volby první od doby, kdy Peking dal jasněji najevo, že nevylučuje použití síly k dobytí ostrova. Kou se již dříve v rámci kampaně zavázal vyvést Tchaj-wan „z propasti války s Čínou“.

Paralela s kariérou Zelenského

Kou kandiduje jako nezávislý. Činí tak poté, co se mu nepodařilo zajistit nominaci od hlavní opoziční strany Kuomintang (KMT). Kou i kandidát Hou Yu-ih z KMT jsou považováni za pročínské, na rozdíl od vládní Demokratické pokrokové strany (DPP), která upřednostňuje formální nezávislost ostrova.

Každopádně příběh Tammy Lai začíná připomínat jiný, ten ukrajinský. Nynější prezident Rusy napadené Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj byl původní profesí rovněž herec. V roce 2015 hrál v populárním komediálním seriálu Sluha národa mladého středoškolského učitele dějepisu, který vyhrál prezidentské volby poté, co se rozšířilo virální video kritizující zkorumpovanou ukrajinskou vládu. Politická strana Služebník lidu, za kterou Zelenskyj v roce 2019 úspěšně kandidoval v prezidentských volbách, byla pojmenována právě podle seriálu.

Volodymyr Zelenskij v seriálu Sluha národa

Zelenskyj trénoval na prezidenta v seriálu. Nyní jej uvádí Netflix

Globální televize koupila práva na satirický seriál Sluha národu, v němž komik Volodymyr Zelenskij hraje učitele, který se shodou okolností stal prezidentem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme